Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2017

У обласній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів

26 липня у прокуратурі Львівської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів Львівської області, на якій розглянуто питання щодо стану злочинності, розслідування та розкриття злочинів на Львівщині за перше півріччя 2017 року.

До участі у нараді запрошено голову Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютку, керівників всіх правоохоронних органів регіону та судової гілки влади, головував – прокурор області Юрій Квятківський, який у першу чергу звернув увагу на діяльність правоохоронних органів щодо забезпечення громадського порядку та збереження безпеки громадян, виключення будь-яких проявів сепаратизму, нейтралізації дестабілізуючих факторів та елементів, збереження законності на території області.

Крім цього, констатовано, що спільними зусиллями правоохоронних органів, місцевим самоврядуванням та виконавчою владою закріплено позитивну тенденцію до зменшення рівня злочинності, загалом покращено криміногенну ситуацію в області.

«Рівень злочинності по області на 10 тис. населення у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшився з 84,9 до 68,3 злочинів.

Обліковано 17312 кримінальних правопорушень, що на 19,6% менше ніж у 2016 році (21 522). При цьому, зменшилася кількість особливо тяжких злочинів на 26,1%, середньої тяжкості на 21,2%, а також злочинів невеликої тяжкості на 39%», – зазначив Ю.Квятківський.

Варто зазначити, що кількість вчинених умисних вбивств, зґвалтувань, крадіжок, грабежів, розбоїв, шахрайств, порушень правил безпеки руху, експлуатації транспорту, хуліганств, зменшилась.

Водночас, звернуто увагу на те, що криміногенна ситуація в області ще залишається складною, а у поточному року відзначаються окремі негативні тенденції у динаміці злочинності, які потребують вжиття скоординованих заходів, направлених на їх усунення.

Окремо, прокурор області зупинився на злочинах, які вчиняються на залізниці, в першу чергу пов’язаних з викраденням пристроїв автоматики та зв’язку, несанкціонованих втручань сторонніх осіб у діяльність залізниці, що не лише наносить галузі значних збитків, а й створює загрозу безпеці руху поїздів.

«З огляду на це, постали нові завдання та виникла необхідність перегляду стратегічних напрямів діяльності правоохоронної системи в цілому, пошуку нових підходів до організації протидії злочинності, які б відповідали сучасній обстановці», – додав Юрій Квятківський.

Також прокурор зазначив, що незважаючи на зменшення кількості кримінальних правопорушень за фактами порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами на 39,5%, Львівська область посіла 1 місце за кількістю ДТП з летальними наслідками для потерпілих.

У зв’язку з цим, під час наради заплановано конкретні заходи за участі патрульної поліції, державних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямовані на невідкладну профілактику цих правопорушень.

Розкритиковано роботу підрозділів поліції у напрямку боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, торгівлею людьми, в тому числі в організованих формах та з міжнародними зв’язками, профілактики рецидивної та групової злочинності, а також кримінальних правопорушень, вчинених у громадських місцях.

Також наголошено на одному із найважливіших завдань, які стоять перед правоохоронними органами, – захисті фінансово-економічних інтересів держави.

Зазначено, що уже за перше півріччя поточного року виявлено 111 злочинів, пов’язаних з використанням бюджетних коштів (перше півріччя 2016 року – 71).

«За результатами їх розслідування у поточному році до суду з обвинувальним актом надіслано 56 кримінальних проваджень, у яких встановлено збитків на суму близько 13 млн. грн., у межах кримінального судочинства забезпечено відшкодування 10 млн. грн., накладено арешт на суму понад 4 млн. грн.», – прокоментував прокурор.

Також на нараді обговорено масштаби зловживань у сфері земельних відносин.

Звернуто увагу на те, що упродовж 6 місяців 2017 року до суду скеровано 13 обвинувальних актів (3 місце у загальнонаціональному рейтингу), у яких заподіяно шкоди на суму понад 85 млн.грн.

Завдяки вжитим системним заходам організаційного та практичного характеру, спрямованим на підвищення ефективності протидії організованій злочинності, органами прокуратури спільно з УЗЕ та СБУ області за скерованими до суду обвинувальними актами, знешкоджено 8 (3 у загальнонаціональному рейтингу) організованих груп стосовно 44 осіб, у яких задокументовано 72 кримінальних правопорушення з ознаками організованої злочинності, в т.ч. до суду скеровано обвинувальні акти у 6 кримінальних провадженнях в сфері економіки та 1 – з корупційними зв’язками.

Завершено слідство у справі конвертаційного центру.

Задокументовано факти ухилення від сплати податків при незаконному експорті лісопродукції з корупційними зв’язками.

Скеровано до суду провадження щодо організаторів підпільних гральних закладів, цехів по виготовленню фальсифікованого алкоголю, заволодіння кредитними коштами банківських установ.

Висловлено вимогу щодо посилення координуючої ролі місцевих прокурорів у протидії злочинності та її організованим формам.

Наголошено на необхідності активізації діяльності всіх правоохоронних органів щодо викриття злочинів у земельній, лісовій та бюджетній сферах, паливно-енергетичному комплексі, а також пов’язаних з корупцією та хабарництвом (у тому числі, які вчиняються у складі організованих груп).

Вжитими заходами вдалось досягти зменшення рівня злочинності серед неповнолітніх на 22,5%. Зменшилась і кількість дітей, які вчинили кримінальні правопорушення на 41,1% .

Позитивно відзначено стан розшуку безвісно зниклих неповнолітніх. «Упродовж І півріччя 2017 року до органів поліції надійшло повідомлень про зникнення 148 неповнолітніх, у тому числі 69 малолітніх. Усіх цих дітей на даний час знайдено, однак 4 дітей, які залишили свої домівки декілька років тому так і не знайшли», – підсумував Юрій Квятківський.

За підсумками наради розроблено спільні заходи та визначено конкретні завдання на найближчий час, які матимуть реальний вплив на стан законності у регіоні.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 2238