Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.04.2015

Прокурор Львівської області Роман Федик провів брифінг для засобів масової інформації

Зокрема, під час спілкування з журналістами прокурор області поінформував присутніх про результати роботи прокуратури області за перший квартал поточного року та актуальні питання, які потребують спільного вирішення усіма правоохоронними органами Львівщини.

Роман Федик переконаний, що незважаючи на те, що сьогодні органи прокуратури перебувають у непростих умовах реформування, відбуваються зміни у структурі прокуратури, скорочення працівників, Конституція України та закони підлягають неухильному виконанню за будь-яких обставин та в будь-яких умовах.

За його словами, основними завданнями і надалі залишаються протидія корупції та злочинності, захист інтересів держави у бюджетній та земельній сферах, державної та комунальної власності, виплати заборгованої заробітної плати, захисту прав і свобод дітей тощо…

Зокрема, прокурор області охарактеризував стан законності в регіоні, зауваживши, що рівень злочинності в області є одним із найнижчих у державі та становить 39 злочинів на 10 тис. населення.

Спостерігається тенденція до зменшення кількості злочинів проти життя та здоров’я – умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, грабежів, крадіжок з квартир, розбоїв та вимагань, облікованих кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Водночас турбує те, що підвищився рівень дитячої злочинності, зросла кількість кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше уже вчиняли злочини, групою осіб та в стані сп’яніння. За видами злочинів зросла кількість незаконних заволодінь транспортними засобами, а також крадіжок особистого майна та шахрайств. Причиною цього є соціально-економічне становище у державі.

Останнім часом дедалі більше активізувалися різні шахраї, масовими є випадки шахрайств з використанням сайтів приватних оголошень, заволодіння грошовими коштами з карток банківських рахунків, так зване телефонне шахрайство. На жаль, є випадки вчинення шахрайських дій із використанням суспільно-політичної ситуації в Україні, довіри людей.

«Ми відслідковуємо такі негативні явища, шукаємо шляхи подолання злочинних проявів, намагаємось забезпечити співпрацю правоохоронних органів у цьому напрямку», - запевнив прокурор області.

За його словами, в роботі міліції ще присутнє створення мнимого благополуччя через цифрові показники, а не реальна робота на захист правопорядку від злочинних посягань.

Мають місце порушення вимог чинного законодавства при розгляді та реєстрації звернень громадян про кримінальні правопорушення, коли не проводяться невідкладні процесуальні дії та не складаються відповідні процесуальні документи, коли вони схиляють заявників до відмови від написання відповідних заяв про злочини, переконуючи в безперспективності їх розкриття та притягнення до відповідальності винних осіб, або взагалі займаються так би мовити «вибиванням показів».

Зокрема, лише в Пустомитівському районі прокуратурою Львівської області виявлено 8 фактів укриття злочинів шляхом їх нереєстрації, непоодинокі випадки незаконного закриття кримінальних проваджень без встановлення усіх обставин правопорушення. За цими фактами призначено проведення службової перевірки. Всього прокурорами виявлено укриття 87 злочинів, що більше ніж за аналогічний період минулого року в 2,5 рази.

Також, щоб не шукати злочинців, безпідставно закриваються кримінальні провадження. Тільки за 3 місяці поточного року прокурорами скасовано 1125 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, що майже втричі більше чим за аналогічний період минулого року.

За документами прокурорського реагування за 3 місяці 2015 року за наслідками розгляду 113 документів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 167 працівників органів внутрішніх справ.

Про ефективність цієї роботи, результативність вжитих прокуратурою заходів свідчить деяке покращення якості досудового розслідування в органах внутрішніх справ. Так, у цьому році органи міліції скерували до суду 1765 обвинувальних актів, що на 600 більше у порівнянні з минулим роком. На 19,5% зменшилась кількість кримінальних проваджень, у яких прийнято рішення про їх закриття.

Окрім цього, у січні 2015 року прокуратурою області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 4 колишніх працівників міліції Шевченківського РВ ЛМУ ГУ МВС України у Львівській області, в тому числі стосовно заступника начальника райвідділу міліції, за фактом вчинення відносно громадянина Л. неправомірних дій, а саме застосування фізичного та психічного насильства, незаконного утримання упродовж 2 діб з метою отримання від нього зізнавальних показань у вчиненні крадіжок, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 - ч.2 ст.365, ч.3 ст. 27 - ч. 2 ст. 127, ч.2 ст.365, ч.2 ст.127 КК України.

Судовий розгляд цього кримінального провадження триває.

Також, завершено спеціальне досудове розслідування у гучному кримінальному провадженні щодо начальника штабу БМОП «Беркут», який підозрюється у скоєнні умисного знищення, та пошкодження чужого майна шляхом підпалу, вибуху, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах та спричинило загибель двох людей, а також перевищення влади та службових повноважень. У зв’язку з тим, що підозрюваний переховується від правосуддя прокуратурою Львівської області внесено клопотання до слідчого судді про застосування спеціального досудового розслідування та судового провадження (заочне засудження). Відтак, 10 березня судом винесено ухвалу про застосування спеціального досудового розслідування та судового провадження щодо останнього. Зазначу, що це перше в Україні рішення про саме таку процедуру кримінального провадження.

 

Окремо прокурор області окреслив роботу по боротьбі з кримінально караною корупцією, яка є безумовним пріоритетом у роботі прокуратури та всієї правоохоронної системи.

Так, упродовж І кварталу 2015 року правоохоронцями Львівщини розслідувалось 32 кримінальних провадження за вчинення корупційних злочинів. З них 26 уже скеровано до суду.

Необхідно відзначити, що фігурантами у названих закінчених кримінальних провадженнях є в основному працівники правоохоронних та контролюючих органів. А саме, закінчено кримінальні провадження:

- 5 стосовно працівників ОВС ( з них 1 стосовно начальника БНОН);

- 3 стосовно митників;

- 1 стосовно державного службовця (інспектора екоінспекції);

- 1 стосовно службовця державної кримінально-виконавчої служби;

- 1 стосовно посадових осіб органу місцевого самоврядування;

- 1 стосовно в.о. начальника муніципальної дружини;

- 1 стосовно посадової особи медичного закладу;

- 2 стосовно посадових осіб навчальних закладів.

Це свідчить про те, що правоохоронні органи області націлені на виявлення корупціонерів у тих сферах, де це явище найбільш поширене.

До прикладу, в провадженні слідчого відділу РОВС та ЗУОГ ГУМВСУ у Л/о перебуває кримінальне провадження (за матеріалами УДСБЕЗ ГУМВС України у Львівській області) за ч.3 ст.368 КК України відносно в.о. ректора Львівської державної фінансової академії, який вимагав та одержав неправомірну вигоду в розмірі 2000 доларів США за прийняття фізичної особи на роботу до вказаного закладу. 17.03.2015 затриманому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368 ч.3 КК України та 18.03.2015 обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з визначенням розміру застави в сумі 97 440 грн. В ході проведених обшуків у службовому кабінеті та за місцем проживання фігурната вилучено матеріальні цінності, а саме грошові кошти в сумі 57 тис.євро, 36 тис.доларів США, 40 тис.грн., 1570 фунтів стерлінгів, а також золоті вироби та дорогоцінні монети.

 

Боротьба з організованою злочинністю

Як зауважив прокурор області, Львівщина посідає друге місце у державі за кількістю скерованих до суду кримінальних проваджень стосовно злочинних груп. Лише впродовж 3 місяців поточного року правоохоронцями викрито та припинено діяльність 7 організованих злочинних груп, серед яких 4 - вчиняли злочини на пріоритетних напрямках економіки.

Зокрема, злочинні групи діяли у кредитно-фінансовій, банківській сферах, в агро-промисловому комплексі та у сфері освіти. Їх злочинні дії були спрямовані на спричинення збитків на мільйонні суми.

Так, злочинна група у кредитно-фінансовій сфері мала на меті незаконно заволодіти коштами вкладників кредитних спілок на загальну суму 3,5 млн. грн. Вказане кримінальне провадження уже в суді.

У банківській сфері діяла організована злочинна група в складі в.о начальника одного із відділень банку в м.Львові спільно з двома працівниками установи. Упродовж 2013-2014 років нею привласнено грошові кошти клієнтів банку на загальну суму понад 2,7 млн.грн. Наразі членам злочинної групи повідомлено про підозру і найближчим часом вказане кримінальне провадження буде скеровано до суду.

Інша злочинна група пов’язана з розкраданням державного майна у агропромисловому комплексі, шляхом зловживання службовим становищем (з корупційними зв’язками). Йдеться про розкрадання спирту на одному з підрозділів ДП «Укрспирт» на суму понад 5,1 млн. гривень. Обвинувальні акти стосовно членів даної групи скеровані в суд.

Також на розгляді в суді перебуває кримінальне провадження стосовно організованої групи, яка функціонувала в галузі освіти. Її члени здійснювали систематичне вимагання і отримання неправомірної вигоди від студентів Національного транспортного університету України на загальну суму понад 170 тис. грн.

 

На даний час завдяки спільним діям прокуратури та інших правоохоронних органів припинено діяльність банди, члени якої вчиняли розбійні напади на мешканців декількох районів Львівської області.

Крім цього, слідчі завершують розслідування ще у 2 кримінальних провадженнях, у яких повідомлено про підозру, з ознаками організованої групи та злочинної організації 8 особам за незаконний обіг наркотичних засобів та бандитизм.

 

Наявні позитивні напрацювання у боротьбі з порушеннями податкового законодавства.

На даний час, зареєстровано провадження і розпочато досудове розслідування за фактом вчинення невстановленими особами фіктивного підприємництва та умисного ухилення від сплати податків понад 70 млн.грн. службовими особами суб’єктів господарювання реального сектору економіки.

Прокуратура націлювала інші правоохоронні органи на виявлення кримінальних правопорушень і у земельній сфері.

Як наслідок, до кримінальної відповідальності притягнуто головного спеціаліста реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, який на підставі неправомірного договору іпотеки зареєстрував за фізичною особою право власності на землю площею 0,15 га, тим самим завдавши шкоду інтересам громади міста на суму понад 2,5 млн. грн. На даний час на цю земельну ділянку накладено арешт.

Також, судом ухвалено обвинувальний вирок стосовно особи, якою було самовільно зайнято понад 200 га земель державної власності вартістю 104 млн.грн. на території Радехівського району для використання такої в своїй господарській діяльності. Незаконно зайнята земельна ділянка звільнена.

Очікують на вироки також голови сільських рад за вчинення кримінальних правопорушень. До прикладу, посадовець органу місцевого самоврядування підписав та видав недостовірні рішення, на підставі яких незаконно вилучено з комунальної власності 8 земельних ділянок вартістю понад 1 млн. грн.

Охорона та раціональне використання лісових ресурсів.

Актуальним залишається питання охорони та раціонального використання лісових ресурсів.

Якщо вірити статистиці органів контролю, то у регіоні спостерігається зменшення обсягів незаконних рубок лісу. Проте, якщо проїхатись прикарпатськими регіонами (Старосамбірським, Сколівським чи Турківським районами), видно великі об’єми вирубок лісу. І на переконання прокурора області, це не завжди законно та нерідко за потуранням тих, хто б мав його оберігати.

Тому в прокуратурі вивчили стан додержання законодавства при оформленні дозвільних документів та з’ясувалось, що дійсно, працівники лісогосподарських підприємств допускають протиправні вирубки лісів.

Прокуратурою також виявлено факти зловживань під час видачі лісорубних квитків та відведенні дерев для рубок, одержання за це неправомірної вигоди.

Зараз слідчими прокуратури розслідується кримінальне провадження відносно в.о. директора ДП «Львівський військовий комбінат», який вимагав та одержав від особи підприємця неправомірну вигоду в розмірі 200 тис. гривень за затвердження договору продажу деревини.

Винесено обвинувальний вирок суду посадовцю ДП “Буський Лісгосп”, який допустив самовільну рубку деревини на загальну суму понад 100 тис.грн.

Ще одним прикладом є цьогорічне кримінальне провадження відносно посадових осіб Старосамбірського Держлісгоспу “Галсільліс”, якими незаконно видано лісорубні квитки та зрубано 3237 м.куб. ліквідної деревини на площі 12,5 га.

Всього правоохоронними органами до суду впродовж цього року скеровано 19 кримінальних проваджень за фактами незаконних рубок лісу.

Також в своєму виступі Роман Федик значну увагу приділив представницькій функції органів прокуратури.

Зокрема, він поінформував, що органами прокуратури Львівщини надається принципова оцінка матеріалам правоохоронних та контролюючих органів на предмет наявності відомостей про вчинення корупційних діянь, розкрадання бюджетних коштів, про шкоду, нанесену довкіллю, махінації з податками, тощо.

Виконуючи конституційну функцію представництва інтересів громадян та держави в суді, прокурорами упродовж 3 місяців цього року уже заявлено позовів на загальну суму понад 32,2 млн.грн. На даний час судами розглянуто та задоволено таких на суму більш як 11 млн.грн. На виконання судових рішень за позовами прокуратури, у тому числі минулих років, на користь громадян та держави вже реально стягнуто 16,2 млн. грн.

Прокурор області наголосив, що незважаючи на те, що прокуратура уже не виконує функцію так званого «загального нагляду», вирішення гострих соціальних проблем регіону нами не залишено поза увагою.

Насамперед, йдеться про заборгованість із виплати заробітної плати. Це питання і надалі належить до пріоритетів у діяльності прокуратури, адже в нинішніх складних економічних умовах не виплачувати людям їх заробітну плату є неприпустимим. Тому прокуратура домагається виплати заборгованої зарплати працівникам через свої представницькі повноваження в суді і в результаті на користь працівників стягнуто уже понад 350 тис.грн. Загалом, прокурорами з метою захисту прав громадян на оплату праці заявлено позовів на суму понад півмільйона гривень.

Не менш проблемним питанням для Львівщини є додержання земельного законодавства.

«Зараз у зв’язку із прийняттям нового Закону України «Про прокуратуру» обмежено наші повноваження щодо проведення перевірок у цій сфері. А на території області фактично відсутні органи державного контролю, які б реагували на можливі порушення. Тому апаратом прокуратури активно застосовувались заходи представницького характеру на вказаному напрямі - заявлено позовів на суму 11,7 млн. грн.»,- зауважив прокурор області Роман Федик. Це дало свої позитивні результати - на даний час реально виконано рішень судів на суму 10,9 млн. грн. (у тому числі за позовами минулих років). Завдяки втручанню прокуратури області державі повернуто земель вартістю майже 11 млн. грн.

До прикладу, за позовом прокуратури Шевченківського району м.Львова громаді Львова повернуто земельну ділянку, вартістю 5 млн.грн. по вул.Лінкольна, яку підприємство неправомірно використовувало для обслуговування автостоянки.

 

Одним із привабливих джерел незаконного збагачення за рахунок держави або територіальних громад є об’єкти державної та комунальної власності.

Тому прокуратурою постійно здійснюється моніторинг судових рішень з цих питань. Як наслідок, у цьому році нами подано 7 апеляційних скарг на незаконні судові рішення та попереджено незаконне оформлення права власності на 4 об’єкти нерухомості загальною площею понад півтори тисячі кв.м. Ще 5 скарг подано в касаційну інстанцію.

Загалом до суду заявлено позовів на суму 15,2 млн.грн., наразі судом постановлено стягнути до бюджету 6,4 млн.грн.

Також прокурор області розповів про діяльність прокуратури, спрямованої на захист інтересів соціально незахищеної категорії населення, а також прав і свобод дітей.

Інваліди, пенсіонери - особливій об’єкт захисту, адже вони не завжди можуть самостійно захистити свої права та звернутися за допомогою.

В інтересах таких осіб прокуратура оскаржила рішення виконкому Львівської міської ради, яким суттєво обмежено права окремих категорій громадян; на пільгове перевезення, яке надано їм чинним законодавством України.

Принципово реагуємо у разі порушення прав дітей, насамперед соціально-незахищеної категорії та поновленні інтересів держави, пов’язаних із правами дітей. Прокурорами подано низку позовів, які судами вже задоволено. До прикладу, за нашим позовом судом визнано незаконною приватизацію приміщень Добромильської школи-інтернату; вдалось повернути в державну власність приміщення їдальні одного із професійно - технічних закладів міста вартістю понад 600 тис.грн. Загалом в інтересах неповнолітніх упродовж 1 кварталу до суду пред’явлено майже 30 позовів.

І наостанок Роман Федик поінформував присутніх представників ЗМІ про стан боротьби з фактами ухилення від призову за мобілізацією.

«На сьогодні, коли на Сході нашої держави ведуться активні бойові дії, на особливому контролі прокуратури перебуває стан боротьби з фактами ухилення громадян від призову за мобілізацією»,- підкреслив прокурор області.

На Львівщині з часу першої хвилі мобілізації зареєстровано 133 кримінальні провадження за ухилення від призову, а також 9 - за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Уже 7 обвинувальних актів скеровано до суду, по 3 з них винесено обвинувальні вироки (у т.ч. 1 - з реальною мірою покарання).

Залишається проблемною робота військово-лікарських комісій при здійсненні медичних оглядів осіб, які підлягають мобілізації, та визнання таких придатними до військової служби. До прикладу, військово-лікарським комісіям Сокальсько-Червоноградського ОРВК лише 21% осіб визнані придатними, Яворівсько-Мостиського ОРВК- 22%, Жидачівсько-Миколаївського ОРВК - 22,6%, Сколівського РВК - 23%, тощо.

Тому прокуратурою області ініційовано перед Департаментом охорони здоров’я ЛОДА проведення перевірок з питань законності надання висновків військово-лікарських комісій щодо осіб, які ухиляються від призову та мобілізації.

 

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 2152