Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2016

Прокуратура доводитиме у суді бездіяльність ЛМР по Грибовицькому сміттєзвалищу, – Квятківський (інтерв’ю)

16 Грудня 2016, 11:16
 
 
 
 
 
Прокурор Львівської області Юрій Квятківський у великому інтерв’ю ІА Дивись.info розповів, на якому етапі перебуває розслідування Грибовицької трагедії, чому прокуратура не оскаржила те, що Юрія Гольця випустили під зобов’язання та як органи прокуратури розслідують махінації на митниці.
 
Першу частину великого інтерв’ю дивіться тут. Обласний прокурор Юрій Квятківський розповів про реформу, конкурси, а також розслідування незаконних рубок лісу.
 
 
 
— Давайте поговоримо про розслідування обставин Грибовицької трагедії. На якому етапі воно перебуває?
 
— Перший етап розслідування ми завершили. Ми зібрали 200 томів по цьому провадженню, було непросто збирати матеріал по крупинках, були нарікання у нашу сторону. Пам’ятаєте, мене призначили 16 червня, і я в перший тиждень зібрав нараду і звернувся до своїх заступників, начальників відділу, нацполіції і сказав: ми йдемо до всіх депутатів Жовківської районної ради, Грибовицької ради і звертаємось до людей, адже виявилось у ході допитів, що деякі депутати вже провели дослідження щодо забруднення повітря, води… І до нас так поставились, мовляв, прокуратура «пресує» депутатів і шукає винних. Та не шукали ми винних, ми зверталися по допомогу!
 
Керівник «Збиранки» і його заступник отримали обвинувальні акти на руки. Керівник полігону в лікарні, повинен був вийти і отримати акт. Ми завтра це все заносимо в суд, всі 200 томів
 
Юрій Квятківський
 
І деякі дійсно нам надали ті свої дослідження, які частково лягли в основу висновків по експертизах. Ми зібрали ці 200 томів, закінчили розслідування, оголосили про підозру тим, хто відповідав за полігон – директору полігону, директору підприємства комунального, і його заступнику. І на сьогодні керівник «Збиранки» і його заступник отримали обвинувальні акти на руки. Керівник полігону в лікарні, повинен був сьогодні вийти і отримати акт, і ми завтра це все заносимо в суд, всі 200 томів. І, думаю, до кінця року суд призначить перше слухання.
 
— Питання щодо Юрія Гольця. Багатьох здивувало тоді, що суд випустив його під зобов’язання. Чому прокурори не намагались протидіяти такому рішенню? Чи ви намагались оскаржити його?
 
По «Збиранці» ми розібралися. Наступний етап – департамент комунального господарства, управління якого очолював Голець. Ми тільки оголосили підозру і мали ще два місяці на розслідування і виявлення інших злочинів, бо у нас триває ще чотири експертизи. По тому самому підпалу, як каже Андрій Іванович. Ми призначили експертизу і чекаємо результатів – чи там було самовозгоряння, чи там був підпал. У нас є експертиза по тому, як мали діяти працівники МНС, чи повинні вони були залишатись на місці, чим повинні були гасити вогонь, експертиза все покаже. Ми довго чекали, але в МНС нам надали документи і ми завезли їх на експертизу в Харків, в інститут, який вивчає ці матеріали. Результатів ми очікуємо в кінці першого кварталу наступного року.
 
 
 
Але наразі на полігоні є загроза повторного зсуву. І Голець – та людина, яка розробила технічні умови по укріпленню схилів. І як би ми цю людину залишили вдома? Хто б займався укріпленням звалища? Ми пішли від того, що не вивчили до кінця його злочинну діяльність. Ми встановили, що є в його діях халатність, але це тільки початок розслідування. І от з того дня, як ми оголосили підозру, ми досліджуємо його діяльність, проводимо експертизи, в ході обшуку вилучена їхня переписка, де встановлено, що комунальне підприємство зверталося до управління по виділення техніки…
 
І Голець розробив заходи по укріпленню схилу, аби сміття не зсунулось в озера. І він повинен був організувати всю цю роботу, організувати це укріплення…
 
— Але, дивіться, йому інкримінували халатність при виконанні обов’язків, і потім його відпустили для подальшого виконання службових обов’язків…
 
З нього не зняли відповідальність, йому обрали міру запобіжного заходу таку, щоб він і далі ходив на роботу…
 
— …яку раніше виконував халатно?
 
Вони мали раніше розробити ці умови, аби не зсунулись схили. А зараз, коли сталась біда, вони розробили ці технічні умови укріплення полігону і вони повинні були це зробити восени, до снігів, аби не було нового обвалу. Представте, зараз ми забрали б Гольця, залишили б під домашнім арештом, а там ніхто не займався би укріпленням. А потім міська рада сказала би: прокуратура навмисно залишила його під вартою, щоб він не забезпечив ці роботи… Тому ми пішли на часткове упередження, аби нас ніхто не звинуватив у тому, що ми залишили його під арештом, а навпаки зробили так, щоб міська рада довела громаді і людям, що вони вжили якихось заходів. Але він скоїв новий злочин.
 
Представте, зараз ми залишили б під домашнім арештом Гольця, а ніхто не займався би укріпленням полігону. А потім міська рада сказала би: прокуратура навмисно залишила його під вартою, щоб він не забезпечив ці роботи…
 
Юрій Квятківський
 
— Чи вплине на цю справу з Грибовичами, те, що він скоїв новий злочин? Зрештою, він же уже вийшов під заставу…
 
Так, внесли два мільйони, але закон нам дозволяє вносити заставу. Звичайно, це все повпливає на обрання йому покарання, потягне за собою певні наслідки.
 
 
 
— Ви сказали зараз дуже цікаву річ щодо того, що прокуратура пішла на такий крок, аби потім міська рада не звинуватила вас у тому, що проблема не вирішується. Чи Ви не вважаєте, що це певний тиск на Вас, вашу роботу з боку міської ради? Бо, якщо Ви звертаєте увагу на те, що скаже, або що вчинить ЛМР…
 
Ми схиляємо їх до того, що вони повинні працювати і виконувати те, що їм належить. Що на сьогодні стоїть у обов’язках Гольця? Координація діяльності між департаментом і ЛКП «Збиранка». Так, ми не говоримо за керівництво міської ради, перед яким стоїть загальна організація, але прокуратура області не залишає цю роботу!
 
 
Ми звертаємось до суду, де хочемо визнати бездіяльність Львівської міської ради. Якщо ми визнаємо бездіяльність міської ради, то інший етап може бути – інші керівники, за виключенням уже Гольця. Ми звернулися до суду, суд нам відмовив. Він зобов’язав, щоб міська рада займалась укріпленням схилів, а стосовно бездіяльності відмовив нам. Ми звернулися до апеляції. Якщо був би тиск, прокуратура б ніколи не звернулася б із питанням у суд визнати бездіяльність міської ради. А ми далі звертаємось в Апеляційний суд і будемо відстоювати свою точку зору так, як ми вбачаємо, що була бездіяльність, в тому числі в питанні закриття полігону. Ми про це все пам’ятаємо.
 
 
 
— У Ваших поданнях до суду йдеться про міського голову?
 
Ми говоримо про міську раду як орган. Але ж там розписано, що міський голова відповідає за все, але там є й заступники, хто за який напрямок відповідає. І є заступник, який координує ці процеси, і от до нього можуть бути питання, якщо буде визнана бездіяльність.
 
— Наскільки Генеральна прокуратура слідкує за цим розслідуванням? Можливо, втручається?..
 
Вона не втручається, але здійснює контроль за певною категорією проваджень, які є резонансними. Ми надаємо інформацію, що робиться із розслідуваннями по «Збиранці».
 
— Ви до цього працювали на Луганщині, в Києві. Чи відчуваєте якусь підвищену цікавість ГПУ до Львівської області?
 
Не можна порівнювати регіони, бо по кожному регіону ГПУ має свій напрямок, де, наприклад, переважає та чи інша категорія злочинності. Тут дуже активні громадські організації, на Луганщині немає такої активності.
 
 
 
Там, наприклад, більшість злочинів – це ті, що стосуються сепаратизму, проведення незаконного референдуму і так далі. І, відповідно, ця категорія стоїть на контролі в Генеральної прокуратури. На Київщині більше земельних афер, тому інша категорія злочинів на контролі. З того, що на контролі по Львівщині, можна порахувати на пальцях. Сміттєзвалище – одне з таких розслідувань, ліси, вугільна промисловість. Ми зараз встановлюємо, кому належала шахта (мова йде про ПАТ «Львівська вугільна компанія», – ред.), що Королевська свого часу її приватизувала, а зараз ми звернулись з позовом до суду і відкручуємо назад цю плівку, є позитивні рішення судів, є вже питання до Фонду держмайна, і скоро ми повернемо це об’єднання у власність держави.
 
З того, що на контролі у ГПУ по Львівщині, можна порахувати на пальцях. Сміттєзвалище – одне з таких розслідувань, ліси, вугільна промисловість
 
Юрій Квятківський
 
— Чому так сталось, що останні обшуки через Індустріальний парк у Рясному проводились у міській раді силами Генеральної прокуратури?
 
Є перелік проваджень, які Генпрокурор чи заступник генпрокурора визначає як важливі, пріоритетні, резонансні – і їх розслідує центральний апарат. До ГПУ надійшло багато звернень по Рясне-Руській, там де 23 га землі. І ГПУ витребувала у нас в серпні місяці це кримінальне провадження. Вони вивчили його і прийняли рішення, що залишать його за собою. Ми надаємо невелику допомогу в координації. Приїздив слідчий, допитував громадян по цих питаннях.
 
 
 
Так само хочу сказати по квартирах. Ми доповіли Генпрокурору, що при розподілі квартир, ще в 2010-20111 рр були порушення по деяких працівниках. І одне із таких порушень, що працівник, який уже мав квартиру, знову подав на отримання, а комісія не зовсім добре перевірила і людина приватизувала це житло. Я звернувся до Генпрокурора: дозвольте, я внесу це кримінальне провадження, але я хочу, щоб його скерували в іншу область чи в інший підрозділ, щоб наші працівники не розслідували по наших працівниках.
 
— А стосовно тих квартир, щодо яких нещодавно був скандал?
 
Це 2005 рік, давня історія. У цьому році жодної квартири прокуратура області від міської ради не отримала. Міська рада виділила нам землю, і на тій ділянці був інвестор, він побудував будинок і по мірі здачі будинку передавав нам квартири. Іншого механізму отримання квартир у правоохоронних органів немає. Ми шукаємо інвестора і 10% від побудованої площі він передає працівникам прокуратури.
 
— Судячи із заяв Андрія Садового і Юрія Луценка, між ними є доволі жорстка риторика і йдеться уже про політичну тяганину. Чи не вважаєте Ви, що Ваша структура стала політичним інструментом?
 
Ви і ніхто інший не може нас цим докорити. Ми не займаємось політикою, ми займаємось лише тими обов’язками, які на нас покладені Конституцією, Законом «Про прокуратуру» та іншими законодавчими актами. Ми не вв’язуємся у це.
 
 
 
— Чи у вас є сьогодні справи щодо виділення земель учасникам бойових дій. Чи маєте статистику, якісь результати, прецеденти?
 
Їх є небагато, близько 5 кримінальних проваджень. Одне скероване до суду, це по Старосамбірському району, де було виділено земельні ділянки і до АТОвців незрозуміло як зайшли 8 осіб, в тому числі родичі депутатів, які приймали рішення. Це провадження вже скероване до суду, але рішення по ньому ще немає. Більшість людей звертаються в цивільному порядку до суду, тобто те право, яке є в людей на даний момент, вони використовують.
 
— Питання щодо конкурсу та Галини Борейко. Чи можете ви якось пояснити цю ситуацію, щоб розставити усі крапки над «і», яким чином відбулось це призначення?
 
Враховувалися ділові і моральні якості при відборі кандидатів на місцеву прокуратуру. Вам також це відомо, що хтось з 11, хтось з 14 місця (було 16 чоловік) став керівником місцевої прокуратури. Це природній шлях, про який ми почали з вами розмову, що не завжди знання дають уміння правильно розставити акценти. Я коли прийшов, призначився сюди на посаду, я подивився по начальниках відділів, по начальниках управлінь, а були питання до одного заступника, до другого і треба було в короткий термін якісно змінити ці позиції, бо за цих людей я ніс відповідальність. Сьогодні я несу відповідальність за тих заступників, яких призначив Генеральний прокурор за моїм поданням.
 
 
 
Я подивився на тих заступників, які були, ми обговорили в колективі, я рішення спочатку не приймав, я радився. Начальник відділу кадрів дала характеристику свою кандидатам зі списку. І для мене показники роботи були на першому місці, хто не рахується зі своїм часом, хто може досягнути більшого ніж є сьогодні. І на час призначення відділ Борейко був кращим по Україні по адміністративній корупції. Вона відповідала за цей напрямок роботи, була начальником відділу розслідування адміністративної корупції, і займала 1 місце в Україні по результатах роботи. Не тільки по складених протоколах, не тільки по розглянутих справах, але й по закритих. Тобто, були хороші результати роботи, я погодив з департаментом її кандидатуру, написав подання і на сьогодні у мене немає зауважень.
 
Людина з досвідом, вона була прокурором Шевченківського району, непростий район. Напрямок роботи, який вона очолює, вона виконує не гірше за всіх інших заступників. Львівська область займає не останні, не крайні місця в рейтингах.
 
 
 
По деяких ми займаємо перші місця, в деяких входимо у першу п’ятірку. Ми цього року направили 7 організованих груп до суду, це десь 4-те місце в Україні ми займаємо по виявленню та скеруванню до суду організованих груп. По кількості людей, яких ми притягнули до відповідальності (це 25 осіб), ми займаємо 6 місце в Україні. Це конкретні результати, про які ми можемо говорити.
 
Ми цього року направили 7 організованих груп до суду, це десь 4-те місце в Україні ми займаємо по виявленню та скеруванню до суду організованих груп
 
Юрій Квятківський
 
Із нашим досвідом по виявленню злочинів у лісовій сфері ми були першими. Генеральний прокурор приїжджав до нас, збирав західний регіон і тут проводив нараду, ми ділилися досвідом, як ми заходимо, які документи беремо, що в першу чергу робимо. Тут було 8 прокурорів, які представляли Волинь, Закарпаття, Чернівці, Франківськ, Львівську область. Нарада була місяці три тому, після тих обшуків, які дали нам результати.
 
Генеральний прокурор заохотив деяких працівників за розкриття цього вбивства охоронців при замаху на Копитка. Генпрокурор заохотив двох процесуальних керівників грамотами, подяками, за те, що вони розкрили цей злочин. Не кожен день в Україні розкривається замовний злочин, є затримані, вилучена зброя, вилучені мобільні телефони, і проводяться інші заходи.
 
— Дмитро Загарія подав заяву про відставку, він залишає Львівщину та переїжджає на роботу у інший регіон. Чи буде в цьому стрес для вашої роботи, оскільки вже очевидна зв’язка Нацполіції та прокуратури за останні кілька місяців. Чи вплине на ефективність вашої роботи зміна керівництва обласної поліції?
 
На сьогодні ми зв’язуємо усі правоохоронні органи, ми затримали хабарників з прикордонниками в ДМС (Державна міграційна служба). Ми працюємо з усіма правоохоронними органами, прокуратура виступає координатором в протидіє злочинності. Ми працюємо з прикордонниками, з працівниками СБУ, поліцією, військовою прокуратурою. Є злочин – він документується та буде скерований до суду.
 
Це чекає кожного з нас, і мене це очікує. Тут немає нічого такого, якщо є наказ керівника – ми усі маємо його виконувати, ми усі приймали присягу.
 
 
 
— Нещодавно ми отримали відповідь від прокуратури щодо того, як розслідується випадок махінацій з системою «Інспектор» на пункті пропуску Мостиська. Чи є якісь нові подробиці?
 
Ще не закінчилась службова перевірка, розслідування буде, ми повідомимо. Ми скерували недавно листа на Міністра внутрішніх справ, бо виявилось, що наші митники незаконно допомогли ввезти на територію України через Львівську митницю 10 тис автомобілів. Тобто, людина, громадянин Польщі, їде на машині.
 
 
 
В’їжджає на митний пост і митник бачить, що ця особа везе 17й автомобіль, але він не може того робити. Митник вступає в змову, вносить певні зміни в систему, наприклад, трохи міняє прізвище, машина проїжджає, митник заходить назад у базу, міняє назад прізвище, але не пише про це рапорт. І ми виявили такі факти, отримали повідомлення від центрального апарату митниці, опрацювали і розуміємо, що ці машини залишились в нас. 10 тисяч машин на польській реєстрації. І, наприклад, половина з них залишитись у Львові. Це все збільшує потік, збільшується кількість незаконного транспорту, частина машин – «двійники», це є кримінальний злочин, шахрайство.
 
Це потягло за собою більшу кількість ДТП. Як те, що було місяць тому, коли 17-річний хлопець купив на заправці автомобіль, не маючи посвідчення водія! І він на цій машині їздить декілька днів, вживає спиртні напої, і скоює ДТП, де загинула дівчина-пасажир 18-ти років. Це вже було крайнім випадком, ми це проаналізували та написали листа на міністра, що тут потрібно провести відпрацювання таких транспортних засобів, щоб виявити такі автомобілі. Кожного дня по області у нас в ДТП гине людина. За 3 місяці у нас загинуло 90 людей по області. Це дуже багато, тому ми звертаємо увагу міністерства на такі процеси.
 
Спілкувалася Валерія ДУБОВА
 
Фото Микита ПЕЧЕНИК
 
 

кількість переглядів: 1961