Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2021

Інформація про стан законності у Львівській області упродовж 2020 року

ІНФОРМАЦІЯ
про результати діяльності органів Львівської обласної прокуратури
(в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру») 
 
Реалізовуючи надані статтею 1311 Конституції України та Законом України «Про прокуратуру» повноваження, органи обласної прокуратури упродовж  2020 року спрямовували свою діяльність на забезпечення реального захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.
Особлива увага зверталась на питання зміцнення законності та правопорядку, недопущення правопорушень проти основ національної безпеки, посилення протидії корупції, забезпечення принципу невідворотності покарання тощо.
З метою забезпечення законності в регіоні проведено три координаційні наради за участю керівників правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, на яких обговорено стан протидії злочинності на території Львівщини з виробленням комплексу скоординованих заходів, спрямованих на усунення негативних тенденцій.
Про суттєві порушення законів, актуальні питання додержання законності та правопорядку в регіоні обласною прокуратурою систематично інформуються Львівська обласна державна адміністрація та Львівська обласна рада.
Поряд з тим, прокурори постійно беруть участь у засіданнях та сесіях відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування.
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами Національної поліції при провадженні досудового розслідування та дізнання
 
За процесуального керівництва органів прокуратури органами Національної поліції у Львівській області проводилось досудове розслідування у 103 179 кримінальних провадженнях.
До суду з обвинувальними актами скеровано 6495 кримінальних проваджень.
З угодами до суду скеровано 885 кримінальних проваджень, 384 з яких – з угодами про примирення  та 501 – про визнання винуватості.
До суду скеровано 129 кримінальних проваджень про корупційні злочини.
У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитки на суму 160 млн 288 тис. грн, добровільно відшкодовано –27 млн 854 тис. грн, пред’явлено позови на суму 26 млн 219 тис. грн, накладено арешт на майно на суму 263 млн 920 тис. грн.
Прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 321 вчинене кримінальне правопорушення, які раніше не були обліковані, скасовано 1716 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень.
Процесуальними керівниками в порядку ст. 36 КПК України надано слідчим 8633 письмових вказівок у кримінальних провадженнях.
 
               Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
при проведенні оперативно-розшукової діяльності
підрозділами поліції
 
Здійснюючи нагляд за додержанням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності, уповноваженими прокурорами перевірено 4481 оперативно-розшукову справу, в порядку п. 4 ч. 3 ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 595 письмових вказівок, внесено 57 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 60 службових осіб підрозділів             ГУ НП у Львівській області, скасовано 86 незаконних постанов про заведення та закриття оперативно-розшукових справ.
 
               Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами, які ведуть боротьбу з організованою
та транснаціональною злочинністю
 
До суду для розгляду по суті скеровано 20 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно 104 членів організованих злочинних угрупувань, з яких: 2 кримінальні провадження щодо правопорушень вчинених у сфері грального бізнесу, одне з яких у складі злочинної організації щодо 11 осіб, які забезпечували функціонування 2 підпільних гральних закладів на території Львівської області; 2 кримінальні провадження у фінансово-кредитній системі, одне з яких з корупційними зв’язками у банківській сфері із встановленими збитками понад 1,5 млн грн; 1 кримінальне провадження у сфері торгівлі людьми; 6 кримінальних проваджень у сфері вчинення злочинів проти власності, у одному з яких протиправними діями потерпілому заподіяно збитки на суму 3,7 млн грн та які в ході досудового розслідування відшкодовані, а також одне кримінальне провадження щодо організованої групи, які шахрайським способом заволоділи майном потерпілих спричинивши збитки на загальну суму більше 10 млн грн;                5 кримінальних проваджень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, одне з яких у складі злочинної організації; 1 кримінальне провадження щодо незаконної порубки лісу службовими особами державного підприємства лісової галузі, внаслідок чого заподіяно збитків навколишньому природному середовищу на суму понад 1,2 млн грн; 1 кримінальне провадження у сфері розтрати бюджетних коштів, із заподіянням збитків державі на суму понад     2,8 млн грн; 1 кримінальне провадження з ознаками корупції - за фактами систематичного отримання службовими особами контролюючого органу неправомірної вигоди; 1 кримінальне провадження щодо викрадення людей та незаконного їх позбавлення волі.
Набули законної сили 8 вироків, якими підтверджено кваліфікацію дій обвинувачених у злочинах, що вчинені у складі організованої групи. 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами слідчого управління фінансових розслідувань
Головного управління Державної фіскальної
служби у Львівській області
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури, слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області проводилось досудове розслідування у 159 кримінальних провадженнях, до суду для розгляду по суті скеровано 39 кримінальних проваджень, в тому числі 9 – за ст. ст. 212, 212-1  КК України. У закінчених кримінальних провадженнях до бюджету відшкодовано 24,1 млн грн та заявлено цивільних позов на суму 4,3 млн грн.
Кримінальні провадження, у яких повідомлялось про підозру, не закривались, обвинувальні акти прокурору судом не повертались. 
 
Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами Служби безпеки області
 
Прокурорами галузевого відділу обласної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 244 кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчим відділом Управління СБУ у Львівській області. Із вказаної кількості 39 кримінальних проваджень скеровано до суду з обвинувальними актами, 2 - з клопотанням про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності. Водночас, більше - скеровано з угодами про визнання винуватості, у 16 – прийнято рішення про їх закриття.
У залишку слідчих СВ УСБУ у Львівській області перебуває 70  кримінальних проваджень, з яких у 5 - особам повідомлено про підозру.
 
 
  Стан прокурорського нагляду за додержанням законів
органами, які ведуть боротьбу з корупцією
 
Прокурорами обласної прокуратури забезпечено участь у розгляді судами 601 протоколу про адміністративні правопорушення, пов’язаних з корупцією, складених спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції. За результатами їх розгляду до відповідальності із накладенням штрафу на суму 376 тис. грн притягнуто 510 осіб.
Із вказаних протоколів 442 щодо порушення вимог фінансового контролю, 63 - порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, 2 - порушення обмежень щодо сумісництва/суміщення посад, 3 - порушення законодавства щодо оцінки впливу на довкілля.
Прокурорами внесено 42 подання, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 осіб.
 
      Міжнародне співробітництво та удосконалення взаємодії
з правоохоронними органами іноземних держав
 
Обласною прокуратурою забезпечено виконання 197 клопотань (запитів) компетентних органів іноземних держав (серед яких 63 – у централізованому порядку), з них: 146 - про виконання процесуальних дій у межах кримінальних проваджень, 51 - про перейняття кримінальних проваджень правоохоронними органами Львівської області.
Відповідна робота проведена і з питань видачі (екстрадиції) громадян, які вчинили злочини та переховувалися від слідства та суду в Україні і за її межами.
Забезпечено фактичну видачу 2 осіб.
Забезпечено опрацювання та скерування 14 клопотань правоохоронних органів Львівської області про надання міжнародної правової допомоги компетентними органами іноземних держав.
 
        Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях
   слідчих територіального управління ДБР, що поширює
свою діяльність на Львівську область
 
Прокурорами галузевого підрозділу обласної прокуратури здійснювалось процесуальне керівництво у 566 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводиться слідчими територіального управління ДБР, розташованого у м. Львові.
До суду з обвинувальними актами направлено 52 кримінальні провадження, відносно 63 осіб.
За закінченими кримінальними провадженнями установлено збитків на суму 9,2 млн грн. З метою забезпечення відшкодування заподіяних збитків під час досудового розслідування на майно підозрюваних накладено арешт на суму 13,5 млн грн, пред’явлено позовів на загальну суму 7,9 млн грн.
 
            Стан законності у сфері кримінального судочинства
 
Судами області за участю прокурорів розглянуто 6985 кримінальних проваджень та справ у першій та апеляційній інстанціях, ухвалено вироки у 3004 кримінальних провадженнях.
Забезпечено належне реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях та справах. Так, прокурорами подано 268 апеляційних скарг у зв’язку з допущеними у ході розгляду кримінальних проваджень істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону та неправильним застосуванням закону про кримінальну відповідальність.
Завдяки принциповій та правильній правовій позиції прокурорів апеляційним судом скасовано та змінено незаконні рішення місцевих судів стосовно 210 осіб, у тому числі з одночасним ухваленням 43 нових вироків.
При цьому, прокурори домоглися скасування 12 незаконних виправдувальних вироків та призначення у таких кримінальних провадженнях нового розгляду у судах першої інстанції.
У касаційному порядку прокурорами оскаржено 42 неправосудних судових рішення у кримінальних провадженнях стосовно 46 осіб.
 
            Стан законності при виконанні судових рішень
у кримінальних  провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
 
Вжиті органами обласної прокуратури організаційно-практичні заходи сприяли забезпеченню дотримання конституційних прав громадян в установах попереднього ув’язнення, виконання покарань, а також при застосуванні заходів примусового характеру.
Так, за втручання прокурорів поновлено права 16 в’язнів, з яких 5 - звільнено з дисциплінарних ізоляторів установ виконання покарань, 1 - переведено з дільниці посиленого контролю в дільницю ресоціалізації; стосовно 10 осіб скасовано рішення про застосування заходів стягнення та відмову у застосуванні заохочувальних пільг. 
Загалом, прокурорами за результатами проведення регулярних перевірок з питань додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру внесено 265 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 167 службових осіб органів національної поліції, державної кримінально-виконавчої, міграційної та прикордонної служб; розпочато 3 кримінальні провадження.
 
Представництво інтересів держави в суді
 
Органами обласної прокуратури подано до суду 250 позовних заяв на загальну суму 667,6 млн грн. Судами задоволені 183 позови на суму          156,1 млн грн. Вжитими заходами попереджено вибуття із державної власності майна та коштів на загальну суму 19,6 млн грн. Водночас, в ході судового розгляду добровільно відшкодовано коштів та повернуто майна на загальну суму 88,5 млн грн. За закритими справами попереджено вибуття майна та коштів на суму 71,6 млн грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на загальну суму 247,5 млн грн.
Крім того, прокурорами забезпечено участь при розгляді 312 справ, у яких постановлено рішення.
За вказаний період прокурорами внесено 34 апеляційні скарги, розглянуто 25, з яких задоволено 16. Крім того, в касаційному порядку оскаржено 16 рішень, розглянуто 29 касаційних скарг, з яких задоволено 17.
За позовами прокурора судами повернуто та попереджено незаконне вибуття земель загальною площею 190 га. В порядку представницької діяльності розпочато 70 кримінальних проваджень.
 
Захист інтересів дітей та протидії насильству
 
За процесуального керівництва органів обласної прокуратури до суду скеровано 126 обвинувальних актів стосовно неповнолітніх, в тому числі 8 - з угодою про примирення та 9 - з угодою про визнання винуватості. Також до суду скеровано 18 клопотань про застосування до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру.
У 81 кримінальному провадженні щодо неповнолітніх судами області постановлено обвинувальні вироки. На підставі угод ухвалено 11 вироків: 7 - на підставі угод про визнання винуватості, 4 - на підставі угод про примирення. Розглянуто 17 клопотань про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.
Органами обласної прокуратури подано 11 апеляційних скарг на незаконні вироки та ухвали судів першої інстанції. Як наслідок - за апеляціями прокурорів змінено та скасовано 5 незаконних вироків судів першої інстанції.
Внесено 21 вказівку на усунення виявлених порушень при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, за результатами їх розгляду 2 посадові особи притягнуто до відповідальності.
За результатами представницької діяльності у сфері охорони дитинства до суду пред’явлено 14 позовів на загальну суму понад 12,8 млн грн, 11 з яких на суму майже 1 млн грн задоволено, в ході судового розгляду відповідачами добровільно виконано позовів на суму 647 тис. грн.
На розгляді судів перебувають 8 позовів на загальну суму 13,5 млн грн. На примусове виконання передано рішень судів на суму понад 14,7 млн грн, з яких реально виконано - на загальну суму 13,7 млн грн. 
 
Стан розгляду звернень
 
До органів обласної прокуратури надійшло 8,5 тисяч звернень, більше половини з яких (4,5 тисяч звернень або 54 %) вирішено по суті.
Понад 3,5 тисячі звернень скеровано за  належністю до інших відомств.
З вирішених переважають звернення з питань досудового розслідування -   3,2 тисячі, з питань участі у кримінальному провадженні в суді  - 148,  з питань представництва інтересів держави в суді - 59.
У 58 випадках прийнято рішення про задоволення вимог заявників.
Прокурорами на особистому прийомі прийнято більше 1 тисячі громадян. Кожного п’ятого громадянина прийнято особисто керівниками прокуратур.
Відповідно до положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 153 інформаційних запити, 32 - скеровано за належністю іншим розпорядникам інформації.
 
Стан інформування суспільства про діяльність органів прокуратури
 
Реалізовуючи принцип гласності, вжито низку заходів, спрямованих на систематичне, оперативне та об’єктивне висвітлення своєї діяльності у         засобах масової інформації.
Так, підготовлено 4241 інформаційне повідомлення з усіх напрямів прокурорської діяльності для висвітлення їх у регіональних й центральних засобах масової інформації.
Зазначена інформація оприлюднювалась у соцмережах «Фейсбук» та месенджері «Телеграм», а найбільш резонансні – на сторінці Офісу Генерального прокурора.
Окрім того, органами обласної прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування скеровано 55 інформацій про стан законності.

кількість переглядів: 445