Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2012

Виступ прокурора м.Львова Стасіва А.П. на сесії Львівської міської ради

                                                     Виступ прокурора міста Львова
                             на засіданні сесії Львівської міської ради про стан законності
                                      на території  м. Львова  у першому півріччі 2012 року
Закінчилося перше півріччя 2012 року – той проміжок часу, коли ми вже можемо підвести певні підсумки нашої роботи, обговорити тенденції та визначити перспективні завдання на майбутнє.
Цей час був дуже непростим для органів прокуратури, в тому числі і органів прокуратури міста Львова, що обумовлено, насамперед, прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу України, кримінальне судочинство в якому суттєво відрізняється від діючого, та внесенням ряду змін до Закону України «Про прокуратуру».
А тому значну увагу у першому півріччі нами приділено перш за все організаційно-управлінським та координаційним заходам.
                                                                       * * *
Так, упродовж поточного року для узгодження діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю прокуратурою м. Львова проведено 2 координаційних наради; особисто прокурором міста прийнято участь у 6 координаційних нарадах, проведених в прокуратурах районів міста; за результатами вивчення стану законності у відповідних сферах, за участю керівників органів контролю та місцевого самоврядування проведено 5 міжвідомчих нарад; за участю прокурорів районів проведено близько 30 оперативних розширених нарад, на яких обговорювались найбільш важливі питання як окремих районів, так і міста в цілому тощо. 
Метою цих організаційних та управлінських заходів було наближення прокурорсько-слідчої діяльності до вимог сьогодення.
Крім цього, зазначеними заходами нам вдалось досягти підвищення ефективності на більшості напрямів прокурорсько-слідчої діяльності.
* * *
Зокрема, зважаючи на значний економічний потенціал регіону посилено роль правозахисної діяльності при виявленні кримінально-караних діянь на пріоритетних напрямках роботи. Так, за наслідками перевірок в сфері захисту прав і свобод громадян та інтересів держави з початку року органами прокуратури м. Львова порушено 37 кримінальних справ, з яких на даний час 17 скеровано до суду (загалом скеровано до суду 24 кримінальних справи), розглянуто із вжиттям заходів 716 подань, за результатами розгляду яких 637 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, з них більше половини, а саме, 336 – органів влади і місцевого самоврядування, в тому числі 109 - контролюючих органів, відшкодовано 47,9 млн. грн., в тому числі до бюджету – 5,4 млн. грн., опротестовано та оскаржено до суду понад 200 рішень органів місцевої влади та самоврядування.
Значну роботу проведено у сфері оплати праці.
Зокрема, на усунення порушень законодавства про оплату праці прокурорами внесено 104 подання, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 48 посадових осіб, в тому числі 2 посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
    В інтересах громадян до суду подано понад 600 заяв про видачу судових наказів про стягнення з підприємств нарахованої, але невиплаченої заробітної плати, та позовних заяв на загальну суму понад 5 млн. грн.
На сьогоднішній день стягнуто за рішеннями судів уже близько 4,3 млн.грн.  
Крім цього, відносно роботодавців порушено 5 кримінальних справ, 4 з яких  уже направлено до суду.
До прикладу, до кримінальної відповідальності притягнуто директора одного з львівських підприємств, який, отримавши більш як 128 млн. грн. фінансових надходжень, не скерував їх на погашення 2 млн. грн. зарплатного боргу, а витратив на оплату різних товарів і послуг. Вказана кримінальна справа уже розглянута судом. Заборговану заробітну плату працівникам виплачено у ході розслідування, а керівника підприємства звільнено із займаної посади.
    Загалом, за перше півріччя цього року завдяки вжитим заходам прокурорського реагування у Львові погашено заборгованість із виплати заробітної плати на суму понад 14 млн. грн.
Вжито також заходів до відшкодування 5,8 млн. грн. по сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду та охоплено позовами усю заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
* * *
Активізовано діяльність у сфері захисту фінансово-економічних інтересів держави. З початку року органами прокуратури міста порушено 18 кримінальних справ, в тому числі у сфері зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності, оподаткування, кредитно-фінансової тощо.
Крім цього, проведені прокурорами міста перевірки засвідчили поширеність фактів привласнення, нецільового використання бюджетних коштів. За такими фактами у цьому році порушено уже 9 кримінальних справ.
До прикладу, прокуратурою Залізничного району м.Львова скеровано до суду кримінальну справу стосовно директора львівського приватного підприємства, який підробив документи про виконання робіт з реконструкції теплових мереж у м.Стрий на загальну суму понад 1 млн. грн. Як наслідок – вказаному підприємству, що насправді не виконувало жодних ремонтних робіт, безпідставно перераховано понад 720 тис. грн. бюджетних коштів.
На захист інтересів держави в бюджетній системі судами задоволено позови на суму 18,2 млн.грн., у сфері державної та комунальної власності 20,8 млн.грн. та у сфері паливно-енергетичного комплексу – 28,3 млн.грн.
* * *
У першому півріччі цього року органами прокуратури міста Львова також виявлено численні порушення законодавства у сфері раціонального використання й охорони земельних ресурсів.
Відтак, прокурорами внесено 32 подання на усунення порушень законності, в тому числі в діяльності спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері земельних відносин, опротестовано та оскаржено до суду понад 10 незаконних рішень органів місцевого самоврядування. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 21 посадовця органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.
В інтересах держави органами прокуратури міста Львова до суду пред’явлено 8 позовів про відшкодування збитків на суму 156 тис.грн. та повернення самовільно зайнятих суб’єктами господарювання земельних ділянок.
Окрім цього, у ході перевірок виявлено й кримінально-карані діяння чиновників у сфері земельних відносин.
Так, прокуратурою Шевченківського району м. Львова скеровано до суду кримінальну справу стосовно заступника начальника відділу земельних ресурсів одного з районів Львівщини за службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК України). Останній, за відсутності відповідної технічної документації на земельні ділянки, загальною площею 1,2 га у межах міста Львова, видав дозволи, на підставі яких було незаконно переоформлено право власності на них. Неправомірні дії посадовця завдали Львівській міській раді збитків на суму понад 5,5 млн. грн. Прокуратурою вжито заходів цивільно-правового характеру щодо повернення вказаних ділянок у державну власність.
   Загалом, завдяки втручанню прокуратури міста Львова попереджено незаконне надання у приватні руки земельних ділянок державної та комунальної власності загальною площею понад 14 га на території Львова.
* * *
Істотно активізовано представницьку діяльність органів прокуратури міста Львова щодо захисту інтересів громадян та держави. З початку року органами прокуратури м. Львова до суду подано позовів на суму понад 72 млн.грн., з яких 67,2 млн.грн. – в інтересах держави та 5,4 млн.грн. – в інтересах громадян. Судами задоволено 727 позовів прокурорів на суму близько 60 млн. грн., за ними добровільно та реально відшкодовано 20,8 млн. грн.
До прикладу, 30.05.2012 рішенням господарського суду Львівської області задоволено позовну заяву прокуратури м.Львова в інтересах держави - Міністерства охорони здоров’я України та скасовано державну реєстрацію права власності за приватною комерційною структурою на об’єкт незавершеного будівництва виробничого комплексу бактерійних препаратів (вартість майна 2 млн. 419 тис. грн.); визнано за державою право власності на зазначений об’єкт та витребувано його з чужого незаконного володіння.
* * *
Слідчі прокуратур м. Львова у 2011 році скерували до суду 50 кримінальних справ, із них 27 – про злочини у сфері службової діяльності, 6 - з ознаками корупційних діянь та 6 – про злочини щодо невиплати заробітної плати.
За закінченими кримінальними справами встановлено збитків на суму 13,1 млн. грн., з яких 4 млн.грн. – відшкодовано та на суму 7,2 млн.грн в межах кримінального судочинства прокурорами пред’явлено позови. 
* * *
Унаслідок скоординованих дій правоохоронних органів та вжитих наглядових заходів органами прокуратури м. Львова вдалося зменшити кількість вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також окремих категорій злочинів, в тому числі розбоїв, зґвалтувань, хуліганств, незаконного заволодіння транспортними засобами, злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та ін.
Водночас криміногенна ситуація у регіоні і надалі залишається складною. На кінець звітного період спостерігається ріст злочинності на 2,2%.
Передусім викликає особливе занепокоєння збільшення кількості вбивств, вчинених на території міста упродовж                         І півріччя поточного року (з 9 до 16). Вивченням матеріалів кримінальних справ про злочини вказаної категорії з’ясовано, що більшість вбивств скоєно на побутовому ґрунті, а тому на даний час прокуратурою м. Львова значна увага, насамперед, приділяються дієвій профілактиці їх вчинення.
Крім цього, не відбулося суттєвих зрушень у протидії крадіжкам, насамперед квартирних, та шахрайствам. Відсоток розкриття злочинів упродовж 6 місяців 2012 року по місту Львову склав лише 58,2%. 
У зв’язку з цим, органами прокуратури у поточному році суттєво посилено прокурорський нагляд за додержанням законів при проведенні органами внутрішніх справ дізнання і досудового слідства. Зокрема, виявлено близько 187 раніше не зареєстрованих злочинів, скасовано 185 незаконних постанов про відмову в порушенні кримінальної справи з одночасним її порушенням. На усунення різного роду порушень в органах внутрішніх справ м. Львова внесено 358 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких 382 співробітників міліції притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
За незаконні дії працівників міліції, які потягли за собою тяжкі наслідки, такі притягувались і до кримінальної відповідальності.
До прикладу, прокуратурою Шевченківського району                       м. Львова скеровано до суду кримінальну справу стосовно заступника начальника районного відділу міліції та 3 міліціонерів, які застосували насильство до двох львів’ян.
Слідчими з’ясовано, що вказаний правоохоронець дав старшому дільничному інспектору райвідділу та його помічникам вказівку будь-якими методами фізичного та психічного впливу примусити двох затриманих зізнатись у злочинах, яких вони не вчиняли.
Відтак міліціонери побили одного із затриманих. Обох упродовж трьох днів безпідставно утримували в опорних пунктах райвідділу, не склавши при цьому передбачених законом процесуальних документів та не повідомивши родичів затриманих.
Заступнику начальника райвідділу та його спільникам прокуратурою Шевченківського району м. Львова інкриміноване незаконне позбавлення волі людини та перевищення службових повноважень, вчинене за попередньою змовою (ч.2 ст. 365, ч.2 ст. 146 КК України).  
* * *
За участі прокурорів судами міста розглянуто з постановленням вироків 680 кримінальних справ, з яких по 55 державне обвинувачення підтримувалось особисто керівниками прокуратур. 
З початку року органами прокуратури міста оскаржено понад 50 незаконних вироків та постанов судів, з яких на даний час 29 рішень судів уже скасовано та змінено, а ряд апеляцій перебувають ще на розгляді.
* * *
 Завдяки вжитим органами прокуратури м. Львова  організаційно-практичним заходам у першому півріччі 2012 року намітилась позитивна тенденція щодо підвищення ефективності протидії корупції.
 Зокрема, упродовж січня-червня слідчими прокуратур міста розслідувано 8 кримінальних справ про корупційні злочини, з яких 6 вже скеровано до суду. З них 4 справи - про одержання хабарів. За вчинення злочинів від займаних посад відсторонено 3 посадовців.
Так, задокументовано злочинну діяльність одного із керівників Головного управління освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, посадовців митниці, Держтехногенбезпеки, Держгірпромнагляду України тощо, а також правоохоронців.
Крім цього, прокурорами виявлено 7 фактів вчинення адміністративно караних корупційних діянь, за якими складено протоколи. На даний час судами розглянуто уже 5 протоколів, до винних застосовано адміністративні стягнення у вигляді штрафів загальною сумою майже 6 тисяч гривень, а 4 корупціонерів уже звільнено з роботи.
* * *
Невід’ємною частиною прокурорсько-слідчої діяльності була і залишається робота з питань розгляду і вирішення звернень та особистого прийому громадян. У поточному році, як і в минулому, відзначається значна тенденція росту надходження скарг і звернень на адресу прокуратур.
Так, у першому півріччі 2012 року в органи прокуратури                 м. Львова надійшло 4 257 звернень, з яких 2 729 вирішено силами прокуратури. Із загальної кількості звернень, що надійшли - 98 задоволено.
Найбільш питому вагу складають скарги людей з питань захисту прав і свобод громадян та інтересів держави (54%). Сумно констатувати, але причинами надходження такої кількості звернень є не лише соціально-економічні проблеми, а передусім істотні порушення з боку посадових осіб органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих органів та нерідко – неналежне та неякісне вирішення ними поставлених у зверненнях громадян питань.
* * *
Є ще багато позитивних напрацювань, які заслуговують на увагу та про які ми ще будемо говорити.
Більше того, упродовж поточного року нами вжито низку додаткових заходів, спрямованих на систематичне, оперативне та об’єктивне висвітлювання своєї діяльності у засобах масової інформації, наголошуючи на актуальних для міста і людей проблемах. Значно підвищено інформування громадськості через офіційні Інтернет-сайти прокуратур та відповідних рубриках і розділах WEB-сайтів, в місцевих і центральних засобах масової інформації тощо. Таких виступів у 2012 році налічується уже близько 250, з них 48 – в органи влади.
Слід відзначити, що вагомий внесок на даному напрямку внесло введення Генеральним прокурором України в штат органів прокуратури міста посади прес-секретаря прокурора м. Львова.
* * *
             Водночас, разом з позитивними напрацюваннями, ці 6 місяців показали наявність певних проблем, які потребують негайного вирішення.      Передусім особливої уваги потребують основні пріоритетні напрямки прокурорської діяльності у сфері захисту прав громадян на оплату праці, соціальне та пенсійне забезпечення. Заборгованість з виплати заробітної плати у                    м. Львові досить значна і становить понад 40 млн.грн. (що складає 60% заборгованості по Львівській області).
Викликає стурбованість зростання податкового боргу перед бюджетом майже на 300 млн.грн. з початку поточного року та значна сума заборгованості із плати за землю по місту Львову в сумі 11,2 млн.грн. Крім цього, спостерігається зростання простроченої дебіторської заборгованість від здійснення зовнішньоекономічних операцій за порушення термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями майже на 5 млн. дол.США.
Відсутня позитивна динаміка у паливно-енергетичному комплексі, передусім щодо погашення заборгованості за спожитий природний газ та його транспортування.
Вимагатиме від нас вжиття додаткових скоординованих дій і криміногенна ситуація, яка, як мною уже зазначалось, надалі залишається складною у місті. 
І це лише кілька головних пріоритетів діяльності, що й надалі залишатимуться у полі зору органів прокуратури міста Львова у другому півріччі 2012 року.

кількість переглядів: 76487