Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.06.2015

Прокуратура Львівської області вимагає від органів внутрішніх справ посилити профілактику дитячої злочинності

У прокуратурі Львівської області стурбовані ростом злочинності серед неповнолітніх. Відтак проаналізували чинники, які призвели до такого стану речей. Як наслідок відзначено, що однією з причин росту злочинності серед неповнолітніх є відсутність контролю за ними з боку батьків чи осіб, які їх заміняють, а також неналежна профілактична робота відповідних підрозділів органів внутрішніх справ та інших відомств відповідальних за дану роботу.

Прокуратурою з’ясовано, що заходи, які вживаються вказаними органами профілактики носять формальний характер і не забезпечують виховний та водночас, стримуючий вплив на неповнолітніх, а в ряді випадків взагалі не здійснюються. Зазвичай, робота з неповнолітніми ведеться формально та зведена до складання рапортів. Водночас відсутні будь-які дані про їх умови життя та виховання, характеризуючі дані з місця навчання та проживання, не вивчаються їхні негативні зв'язки та схильності.

Це призвело до того, що в поточному році на Львівщині у порівнянні з минулим роком на 24 % збільшено кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми.

Серед скоєних дітьми злочинів, збільшилась кількість особливо тяжких правопорушень. Окрім цього, 58 кримінальних проваджень вчинено неповнолітніми у групі осіб (за аналогічний період минулого року - 26). У той же час, органами внутрішніх справ не в усіх випадках приймаються рішення про притягнення до кримінальної відповідальності дорослих осіб, які втягнули дітей до вчинення злочинів. За такими фактами на даний час розслідується лише 9 кримінальних проваджень.

Найбільша кількість корисливих кримінальних правопорушень зареєстрована у Бродівському (16 злочинів), Дрогобицькому (14), Золочівському (13) та Пустомитівському районах (14). Усі вони вчинені у вечірній час.

Велика кількість злочинів, дітьми вчиняється у стані алкогольного сп’яніння, однак органами внутрішніх справ джерела придбання спиртних напоїв не встановлюються, відповідно, винні особи у реалізації алкоголю неповнолітнім до передбаченої законом відповідальності не притягнуті.

Ще одним чинником, який впливає на ріст злочинності в молодіжному середовищі є неналежна організація дозвілля неповнолітніх, як у містах так і в сільській місцевості. Недостатня їх зайнятість та підконтрольність з боку батьків. Водночас, не у кожному випадку правоохоронні органи притягують до відповідальності батьків, діти яких вчинили кримінальні правопорушення.

З огляду на викладене, прокуратурою Львівської області в ГУ МВС України у Львівській області внесено доручення про усунення порушень вимог Закону України «Про міліцію», КПК України та вжиття додаткових заходів щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх. За наслідками його розгляду 3 службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

 

кількість переглядів: 2641