Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2016

Інформація про стан законності у Львівській області упродовж першого півріччя 2016 року

 
ІНФОРМАЦІЯ
 
про результати діяльності органів прокуратури
 
Львівської області у І півріччі 2016 року
 
                                                  
 
В умовах законодавчих змін та напруженої соціально-політичної ситуації у державі органами прокуратури Львівської області вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди.
 
З метою забезпечення законності в регіоні, упродовж поточного року під головуванням прокурора області проведено з прийняттям рішень та визначенням конкретних заходів дві координаційні наради за участю керівників правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, а з метою оперативного вирішення питань – ряд оперативних нарад.
 
Загалом забезпечено ведення єдиного обліку кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у регіоні.
 
З набранням чинності новим Законом України «Про прокуратуру» та внесеними до нього змінами триває процес системного реформування органів прокуратури України.
 
 
 
Загальна характеристика злочинності
 
 
 
Упродовж І півріччя поточного року на території області обліковано 173126 кримінальних правопорушень, що на 73% більше, ніж за аналогічний період минулого року (99620).
 
Загальний рівень злочинності на 10 тис. населення становить 84,9 і є дещо меншим від загальнодержавного (86,4).
 
Вжитими координаційними заходами вдалося знизити кількість кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, волі, честі та гідності особи, у сферах охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації, а також вчинених у стані алкогольного сп’яніння, покращити стан розкриття органами Національної поліції за підозрою та за остаточними результатами досудового розслідування, який є більшим загальнодержавного.
 
В той же час, на 22,2% спостерігається ріст особливо тяжких, на 35,2% - тяжких, на 23,6% - середньої тяжкості, та на 21,4% - невеликої тяжкості облікованих кримінальних правопорушень.
 
Крім того, спостерігається негативна динаміка росту правопорушень проти довкілля (89,2%), громадської безпеки (67,2%), безпеки руху та експлуатації транспорту (46,2%), власності (28,1%).
 
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів територіальними
 
органами поліції та органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність
 
 
 
Упродовж поточного року працівниками оперативних підрозділів Національної поліції області при здійсненні оперативно-розшукової діяльності загалом забезпечено додержання вимог Конституції України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінального процесуального кодексу України, відомчих інструкцій та наказів.
 
У слідчих територіальних органів поліції перебувало 71072 кримінальних провадження, з яких у 36249 розслідування розпочато у звітному періоді.
 
Із 93,2 млн. грн. збитків, встановлених у закінчених територіальними органами поліції кримінальних провадженнях, відшкодовано 22,2 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 42,8 млн. грн. та пред’явлено позови на суму 27 млн. грн.
 
В ході  досудового розслідування процесуальними керівниками надано 307 письмових вказівок, внесено 26 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 службових осіб територіальних підрозділів ГУ НП у Львівській області.
 
Завдяки вжитим заходам вдалось покращити питому вагу розшуканих безвісно відсутніх до 27,9%, а розшуканих злочинців – до 24,2%.
 
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими підрозділами
 
Державної фіскальної служби України та Служби безпеки України
 
 
 
У 1 півріччі 2016 року слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Львівській області до суду з обвинувальними актами для розгляду по суті скеровано 21 кримінальне провадження, 19 з яких – з угодами про визнання винуватості.
 
У зв’язку з добровільною сплатою податкових платежів, сума збитків у яких становила 11 млн. грн., відшкодованих в повному обсязі, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, до суду скеровано 5 кримінальних проваджень.
 
Слідчим відділом Управління СБУ у Львівській області здійснювалося розслідування у 86 кримінальних провадженнях.  До суду для розгляду по суті скеровано 19 обвинувальних актів, з яких 11 з угодами про визнання винуватості.
 
 
 
Стан боротьби з організованою злочинністю
 
 
 
Завдяки вжитим скоординованим заходам, у поточному році вдалося досягнути певних результатів у боротьбі з організованою злочинністю.
 
Зокрема, спецпідрозділами правоохоронних органів знешкоджено 5 організованих злочинних угруповань. До судів скеровано 9 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо 18 членів ОЗГ, у яких завдано збитків на суму понад 9 млн. грн., з них 3 млн. грн. відшкодовано під час досудового розслідування.
 
Судами розглянуто три кримінальні провадження, 16 учасників ОЗГ засуджено за вчинені ними тяжкі та особливо тяжкі злочини.
 
 
 
Стан протидії корупції
 
 
 
За процесуального керівництва прокуратури області, органами Національної поліції розпочато досудове розслідування у 25 кримінальних провадженнях, в яких 26 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень з ознаками корупції.
 
За результатами проведення досудового розслідування, у 25 провадженнях стосовно 29 осіб досудове розслідування завершено, обвинувальні акти скеровано до суду.
 
Також спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції регіону проведено роботу з викриття фактів адміністративно-караної корупції.
 
Зокрема, ними складено 164 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією.
 
Судами розглянуто 118 адміністративних протоколів, пов’язаних із корупцією, у 112 випадках винні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
 
 
 
Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
 
 
У провадженні слідчих органів прокуратури області перебуває 259 кримінальних проваджень. До суду з обвинувальними актами скеровано 31 кримінальне провадження (14 з яких – з ознаками корупції), у тому числі 2 – з угодою про визнання винуватості.  
 
За закінченими кримінальними провадженнями відшкодовано збитків на суму 1,7 млн. грн., а також з метою забезпечення їх відшкодування під час досудового розслідування, на майно підозрюваних накладено арешт на суму 7,4 млн. грн. та заявлено цивільні позови на суму 2,7 млн. грн.
 
 
 
Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді
 
 
 
Упродовж поточного року судами області розглянуто 2282 кримінальних провадження, у 1599 з них постановлено вироки, в тому числі 337 – на підставі угод (з них 209 – про примирення, 128 – про визнання винуватості).
 
Приділялась увага забезпеченню реагування прокурорів на незаконні судові рішення. Як наслідок, за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано 16 незаконних виправдувальних вироків та ухвал про закриття кримінальних проваджень з реабілітуючих підстав стосовно 16 осіб.
 
 
 
Представницька діяльність
 
 
 
Упродовж цього року до судів різних інстанцій, в інтересах громадян або держави подано позовів на суму 68 млн. грн., задоволено позовних заяв на суму 30,4 млн. грн., добровільно сплачено 7,2 млн. грн. та розпочато 16 кримінальних проваджень.
 
Реально виконано рішень судів на загальну суму 15,6 млн. грн.; розпочато 1 кримінальне провадження з питань виконання судових рішень.
 
З огляду на специфіку регіону та стан законності в області, основна увага органами прокуратури області приділялася застосуванню представницьких повноважень з питань земельних відносин.
 
Так, у справах за позовами вказаної категорії відкрито проваджень на суму 10,6 млн. грн., судами задоволено позовних вимог прокурорів на суму 1,8 млн. грн., реально виконано судових рішень на 8,4 млн. грн., а також розпочато 3 кримінальних провадження.
 
Площа повернутих земель становить 50 га.
 
 
 
Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних
провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру
 
 
 
Упродовж І півріччя 2016 року органами прокуратури області вжито низку заходів, що сприяли посиленню нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, застосування заходів примусового характеру, у тому числі адміністративного впливу за адміністративні правопорушення.
 
За наслідками перевірок внесено та розглянуто майже 175 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 62 службових осіб. Скасовано, приведено у відповідність 11 актів. Поновлено права 4 в’язнів, яких звільнено із штрафних приміщень установ кримінально-виконавчої служби області.
 
На належному рівні забезпечено ефективність реалізації прокурорами повноважень при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення: внесено та розглянуто 55 документів реагування, до відповідальності притягнуто 9 осіб.
 
 
 
Стан законності у сфері захисту прав і свобод дітей
 
                                                  
 
Органами прокуратури області вжито заходів на захист прав дітей засобами представницького характеру.
 
У поточному році пред’явлено 22 позови на загальну суму 1,4 млн. грн. Судами задоволено 15 позовних заяв на загальну суму 329 тис. грн., розпочато 7 кримінальних проваджень.
 
З метою недопущення порушення прав дітей ювенальними прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 61 справи про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав та відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав тощо.
 
Загалом, вжитими скоординованими заходами у поточному році вдалось досягти зменшення рівня злочинності серед неповнолітніх на 1,5%.
 
 
 
Міжнародне співробітництво
 
 
 
Упродовж цього року до прокуратури області надійшло 124 звернення компетентних органів інших держав, з них: 89 – про виконання процесуальних дій у межах кримінального провадження та 35 – про перейняття кримінальних проваджень правоохоронними органами області. Усі міжнародні доручення про правову допомогу виконані повно та якісно. Строки виконання обґрунтовано продовжено по двох запитах.
 
Відповідну роботу проведено і з питань видачі (екстрадиції) громадян, які вчинили злочини та переховувалися від слідства та суду як в Україні, так і за її межами. Зокрема, стосовно 4-ох громадян України, які за ініціативи правоохоронних органів Львівщини перебували у міжнародному розшуку, скеровано відповідні процесуальні документи для забезпечення їх видачі з іноземних держав. В той же час, за зверненнями компетентних органів іноземних держав, прокуратурою області проведено 3 екстрадиційні перевірки та забезпечено фактичну видачу 4 осіб.
 
 
 
Стан організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів
 
 
 
Упродовж поточного року до органів прокуратури області надійшло понад 10 тис. звернень, з яких вирішено 4,5 тис., в тому числі 170, які надійшли від народних депутатів України. За належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю надіслано для вирішення понад 3 тис. звернень.
 
На особистий прийом до органів прокуратури звернулося майже 2 тис. громадян. Кожного шостого громадянина прийнято особисто керівниками прокуратур, з яких 12 в’язнів.
 
Крім того, надійшло 160 запитів на інформацію, з яких 134 розглянуто з наданням відповіді, а 27 надіслано належним розпорядникам інформації.
 
 
 
Прокуратура Львівської області
 

кількість переглядів: 11229