Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2012

Інформація про вжиті органами прокуратури Львівської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2011 році (згідно вимог ч.1 ст.19 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції")

     З часу введення в дію 1 липня 2011 року Законів України "Про засади запобігання і протидії корупції" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення"¸ прокуратурою та правоохоронним органами проведено відповідну роботу з втілення в життя вимог цього пакету антикорупційного законодавства.
     Зокрема, у вересні минулого року у прокуратурі Львівської області проведено розширену координаційну нараду щодо стану боротьби з корупцією та організованою злочинністю, за участю представників Генеральної прокуратури України, керівників правоохоронних органів Львівщини, військової прокуратури, суддів, органів державної влади та представників громадськості. На нараді надано критичну оцінку попередньо проведеній правоохоронними органами роботі, заслухано звіти їх керівників та наголошено на підвищеній актуальності боротьби з корупцією для інтересів суспільства. Також, визначено поточні та перспективні плани, ряд конкретних заходів, які потребували першочергового втілення.
     На виконання розроблених нарадою заходів, правоохоронними органами Львівщини за період жовтня - грудня минулого року складено 52 протоколи про вчинення корупційних правопорушень. З даного числа, 15 протоколів складено працівниками БКОЗ УСБ України у Львівській області, 23 - органами прокуратури (з них 2 - органами прокуратури на транспорті), 12 - спецпідрозділом УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області, 2 - працівниками ВВБ при ДПА у Львівській області УВБ ДПА України.
     Всього судами розглянуто 37 протоколів (з них 1 складений транспортною прокуратурою), 32 особи притягнуто до відповідальності (1 особа за протоколом, складеним органами прокуратури на транспорті), 9 протоколів закрито (3 протоколи, складені УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області, 4 - органами прокуратури області, 2 - УСБ України у Львівській області).
     На рішення судів прокуратурою внесено 7 протестів, з яких 3 розглянуто та 2 задоволено.
    Серед осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних адміністративних правопорушень, 5 - державних службовців 5-7 категорії, з яких 1 - посадова особа районної державної адміністрації, 6 посадових осіб органів місцевого самоврядування (з яких 5 осіб 4 категорії, 1 особа 5 категорії).
     Окрім цього, у 2011 році складено 14 протоколів стосовно працівників правоохоронних органів, 11 з яких розглянуто судами області і у них постановлено рішення, якими осіб визнано винними у вчиненні правопорушення та накладено стягнення.
     З числа осіб правоохоронців, стосовно яких складено протоколи про вчинення корупційних правопорушень, 2 - працівники органів внутрішніх справ, 2 - працівники державної кримінально - виконавчої служби, 2 працівники митниці, 1 - працівник державної податкової інспекції та 7 посадових осіб державної лісової охорони.
     Вивчення стану протидії корупції засвідчило, що з числа складених протоколів про вчинення корупційних адміністративних правопорушень, 26 - за ст.172-2 КУпАП (порушення обмежень щодо використання службового становища); 21 - за ст.172-4 КУпАП (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності); 3 - за ст.172-3 КУпАП (пропозиція або надання неправомірної вигоди); 2 - за ст.172-7 КУпАП (порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів).
     Окрім цього, активізовано роботу правоохоронців і з виявлення фактів кримінально-караних проявів корупції.
     Так, у 2011 році всього закінчено провадженням 96 кримінальних справ.
     З даної кількості, направлено до суду з обвинувальним висновком 95 справ стосовно 113 осіб проти 77 справ за 2010 рік відносно 82 осіб. 1 справу стосовно 1 особи направлено до суду для звільнення від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.
     З числа закінчених справ, 1 - за ст.191 КК України, 48 - за ст.364 КК України, 43- ст.368 КК України, 2- за ст.365 КК України.
     У закінчених справах встановлено збитків на суму 6776 тис. грн., відшкодовано збитків на суму 2177 тис. грн., накладено арешт на майно обвинувачених на суму 5164 тис. грн., вилучено грошей та коштів на суму 859 тис. грн., пред’явлено позовів на суму 2830 тис. грн. Питома вага відшкодування завданих злочинами збитків становить 32,1%.
     З 01.07.11 правоохоронними органами Львівської області порушено 41 кримінальну справу про злочини з ознаками корупційних діянь, 3 з яких - стосовно працівників митниці, 11 - щодо працівників міліції, 1 - щодо міського голови одного з районів області, 1 - щодо колишнього працівника органів прокуратури області. З даної кількості справ, 38 порушено органами прокуратури, 1 - МВС, 2 - УСБ України у Львівській області.
     З числа порушених кримінальних справ, 24 справи порушено за ознаками злочинів, передбачених ст.368 КК України (одержання хабара).
     Закінчено провадженням, з числа порушених після 01.07.11, 28 кримінальних справ цієї категорії, з них органами прокуратури 25 справ, 1 - слідчими ГУ МВС України у Львівській області, 2 - УСБ України у Львівській області.
     Результати роботи правоохоронців з виявлення корупційних правопорушень у регіоні прокуратурою області висвітлено у 26 публікаціях в засобах масової інформації.
     Поміж розслідуваних кримінальних справ, є і ряд резонансних.
     Зокрема, закінчено досудове слідство у кримінальній справі про обвинувачення колишнього керівника відділу боротьби з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та комп’ютерних технологій УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області (на якого покладено обов’язок з попередження, викриття та припинення злочинів у сфері інтелектуальної власності та комп’ютерних технологій) та службовця державної екологічної інспекції у Львівській області, які майже упродовж року, зловживаючи службовим становищем, вимагали та одержали від осіб хабарі на загальну суму понад 2 млн. грн. за сприяння в організації незаконного грального бізнесу на території Львівської області та безперешкодного функціонування залів з ігровими атракціонами. Запобіжним заходом обвинуваченим обрано взяття під варту та на усе належне їм майно, вартістю майже півмільйона гривень, накладено арешт.
     Направлено до суду кримінальну справу про обвинувачення голови Турківської райдержадміністрації та двох його спільників у вимаганні та одержанні хабара на загальну суму понад 950 тис. грн. за виділення земельної ділянки.
     Також, закінчено досудове слідство у кримінальній справі про обвинувачення оперуповноваженого Городенківського РВ УМВС України у Івано-Франківській області щодо вчинення ним зловживання службовим становищем та збуту наркотичних засобів у місця позбавлення волі. Як встановлено, вказаний правоохоронець з метою здобуття показників у роботі з розкриття злочинів минулих років, підвищення власного авторитету як працівника міліції, шляхом схиляння до одержання зізнавальних показань від засудженого, незаконно проніс на територію виправної колонії та у подальшому збув наркотичний засіб. Запобіжним заходом обвинуваченому обрано взяття під варту.
     Прокуратурою Львівської області закінчено досудове слідство у кримінальній справі про обвинувачення колишнього працівника сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Пустомитівського РВ ГУМВС України у Львівській області, який вимагав та одержав від особи хабар в сумі майже 17 тисяч гривень за недокументування факту незаконного зберігання наркотичних засобів та непритягнення до відповідальності. Запобіжним заходом обвинуваченому обрано взяття під варту.
     Направлено до суду кримінальну справу про обвинувачення колишнього начальника ВРЕР УДАІ ГУ МВС України у Львівській області, який здійснив реєстрацію 24 транспортних засобів без сплати податків на суму 750 тисяч гривень, що призвело до ненадходження до бюджету податків з власників транспортних засобів вказаної суми, та прийняв рішення про здачу екзаменів на отримання права на керування транспортними засобами 589 громадянами Республіки Польща та мешканцями інших областей України .
     Скеровано в суд кримінальну справу про обвинувачення начальника юридичного відділу ДПІ у Сихівському районі м.Львова ДПА у Львівській області в одержанні неправомірної вигоди від засновника приватного підприємства за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, та за фактом вчинення ним підбурювання до давання хабара в сумі 384 000 гривень. Запобіжним заходом обвинуваченому обрано тримання під вартою. У цій же справі порушено кримінальну справу і стосовно одного з адвокатів щодо його співучасті у вказаних протиправних діях державного службовця.
     Також, направлено до суду кримінальну справу про обвинувачення заступника начальника Львівської митниці в одержанні хабара, поєднаного з вимаганням, в сумі 10 тисяч доларів США за визначення та погодження митної вартості імпортованих товарів у меншому розмірі.
     На даний час в провадженні прокуратури перебуває кримінальна справа стосовно заступника начальника одного з митних постів Львівської митниці про вимагання та одержання ним від представника суб’єкта господарювання хабара в сумі майже 70 тисяч гривень за нестворення перешкод при здійсненні митного оформлення переміщуваних на митну територію України вантажів.
     Проведено роботу органами прокуратури Львівської області щодо боротьби з корупцією і у порядку здійснення правозахисної діяльності.
     Так, прокурори активно реагували на корупційні правопорушення заходами, передбаченими ст.20 Закону України "Про прокуратуру".
     Зокрема, за минулий рік задоволено 33 подання (приписи) прокурорів, за прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 38 посадових осіб та скасовано незаконні 24 акти.
     Органами прокуратури Львівської області і у подальшому вживатимуться усі надані законом повноваження щодо координації діяльності правоохоронних органів з питань протидії корупції.

 
 
Управління нагляду за додержанням
законів спецпідрозділами та іншими
установами, які ведуть боротьбу
з організованою злочинністю і корупцією
прокуратури області
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 76576