Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2017

З початку року органами прокуратури Львівської області розглянуто майже 4 тис звернень

Впродовж січня – травня 2017 року до органів прокуратури Львівської області надійшло близько 7 тис звернень, з яких майже 4 тис (або 59 %) вирішено по суті, у тому числі 127, що надійшли від народних депутатів України.

З вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування – 2,5 тис, що становить 63 %, з питань участі у кримінальному провадженні в суді – 369 (або 9 %).

В той же час, лише 44 звернення, а це лише 1 % від вирішених, це звернення з питань представництва інтересів громадян та держави в суді. Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, майже втричі зменшена кількість вирішених звернень даної категорії підтверджує законодавчі зміни функціональної спрямованості органів прокуратури стосовно так званих «загально наглядових» функцій. Так як, з 30.09.2016 в Україні діє прокуратура, яка згідно з ч.3 ст.131-1 Конституції України, вправі застосовувати представницькі повноваження у суді лише інтересів держави у випадках і в порядку, що визначені законом.

Слід зазначити, що із наведеної вище кількості звернень, які вирішені силами органів прокуратури області, лише 20 з них (або 0,5%) є зверненнями, які визнано обґрунтованими, а вимоги заявників, викладені у них – задоволено. Зазначене є також свідченням того, що має місце надходження великої кількості необґрунтованих звернень, доводи у яких спростовуються у межах їхнього розгляду.

У свою чергу, й надалі продовжують надходити звернення, розгляд і вирішення яких не належить до компетенції органів прокуратури. Зокрема, третина таких звернень (понад 2,4 тис), що надійшли упродовж п’яти місяців поточного року, скеровані до інших відомств для вирішення.

На підставі опрацювання оскаржуваних питань, які містяться у таких зверненнях, а також з метою забезпечення можливості до реального поновлення порушених прав громадян шляхом адаптації діяльності органів прокуратури до вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», надаємо цикл роз’яснювальних бліц-публікацій, які містять правову інформацію, консультації та роз’яснення правових питань.

Довідково:

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 1993