Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2013

Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2012 році(згідно вимог ч.1 ст.19 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції")

                                                                            

     Прокуратурою Львівської області у взаємодії з іншими правоохоронними органами області упродовж минулого року вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності протидії корупції в регіоні.
     З метою напрацювання нових форм і методів антикорупційної діяльності, проблемні питання забезпечення узгодженості дій правоохоронних органів  тричі розглянуто на координаційних нарадах та на розширеному засіданні колегії прокуратури області.
        Унаслідок вжитих заходів активізовано протидію
кримінально караній корупції і хабарництву.
      В минулому році у провадженні слідчих органів прокуратури перебували 74 кримінальні справи про злочини з ознаками корупції і хабарництва.
      До суду з обвинувальним висновком направлено 65 справ стосовно 81 особи, у яких встановлено 124 епізоди злочинних діянь. З числа закінчених кримінальних справ, 40 (61,5 %) - про одержання хабарів, 9 справ за новими статтями КК України (6 - про комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права, 2 - про зловживання впливом та 1 - про одержання неправомірної вигоди особою, яка надає публічні послуги).
     Серед осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних злочинів, 11 посадових осіб місцевого самоврядування, 7 службовців системи освіти (1 з яких начальник Головного управління освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації), 
1 заступник керівника Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, 1 суддя, по 1 працівнику державної виконавчої служби, податкової служби, головний державний інспектор праці Територіальної державної інспекції з питань праці у Львівській області, керівник Львівського обласного управління водних ресурсів, працівник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області, службовець управління Держтехногенбезпеки, державний інспектор Головної державної інспекції на автомобільному транспорті у Львівській області, 4 працівники митниці, 5 працівників органів внутрішніх справ, 2 - державних адміністрацій, 5 працівників системи охорони здоров’я, 7 - службових осіб юридичних осіб приватного права, тощо.
     Зусилля правоохоронців переорієнтовуються на викриття корупційних злочинів серед посадовців вищих, на території регіону, рангів. Так, за порушеними та скерованими до суду справами до відповідальності притягуються 4 державні службовці 4-ої категорії посад.
      Окрім цього, встановлено 2 випадки вчинення корупційних злочинів особами у складі організованих груп.
    Так, завдяки скоординованим діям прокуратури області та спецпідрозділу БКОЗ Управління СБУ у Львівській області припинено діяльність організованої злочинної групи з корумпованими зв’язками, до складу якої входило 3 особи, у тому числі керівник митного поста та двоє митних брокерів, які систематично вимагали та отримували від підприємців - суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності хабарі за пришвидшення проходження митного оформлення товарів на загальну суму 254 тис. грн. (ч.ч.3,4 ст.368 КК України). На даний час вказана справа розглядається Дрогобицьким міськрайонним судом області, на майно підсудних накладено арешт на загальну суму 825 тис. грн.
     Правоохоронцями викрито низку резонансних злочинів, вчинених службовими особами у
медичній сфері. Зокрема, спецпідрозділом УБОЗ ГУ МВСУ у Львівській області викрито організовану групу з числа медичних працівників міжрайонної спеціалізованої профпатологічної медико-соціальної експертної комісії Львівського обласного Центру медико-соціальної експертизи, які вимагали та одержали від 75 громадян за встановлення груп інвалідності та відсотків втрати професійної працездатності хабарі на загальну суму 252 тис. грн. На даний час у справі триває судовий розгляд, на майно обвинувачених накладено арешт на загальну суму майже 2 млн. грн.
      Набули поширення факти скоєння злочинів з ознаками корупції посадовцями органів місцевого самоврядування, насамперед, щодо вирішення питань у
земельній сфері.
     За вчинені злочини вказаної категорії до кримінальної відповідальності притягувалися службові особи Семенівської сільської ради Пустомитівського району, Суховільської сільської ради Городоцького району, Крехівської сільської ради Жовківського району, Вільховецької сільської ради Жидачівського району, Івано-Франківської сільської ради Яворівського району, Винниківської міської ради, Сможенської сільської ради Сколівського району.
     Через поширення корупційних проявів серед працівників
контролюючих органів суттєво послаблено їх вплив на стан погашення недоїмки до бюджетів усіх рівнів.
      У травні минулого року прокуратурою області направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням податкового інспектора ДПІ у Личаківському районі м.Львова, який одержав хабар у сумі 1 тис. дол. США від керівника комерційної структури за невідображення в службових документах виявлених порушень податкового законодавства (ч.2 ст.368 КК України). Вироком Личаківського районного суду м.Львова від 03.08.2012 вказаного податківця засуджено за ч.2 ст.368 КК України до штрафу в розмірі 17000 гривень з позбавленням права обіймати посади в податкових органах строком на 2 роки.
      Прокуратурою Галицького району м.Львова 13.10.2012 порушено кримінальну справу щодо головного державного інспектора праці Територіальної державної інспекції з питань праці у Львівській області за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України. Встановлено, що останній за непроведення перевірки по заборгованості із виплати заробітної плати працівнику одного з приватних підприємств м.Львова та ненаправлення відповідних матеріалів до органів прокуратури 12.10.2012 одержав хабар від підприємця в сумі 500 дол. США.
Вказану кримінальну справу 09.11.2012 скеровано до суду для розгляду по суті. 
       На стан протидії корупції вкрай негативно впливає її поширення
у правоохоронних органах.
    Так, прокуратурою області 25.06.2012 направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням начальника слідчого відділу Золочівського РВ ГУ МВС України у Львівській області у вимаганні та одержанні хабара в сумі 4 тис. дол. США від матері 9-ти дітей за непритягнення її сина до кримінальної відповідальності за вчинення крадіжки. Вироком Золочівського районного суду Львівської області вказаного працівника міліції засуджено на 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати службові посади в правоохоронних органах строком на 1 рік 6 місяців.
     Слідчим підрозділом прокуратури області провадиться досудове розслідування у кримінальних провадженнях щодо 2 начальників сектору БНОН територіальних відділів внутрішніх справ та двох підлеглих, у вчиненні ними корупційних злочинів та незаконного збуту особливо небезпечних наркотичних засобів. Усім підозрюваним запобіжним заходом обрано тримання під вартою.
    Крім того, до суду направлено кримінальні справи за обвинуваченням у хабарництві двох інспекторів ДАІ Бродівського району, дільничного інспектора міліції Сихівського РВ Львівського міського управління міліції, у зловживанні службовим становищем начальника складу озброєння Львівського державного університету внутрішніх справ, інспектора дозвільної системи Галицького райвідділу міліції м. Львова.
     Враховуючи специфіку регіону, значну увагу приділено протидії корупції в
митних органах. До суду скеровано 4 кримінальні справи щодо митників.
     Актуальною для області залишається проблема, що перешкоджає здійсненню правосуддя та своєчасному поновленню порушених прав людини, наявність фактів корупції у
судовій гілці влади.
     За матеріалами УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області 01.06.2012 порушено кримінальну справу стосовно одного із суддів суду
     м.Червонограда за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368, ч.2 ст.369-2, ч.2 ст.375 КК України. Встановлено, що суддя вимагав та одержав хабар в сумі 1,2 тис. дол. США від жителя м.Червонограда за прийняття рішення про накладення мінімального стягнення в адміністративній справі за порушення правил проведення валютних операцій (ст.162 КУпАП). Вказана кримінальна справа 29.10.2012 скерована до суду для розгляду по суті.
   Скеровано до суду справу щодо адвоката, який підбурював особу до давання хабара в сумі 4000 доларів США судді за постановлення рішення у цивільній справі.
     У провадженні
слідчих ГУ МВСУ у Львівській області у 2012 році перебували 2 кримінальні провадження щодо 8 осіб з числа працівників кардіологічних  медико-соціальних експертних комісій, які систематично вимагали та одержували у хворих на кардіологічні захворювання та членів їх родин хабарі в сумах від 200 до 1500 доларів США за встановлення відповідних груп інвалідності та видачу довідок встановленого взірця.
    У кримінальних справах, розслідуваних упродовж минулого року органами прокуратури області, сума заподіяних збитків корупційними злочинами, становила 1 млн. 724 тис. грн., відшкодовано на суму 425 тис. грн., накладено арешт на майно на суму 9,6 млн. грн., вилучено майна та цінностей в сумі понад 1 млн. грн., пред’явлено позовів на суму 1,1 млн. грн.
        Унаслідок вжитих організаційно-практичних заходів активізовано протидію
адміністративно караній корупції.
   За 12 місяців минулого року спеціально уповноваженими суб’єктами складено 85 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, з них прокурорами - 34, УСБУ - 31, УБОЗ - 18, ВВБ ДПС - 2.
    За результатами розгляду судами області 95 протоколів (14 з них перейшло із попереднього періоду) до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 69 суб’єктів корупційних діянь, серед яких 
3 державні службовці (один з яких держслужбовець 4 категорії),  2 держслужбовці 5-7 категорій, 3 посадові особи райдержадміністрацій,  1 працівник судової гілки влади, 11 посадових осіб місцевого самоврядування, 1 депутат сільської ради, 2 посадові особи державної податкової служби, 3 посадові особи державної кримінально - виконавчої служби, 4 - органів внутрішніх справ, 3 службові особи митної служби, 1 - Збройних Сил України, 2 особи, що надають публічні послуги, 9 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 2 особи, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права.
     Найбільше корупційних правопорушень виявлено в бюджетній сфері (16 протоколів, що становить 18,8% від загальної кількості складених).
    Із 54 притягнутих до адміністративної відповідальності, які підлягали звільненню із займаних посад, 22 особи звільнено у відповідності до вимог   ст.22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», ще 21 особ
у звільнено з інших підстав.
     Із 182 тис. грн. заподіяних корупційними правопорушеннями збитків відшкодовано 118,6 тис. грн. (64,9 %), з яких 16,4 тис. грн. відшкодовано за позовами прокурорів. У 20 випадках судом застосовано конфіскацію незаконно одержаної вигоди.
     На усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, прокурорами внесено 57 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 85 службових осіб, скасовано 2 незаконні акти, прийняті у зв’язку з вчиненням корупційних правопорушень.
    Результати діяльності правоохоронців з протидії корупційним правопорушенням у регіоні прокуратурою області висвітлено у 70 публікаціях в засобах масової інформації і три інформації про стан запобігання корупції підготовлено у Львівську обласну державну адміністрацію та Львівську обласну раду.
      Робота спеціально уповноважених суб’єктів на цьому пр
іоритетному напрямку триває.
 
Управління нагляду за додержанням
законів спецпідрозділами та іншими органами,
які ведуть боротьбу з організованою
злочинністю та процесуального керівництва
прокуратури Львівської області
 
 

кількість переглядів: 76773