Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.08.2015

У протидії корупції судді не завжди займають сторону закону,- прокуратура

Прокуратура Львівської області займає принципову позицію та дієво реагує на грубі порушення законів України, які допускаються слугами Феміди на Львівщині.

Прокурорами виявлено випадки, коли упродовж 2013 – 2015 років судді місцевих районних судів та Господарського суду Львівської області під час перебування за межами території України, ухвалювали рішення, а відтак свідомо їх фальсифікували.

За цими фактам слідчим відділом прокуратури області розпочато досудове розслідування за ч.1 ст.375, ч.1 ст.366, КК України, тобто постановлення завідомо неправосудних рішень суддями.

Крім того, в квітні поточного року розпочаті кримінальні провадження за фактом постановлення слідчими суддями одного з районних судів м. Львова завідомо неправосудних ухвал, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 375, ч.2 ст.375 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що один з суддів за результатом розгляду 2 скарг аналогічного змісту постановив дві різні ухвали. Зокрема, в одному випадку відмовлено в задоволенні вимог скаржника, а в другому задоволено. Іншій суддя постановив ухвалу про скасування постанови про закриття кримінального провадження опираючись на дослідження під час судового розгляду матеріалів кримінального провадження, які на момент розгляду зазначеної скарги, перебували в Генеральній прокуратури України. Наразі вказані кримінальні провадження розслідуються.

Не залишено поза увагою прокуратури області істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, що допускаються суддями під час розгляду кримінальних проваджень у судах першої та апеляційної інстанцій.

Зокрема, 3 липня 2015 апеляційним судом Львівської області безпідставно залишено без зміни незаконний виправдувальний вирок судді Личаківського районного суду м. Львова. Вказаний суддя виправдав двох осіб, які викрали з матеріалів кримінальної справи, що перебуває на розгляді у суді першої інстанції, та знищили письмові докази своєї причетності до скоєння ряду тяжких злочинів. Йдеться про резонансну справу шахраїв кредитної спілки «Християнська злагода». При цьому, прокуратура переконана, що висновки суддів обох інстанцій є надуманими та не ґрунтуються на наявних у кримінальному провадженні доказах.

Також вироком судді Галицького районного суду м.Львова 5 серпня цього року безпідставно виправдано посадовця Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, обвинуваченого у корупції. Вказаний держслужбовець, діючи з корисливих мотивів, вимагав та одержав у підприємця неправомірну вигоду за сприяння у накладенні мінімального штрафу за неправомірне використання товарного знаку автомобільного бренду у господарській діяльності.

З огляду на неправосудність зазначених вище рішень, прокуратура Львівської області готує касаційні скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Крім того, через суддів Яворівського та Городоцького районних судів головний лікар Городоцької районної лікарні, який обвинувачується в одержанні 1000 доларів США хабара надалі перебуває на займаній посаді. Останні безпідставно затягують розгляд вказаного кримінального провадження, неодноразово заявляючи про самовідвід, тим самим ухиляючись від прийняття законного рішення.

Слід зазначити, що загалом, завдяки принциповій позиції органів прокуратури Львівщини лише упродовж 2015 року скасовано 12 незаконних виправдувальних вироків стосовно 13 осіб та відновлено конституційні права потерпілих від злочинних діянь.

Водночас, виконуючи функцію підтримання державного обвинувачення в суді, прокуратура області реагує на факти порушень конституційних прав громадян.

З огляду на це, прокуратурою готуються заяви до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про притягнення до дисциплінарної відповідальності загалом 6 суддів районних судів та апеляційного суду Львівської області.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 2035