Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2017

Інформація про стан законності у Львівській області упродовж 2016 року

ІНФОРМАЦІЯ
про результати діяльності органів прокуратури
Львівської області у 2016 році
В умовах законодавчих змін та напруженої соціально-політичної ситуації у державі органами прокуратури Львівської області вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди.
З метою забезпечення законності в регіоні, упродовж минулого року під головуванням прокурора області проведено, з прийняттям рішень та визначенням конкретних заходів, дві координаційні наради за участю керівників правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, а з метою оперативного вирішення питань – ряд оперативних нарад.
Загалом забезпечено ведення єдиного обліку кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у регіоні.
Створено належні умови для функціонування Консультативної ради при прокуратурі області, внаслідок чого забезпечується ефективна співпраця з інститутами громадянського суспільства в регіоні.
Загальна характеристика злочинності
У 2016 році на території області зареєстровано 64382 кримінальних правопорушення, що на 7,8% більше, ніж у 2015 році (59729).
Кількість облікованих кримінальних правопорушень по області складає 36887, що на 11% більше, ніж у 2015 році.
Загальний рівень злочинності на 10 тис. населення становить 145,6 злочинів і є дещо вищим від загальнодержавного (138,6).
Вжитими координаційними заходами вдалося знизити кількість кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, волі, честі та гідності особи, у сферах охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації, а також вчинених неповнолітніми та у стані алкогольного сп’яніння.
В той же час, на 0,2% зросла кількість особливо тяжких, на 23,4% - тяжких, на 10,8% - середньої тяжкості та на 1,3% - невеликої тяжкості кримінальних правопорушень.
Крім того, спостерігається негативна динаміка росту правопорушень у сфері господарської діяльності (46,3%), проти довкілля (51,6%), безпеки виробництва (30,8%), власності (14,5%).
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
територіальними органами поліції та органами,
які проводять оперативно-розшукову діяльність
Упродовж 2016 року працівниками оперативних підрозділів Національної поліції області при здійсненні оперативно-розшукової діяльності загалом забезпечено додержання вимог Конституції України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінального процесуального кодексу України, відомчих інструкцій та наказів.
У слідчих територіальних органів поліції перебувало 104917 кримінальних проваджень, з яких у 84537 розслідування розпочато у минулому році.
Із 152,3 млн. грн. збитків, встановлених у закінчених територіальними органами поліції кримінальних провадженнях, в ході досудового розслідування відшкодовано 48,4 млн. грн., накладено арешт на майно на суму 57,8 млн. грн. та пред’явлено позови на суму 60,2 млн. грн.
Завдяки вжитим заходам вдалось досягнути кращу, ніж в середньому по державі питому вагу розшуку злочинців (29,7% проти 22,8%).
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
слідчими підрозділами Державної фіскальної служби
України та Служби безпеки України
У 2016 році слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Львівській області до суду з обвинувальними актами для розгляду по суті скеровано 39 кримінальних проваджень, 29 з яких – з угодами про визнання винуватості.
У зв’язку з добровільною сплатою податкових платежів, сума збитків у яких становила майже 16 млн. грн., відшкодованих в повному обсязі, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності до суду скеровано 8 кримінальних проваджень.
Слідчим відділом Управління СБУ у Львівській області здійснювалося розслідування у 127 кримінальних провадженнях. До суду для розгляду по суті скеровано 28 обвинувальних актів, з яких 15 з угодами про визнання винуватості.
 
Стан боротьби з організованою злочинністю
 
У 2016 році до судів для розгляду по суті скеровано 8 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно 27 членів ОЗГ.
Вказаними кримінальними правопорушеннями завдано збитків на суму близько 10 млн. грн., з яких більше третини відшкодовано в ході їх досудового розслідування.
Набули законної сили 4 вироки, 19 учасників ОЗГ засуджено за вчинені ними тяжкі та особливо тяжкі злочини.
Стан протидії корупції
 
За процесуального керівництва прокуратури області, органами Національної поліції завершено досудове розслідування у 46 кримінальних провадженнях, в яких 49 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень з ознаками корупції, обвинувальні акти скеровано до суду.
Також спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції регіону проведено певну роботу з викриття фактів адміністративно-караної корупції.
Зокрема, ними складено 268 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією.
Судами розглянуто 248 протоколів, у 232 випадках винні особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
 
Стан досудового розслідування в органах прокуратури
Слідчими органів прокуратури області у 2016 році до суду з обвинувальними актами скеровано 58 проваджень (29 з яких – з ознаками корупції) стосовно 82 осіб, 66 з яких – працівники правоохоронних органів.
За закінченими кримінальними провадженнями відшкодовано збитків на суму 1,7 млн. грн., а також з метою забезпечення їх відшкодування під час досудового розслідування, на майно підозрюваних накладено арешт на суму 7,4 млн. грн. та заявлено цивільні позови на суму 27,3 млн. грн.
 
Стан організації участі у кримінальному провадженні в суді
 
Упродовж 2016 року судами області за участі прокурорів розглянуто 5714 кримінальних справ та проваджень у першій та апеляційній інстанціях, у 3138 з них постановлено вироки, в тому числі 623 – на підставі угод (з них 391 – про примирення, 232 – про визнання винуватості).
Приділялась увага забезпеченню реагування прокурорів на незаконні судові рішення. Як наслідок, за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано незаконні виправдувальні вироки та ухвали про закриття кримінальних проваджень з реабілітуючих підстав стосовно 32 осіб.
Представницька діяльність
Упродовж 2016 року до судів різних інстанцій, в інтересах громадян або держави подано позовів на суму 263 млн. грн., задоволено позовних заяв на суму 78 млн. грн., добровільно сплачено 19 млн. грн. та розпочато 64 кримінальних провадження.
Реально виконано рішення судів на загальну суму 75 млн. грн.; розпочато 3 кримінальних провадження з питань виконання судових рішень.
З огляду на специфіку регіону та стан законності в області, основна увага органами прокуратури області приділялася застосуванню представницьких повноважень з питань земельних відносин.
Так, у справах за позовами вказаної категорії відкрито проваджень на суму 81 млн. грн., судами задоволено позовних вимог на суму 28 млн. грн., реально виконано судових рішень на 44 млн. грн., а також розпочато 22 кримінальних провадження.
Площа повернутих земель становить 236 га.
Стан законності при виконанні судових рішень
у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні
інших заходів примусового характеру
Упродовж минулого року органами прокуратури області вжито низку заходів, що сприяли посиленню нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, застосування заходів примусового характеру, у тому числі адміністративного впливу за адміністративні правопорушення.
За наслідками перевірок внесено та розглянуто майже 375 документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 165 службових осіб, з місць несвободи звільнено 9 незаконно утримуваних осіб, поновлено права 7 в’язнів, яких звільнено із штрафних приміщень установ кримінально-виконавчої служби області.
На належному рівні забезпечено ефективність реалізації прокурорами повноважень при здійсненні нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення: внесено та розглянуто 97 документів реагування, до відповідальності притягнуто 25 осіб.
Стан законності у сфері захисту прав і свобод дітей
Органами прокуратури області вжито заходи на захист прав дітей засобами представницького характеру.
У 2016 році пред’явлено 35 позовів на загальну суму 27,6 млн. грн. Судами задоволено 29 позовних заяв на загальну суму 398 тис. грн., розпочато 15 кримінальних проваджень, 2 з яких вже скеровано до суду для розгляду по суті.
З метою недопущення порушення прав дітей ювенальними прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 120 справ про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав, відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав тощо.
Загалом, вжитими скоординованими заходами у минулому році вдалось досягти зменшення рівня злочинності серед неповнолітніх на 26,9%. Зменшилась на 19,3% і кількість дітей, які вчинили кримінальні правопорушення.
 
Міжнародне співробітництво
Упродовж 2016 року до прокуратури області надійшло 229 звернень компетентних органів інших держав, з них: 173 – про виконання процесуальних дій у межах кримінального провадження та 56 – про перейняття кримінальних проваджень правоохоронними органами області.
Відповідну роботу проведено і з питань видачі (екстрадиції) громадян, які вчинили злочини та переховувалися від слідства та суду як в Україні, так і за її межами. Зокрема, стосовно 6 громадян України, які за ініціативи правоохоронних органів Львівщини перебували у міжнародному розшуку, скеровано відповідні процесуальні документи для забезпечення їх видачі з іноземних держав. В той же час, за зверненнями компетентних органів іноземних держав, прокуратурою області проведено 4 екстрадиційні перевірки та забезпечено фактичну видачу 6 осіб.
Стан організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів
Упродовж минулого року до органів прокуратури області надійшло понад 18 тис. звернень, з яких вирішено 10,8 тис., в тому числі 403, які надійшли від народних депутатів України. За належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю надіслано для вирішення понад 7 тис. звернень.
На особистий прийом до органів прокуратури звернулося понад 5 тис. громадян. Кожного четвертого громадянина, з яких 36 в’язнів, прийнято особисто керівниками прокуратур.
Крім того, надійшло 382 запити на інформацію, з яких 318 розглянуто з наданням відповіді, а 64 надіслано належним розпорядникам інформації.
 
Прокуратура Львівської області

кількість переглядів: 4283