Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2020

Інформація про стан законності у Львівській області упродовж 2019 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати діяльності органів Прокуратури Львівської  області
(в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру»)
 
 
Реалізовуючи надані статтею 1311 Конституції України та Законом України «Про прокуратуру» повноваження, органи прокуратури області упродовж 2019 року спрямовували свою діяльність на забезпечення реального захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.
Особлива увага зверталась на питання зміцнення законності та правопорядку, недопущення правопорушень проти основ національної безпеки, посилення протидії корупції, забезпечення принципу невідворотності покарання тощо.
З метою забезпечення законності в регіоні проведено чотири координаційні наради за участю керівників правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, на яких обговорено стан протидії злочинності на території Львівщини з виробленням комплексу скоординованих заходів, спрямованих на усунення негативних тенденцій.
Про суттєві порушення законів, актуальні питання додержання законності та правопорядку в регіоні прокуратурою області систематично інформуються Львівська обласна державна адміністрація та Львівська обласна рада.
Поряд з тим, прокурори постійно беруть участь у засіданнях та сесіях відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування.
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами Національної поліції при провадженні досудового розслідування
 
За процесуального керівництва органів прокуратури органами Національної поліції у Львівській області проводилось досудове розслідування у 101 083 кримінальних провадженнях.
До суду з обвинувальними актами скеровано 6366 кримінальних проваджень.
З угодами до суду скеровано 1116 кримінальних проваджень, 559 з яких – з угодами про примирення  та 557 – про визнання винуватості.
У закінчених кримінальних провадженнях добровільно відшкодовано           16 млн 319 тис. грн, накладено арешт на майно на суму 108 млн 672 тис. грн, пред’явлено позови на суму 46 млн 171 тис. грн.
Прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 278 раніше укритих від обліку кримінальних проваджень, з яких 13 – скеровано до суду.
Також скасовано 1636 незаконних постанов слідчих поліції про закриття кримінальних проваджень. За результатами подальшого здійснення  досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях 277 - скеровано до суду.
Процесуальними керівниками в порядку ст. 36 КПК України надано слідчим 8537 письмових вказівок у кримінальних провадженнях.
 
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні оперативно-розшукової діяльності
 
Здійснюючи нагляд за додержанням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності, уповноваженими прокурорами перевірено 4567 оперативно-розшукових справ, в порядку п. 4 ч. 3 ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 554 письмові вказівки, внесено 71 документ прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 82 службові особи підрозділів             ГУ НП у Львівській області, скасовано 90 незаконних постанов про заведення та закриття оперативно-розшукових справ.
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами
слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області
 
За процесуального керівництва прокуратури області, слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області проводилось досудове розслідування у 177 кримінальних провадженнях, до суду для розгляду по суті скеровано 44 кримінальних провадження, в тому числі 17 – за ст. 212 КК України. У закінчених кримінальних провадженнях відшкодовано 21,9 млн грн.
Випадків порушення конституційних прав громадян не допущено, зокрема виправдувальні вироки не виносилися, кримінальні провадження, у яких оголошувалася підозра, не закривались.
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами Служби безпеки області
 
Прокурорами галузевого відділу прокуратури області здійснювалось процесуальне керівництво у 158 кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчим відділом Управління СБУ у Львівській області. Із вказаної кількості 39 кримінальних проваджень скеровано до суду з обвинувальними актами, 1 - з клопотанням про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності.
У 17 кримінальних провадженнях судом постановлено обвинувальні вироки, якими 6 осіб засуджено до реальної міри покарання.
Процесуальними керівниками галузевого відділу в порядку ст. 36 КПК України дано 56 письмових вказівок у кримінальних провадженнях.
При здійсненні нагляду за додержанням Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» оперативним підрозділам УСБУ у Львівській області та Західного регіонального управління Держприкордонслужби України внесено 5 документів реагування, за результатом розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 службових осіб.
Крім цього, скасовано 3 незаконні постанови в оперативно-розшукових справах.
 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами,
які ведуть боротьбу з організованою злочинністю
 
До суду для розгляду по суті скеровано 19 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно 85 членів організованих злочинних угрупувань, 10 з яких у сфері економіки та 9 – загальнокримінального спрямування. При цьому, 4 обвинувальні акти скеровано до суду стосовно організованих груп з корупційними зв’язками, 6 – з міжрегіональними зв’язками, 1 – з транснаціональними зв’язками, 2 – сформованих на етнічній основі, 3 – у сфері бюджетних відносин.
У закінчених кримінальних провадженнях добровільно  відшкодовано             1,3 млн грн, накладено арешт на майно на суму 15,4 млн грн, пред’явлено позови на суму 11,4 млн грн.
Набули законної сили 8 вироків стосовно 20 осіб, якими підтверджено кваліфікацію дій обвинувачених у злочинах, що вчинені у складі організованої групи. 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами, які ведуть боротьбу з корупцією
 
За процесуального керівництва органів прокуратури області правоохоронними органами завершено досудове розслідування скеруванням обвинувальних актів до суду у 103 кримінальних провадженнях про вчинення корупційних правопорушень.
В ході їх розслідування відшкодовано майже 2,5 млн грн, накладено арешт на майно в розмірі 44,6 млн грн, пред’явлено позови на суму понад 10 млн грн.
Також прокурорами забезпечено участь у розгляді 837 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Із розглянутих судами протоколів у 654 - осіб визнано винними із застосуванням покарання у виді штрафу на загальну суму майже 700 тис. грн.
Прокурорами внесено 163 подання, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 79 посадовців (в т.ч. 4 особи звільнено), відомості щодо яких внесено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, скасовано 5 рішень (актів), прийнятих в умовах конфлікту інтересів.
 
Міжнародне співробітництво та удосконалення взаємодії
з правоохоронними органами іноземних держав
 
Прокуратурою області забезпечено виконання 231 запиту компетентних органів інших держав, 33 з яких – про перейняття кримінального переслідування.
Відповідна робота проведена і з питань видачі (екстрадиції) громадян, які вчинили злочини та переховувалися від слідства та суду в Україні і за її межами.
Так, скеровано для забезпечення видачі з іноземних держав процесуальні документи стосовно 2 громадян України, які перебували у міжнародному розшуку.
У рамках міжнародного співробітництва проведено 7 організаційно-протокольних заходів із представниками іноземних організацій.
 
Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління ДБР, що поширює свою діяльність на Львівську область
 
Прокурорами галузевого підрозділу прокуратури області здійснювалось процесуальне керівництво у 686 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводиться слідчими територіального управління ДБР, розташованого у м. Львові.
Прокурорами надано слідчим 180 письмових вказівок про проведення слідчих дій, скасовано 23 незаконні постанови про закриття проваджень, взято участь у розгляді судом 13 скарг на дії і рішення слідчого і прокурора, безпосередньо проведено та взято участь у проведенні понад 200 слідчих дій.
Окрім цього, за участі процесуальних керівників в судах розглянуто 19 кримінальних проваджень, у яких прийнято судові рішення стосовно 22 обвинувачених.
 
Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Судами області за участю прокурорів розглянуто 6314 кримінальних справ та проваджень у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки уже у 3419 з них
Забезпечено належне реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях та справах.
Так, прокурорами подано 283 апеляційні та 50 касаційних скарг на рішення судів у зв’язку з істотними порушеннями у ході розгляду кримінальних справ та проваджень вимог кримінального процесуального законодавства та неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність.
Як результат, в апеляційному та касаційному порядку скасовано і змінено незаконні рішення судів першої та апеляційної інстанцій щодо 287 осіб, з них у подальшому стосовно 55 осіб апеляційним судом ухвалено нові вироки.
За апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано 16 судових рішень реабілітуючого змісту стосовно 18 осіб, з них 13 незаконних виправдувальних вироків стосовно 15 осіб з призначенням нового розгляду у суді першої інстанції, а також за касаційними скаргами прокурорів скасовано 3 ухвали апеляційного суду про залишення без змін виправдувальних вироків щодо 3 осіб та у них призначено новий апеляційний розгляд.
 
Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
 
Вжиті органами прокуратури області організаційно-практичні заходи сприяли забезпеченню дотримання конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення, виконання покарань,  а також при застосуванні заходів примусового характеру.
Так, за втручання прокурорів поновлено права 5 незаконно поміщених у дисциплінарні ізолятори установ виконання покарань в’язнів, з ізоляторів тимчасового тримання територіальних органів поліції області звільнено 2 незаконно поміщених осіб.
Загалом, прокурорами за результатами проведення регулярних перевірок з питань додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру внесено 317 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 161 службову особу органів національної поліції, державної кримінально-виконавчої, міграційної та прикордонної служб; розпочато 8 кримінальних проваджень, 4 з яких скеровано до суду з обвинувальними актами; за 6 апеляційними скаргами прокурорів скасовано 6 незаконних постанов місцевих судів, якими до правопорушників застосовано адміністративні стягнення, що обмежують особисту свободу громадян.
 
Представницька діяльність
 
За позовами прокурорів судами відкрито провадження на суму                     602 млн 65 тис. грн, задоволено 213 позовів на суму 475 млн 960 тис. грн, добровільно відшкодовано відповідачами 32 млн 696 тис. грн, розпочато            63 кримінальних провадження в порядку представницької діяльності в інтересах держави.
Органами прокуратури області  забезпечено участь з постановленням судами рішень у 460 справах.
Прокуратура області принципово реагувала на незаконні судові рішення. Внесено 60 апеляційних скарг на незаконні рішення судів, водночас судами задоволено 58 апеляційних скарг, в тому числі з тих, що були внесені у попередніх звітних періодах. Також внесено 48 касаційних скарг, з яких судами розглянуто 38 та задоволено 19.
Органами прокуратури області в ході моніторингу судових рішень, які зачіпають інтереси держави та постановлені без участі прокурора, внесено 14 апеляційних скарг. Водночас судами задоволено 22 апеляційні скарги, в тому числі з тих, що внесені у минулих періодах.
Забезпечено реальне виконання судових рішень у справах за позовами прокурорів на суму понад 737 млн грн, повернуто в державну і комунальну власність та попереджено протиправне вибуття земель площею  777 га, внесено 79 скарг на рішення, дії, бездіяльність органів державної виконавчої служби, які задоволено.
 
Стан законності у сфері захисту прав і свобод дітей
 
За процесуального керівництва органів прокуратури області до суду скеровано 135 обвинувальних актів стосовно неповнолітніх, в тому числі 5 – з угодою про примирення та 7 – з угодою про визнання винуватості. Також до суду скеровано 3 клопотання про звільнення неповнолітнього підозрюваного від кримінальної відповідальності у зв’язку із застосуванням примусових заходів виховного характеру та 18 клопотань про застосування до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру.
У 111 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх судами області постановлено вироки. Задоволено 19 клопотань про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.
Випадків ухвалення реабілітуючих рішень, у тому числі у зв’язку з відмовою прокурора від обвинувачення, не було.
Органами прокуратури області подано 14 апеляційних скарг на 7 вироків та 7 ухвал судів, 11 з яких судом задоволено.
Внесено 26 вказівок на усунення виявлених порушень при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, за результатами їх розгляду 6 посадових осіб притягнуто до відповідальності.
За результатами представницької діяльності у сфері охорони дитинства до суду пред’явлено 35 позовів на загальну суму 4,3 млн грн, 26 з яких на суму     497 тис. грн задоволено.
На розгляді судів перебувають 9 позовів на загальну суму 4,1 млн грн. На примусове виконання передано рішень судів на суму понад 18,5 млн грн.
 
Стан розгляду звернень
 
До органів прокуратури області надійшло понад 10 тисяч звернень, з яких 5285 вирішено по суті.
4655 звернень скеровано за  належністю до інших відомств.
З вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування –   майже 4 тисячі, з питань участі у кримінальному провадженні в суді  - 103,  з питань представництва інтересів держави в суді – 85, з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 32.
У 122 випадках прийнято рішення про задоволення вимог заявників.
Прокурорами на особистому прийомі прийнято майже 4 тисячі громадян.  Кожного дев’ятого громадянина прийнято особисто керівниками прокуратур.
Відповідно до положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 141 інформаційний запит, 24 - скеровано за належністю іншим розпорядникам інформації.
 
Стан інформування суспільства про діяльність органів прокуратури
 
Реалізовуючи принцип гласності, вжито низку заходів, спрямованих на систематичне, оперативне та об’єктивне висвітлення своєї діяльності у         засобах масової інформації.
Так, підготовлено понад 4200 інформаційних повідомлень з усіх напрямів прокурорської діяльності для висвітлення їх у регіональних й центральних засобах масової інформації.
Окрім того, органами прокуратури області в органи влади та місцевого самоврядування скеровано 109 інформацій про стан законності.
 

кількість переглядів: 694