Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.06.2017

Хід та результати досудового розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з вивезенням твердих побутових відходів та розкраданням комунального майна у місті Львові

Сьогодні, 08 червня, в прокуратурі Львівської області відбувся брифінг прокурора Львівської області Юрія Квятківського спільно з начальником Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерієм Середою щодо ряду актуальних кримінальних проваджень, в тому числі і тих, які набули резонансу в регіоні. При цьому, особливу увагу було приділено результатам досудового розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з вивезенням твердих побутових відходів та розкраданням комунального майна у місті Львові.

Очільник прокуратури зазначив, що прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо осіб, котрі шахрайським способом заволоділи понад двома десятками об’єктів нерухомості, що перебували у комунальній власності, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.190, ч. 4 ст. 190, ч.3 ст.365-2 КК України.

Вперше, а саме 24.08.2016 Львівська міська рада звернулась до прокуратури з приводу незаконного набуття у приватну власність 6 об’єктів комунальної власності. Вдруге, у жовтні 2016 року - щодо незаконного вилучення з комунальної власності ще одного об’єкта нерухомості. Втретє, в листопаді 2016 - щодо незаконного вибуття з комунальної власності об’єктів нерухомості на підставі витягу з Державного реєстру речових прав про реєстрацію за фізичною особою 197 об’єктів нерухомого майна. При цьому, заявником не було надано жодних даних, які саме з цих об’єктів були комунальними.

При цьому, слідством встановлено, що Управлінням комунальної власності Львівської міської ради належний облік нерухомості не ведеться; документами щодо належності майна до комунальної власності останнє не володіє, підтверджуючих документів надати не може.

«За таких обставин, прокуратурою та органом досудового розслідування самостійно вживались заходи щодо встановлення вичерпного переліку об’єктів, які незаконно вибули з комунальної власності. Наразі здобуто підтвердження перебування у комунальній власності та незаконного вилучення 25-ти об’єктів» - зазначив прокурор Львівської області Юрій Квятківський. Він додав, що даний перелік не є вичерпним. На даний час, перевіряється можлива належність до комунальної власності ще 10 об’єктів нерухомого майна.

В межах кримінального провадження встановлено, що група осіб, завдяки зловживанню приватним нотаріусом своїми повноваженнями, в період з квітня по листопад 2016 року трьома етапами, використовуючи підроблені документи, зареєстрували за собою, чи за очолюваними (створеними) ними ж підприємствами право власності на комунальні приміщення. При цьому, зловмисниками використовувались два способи реєстрації.

Прокурор області наголосив, що всі 25 об’єктів нерухомості оглянуто на підставі ухвал слідчого судді, такі визнані речовими доказами, на них накладено арешт, вилучено відповідні матеріали та призначено експертизи.

Наразі вже трьом особам повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) у великих та особливо великих розмірах за ч.3 ст. 190, ч.4 ст. 190 КК України.

При цьому, 06.06.2017 на підставі ухвал суду двох підозрюваних було затримано. 07.06.2017 судом задоволено клопотання прокуратури Львівської області про обрання одному з підозрюваних запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави в розмірі 240 тис грн. Стосовно іншого підозрюваного судом також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави в розмірі 1 млн 984 тис грн, що відповідає розміру шкоди, заподіяної незаконним заволодінням майна територіальної громади міста Львова.

Керівник прокуратури нагадав, що прокуратурою області також здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами розкрадання бюджетних коштів міста та вчинення фіктивного підприємництва.

Зазначивши, що окремі перевізники, з метою розкрадання бюджетних коштів, уклали договори на захоронення твердих побутових відходів з кількома фірмами з міста Дніпро, засновниками, керівниками та бухгалтерами яких було призначено осіб, які не знали про їх існування, або ж за певну грошову винагороду погодились зареєструвати такі на себе.

Зокрема, одна із фірм була зареєстрована на громадянина, який ще 6 років тому втратив свій паспорт. При цьому, при відкритті банківського рахунку даної фірми у банківську установу був поданий втрачений паспорт з переклеєною фотографією зовсім іншої людини. Ще одна фірма була зареєстрована на малозабезпеченого громадянина, який за 2 тисячі гривень погодився зареєструвати її на своє ім’я та будучи єдиним працівником цієї фірми жодної господарської діяльності не здійснював.

За так звані послуги із захоронення твердих побутових відходів вказані фірми з міського бюджету через перевізників отримали понад 6,5 млн грн.

У зв’язку із проведеними 30 травня поточного року 15 обшуками на території Львівської, Дніпропетровської та Київської областей було також вилучено і два кутових штампа комунальних підприємств міста Дніпро, дві печатки з реквізитами банківських установ, 2 печатки офшорних фірм з Швейцарії та Ліхтенштейна. Окрім цього, вилучено 14 банківських карточок, за допомогою яких знімались готівкові кошти. При цьому, в офісі в місті Дніпро вилучено печатки фіктивних фірм, дві з яких зареєстровані у місті Києві, а одна у місті Миколаєві.

Крім цього, аналізом смс-повідомлень та іншої переписки встановлено пряму причетність одного із керівників фірми-перевізника до створення фіктивної фірми у місті Дніпро, який з цією метою особисто приїжджав туди у квітні поточного року.

На даний час у кримінальному провадженні повідомлено про підозру одному із фіктивних керівників Дніпровської фірми за ч.1 ст.205 КК України. Слід також зазначити, що один із фігурантів цієї справи після обшуку виїхав за межі України, а інший виключив засоби зв’язку та переховується від явки на допит до слідчого.

У провадженні встановлюється коло усіх осіб, причетних до скоєння даних злочинів та вирішується питання про повідомленням їм про підозру, у тому числі керівникам підприємств, з якими міська рада уклала договори на вивезення твердих побутових відходів з міста. З метою визначення точної суми збитків призначено судові експертизи, податкові перевірки та ревізії.

Також, прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).

Слідством встановлено, що фірми, з якими міська рада уклали договори на вивезення твердих побутових відходів з міста, належним чином не виконують своїх обов’язків, в окремих районах сміття не вивозилось місяцями, що створює небезпеку епідемічним та іншим інфекційним захворюванням (отруєнням) в місті.

«Наразі слідчими поліції спільно із представниками Держпродспоживслужби у Львівській області та Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України проводяться огляди сміттєвих майданчиків з метою визначення шкоди здоров’ю населення у зв’язку із несвоєчасним вивезенням твердих побутових відходів. Попередні висновки досліджень вже засвідчили факти перевищення вмісту аміаку в декілька раз допустимих норм, наявності кишкової палички та іншого бактеріального забруднення ґрунтів», - наголосив очільник прокуратури.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 1879