Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році

    Прокуратурою Львівської області у взаємодії з іншими правоохоронними органами упродовж минулого року вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції.
    У 2013 році стан діяльності з викриття корупційних правопорушень обговорено на двох координаційних нарадах керівників правоохоронних органів, а також на одній міжвідомчій нараді.
    Впродовж минулого року за участі працівників спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції проведено міжвідомчу семінар – нараду, а також 2 семінарські заняття з питань практики застосування нових положень кримінального процесуального законодавства при виявленні корупційних правопорушень.
    Упродовж 12 місяців 2013 року правоохоронними органами області розпочато 71 провадження про кримінальні корупційні правопорушення, з яких закінчено досудове розслідування із скеруванням обвинувальних актів до суду в 64 кримінальних провадженнях стосовно 86 осіб, у яких встановлено 186 кримінальних правопорушень з ознаками корупції.
    Кримінальні провадження даної категорії судами не закривались.
    Відсторонено від посад 43 осіб, яким оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень з ознаками корупції.
    З числа закінчених кримінальних проваджень, 47 - про одержання неправомірної вигоди (хабарів) або 73%, 6 - про комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права, 3 - про зловживання владою або службовим становищем, 5 – про зловживання впливом, 3 – про заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.
    Серед осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних корупційних правопорушень, 2 - працівники митної служби України, 11 працівників органів внутрішніх справ, 2 посадові особи районної державної адміністрації, 14 працівників системи охорони здоров’я, 12 службових осіб юридичних осіб приватного права, 16 посадових    осіб місцевого самоврядування, 6 посадовців системи освіти, 2 працівники державної виконавчої служби, 1 особа державної міграційної служби, 1 працівник суду.
    Слідчими підрозділами області розслідувано 3 кримінальні провадження про корупційні злочини та 1 кримінальне провадження цієї категорії з корупційними зв’язками, вчинені у складі організованих груп.
    Так, завдяки скоординованим діям прокуратури області та спецпідрозділу ВБКОЗ УСБУ у Львівській області припинено злочинну діяльність працівників СБНОН одного з територіальних органів внутрішніх справ, які, використовуючи надані їм владні повноваження, з метою власного незаконного збагачення, упродовж березня 2010 року – липня 2012 року, вимагали та одержали від громадян хабарі на загальну суму 144 500 грн. за непритягнення їх, а також членів злочинної організації до кримінальної відповідальності, прикриття їх незаконної діяльності по виготовленню та збуту наркотичної речовини.
    Викрито низку актуальних та резонансних кримінальних правопорушень, вчинених в бюджетній сфері. Так, працівниками УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області виявлено, що голова однієї з районних адміністрацій Львівської міської ради та заступник начальника відділу житлового господарства цієї ж адміністрації вимагали від підприємця неправомірну вигоду в сумі 14000 гривень за підписання актів виконаних ремонтно-будівельних робіт та подальше здійснення оплати цих робіт за рахунок коштів спеціального фонду бюджету розвитку.
    Залишаються поширеними корупційні злочини, вчинені у сфері земельних правовідносин. Зокрема, спецпідрозділом ВБКОЗ УСБУ у Львівській області викрито начальника відділу Держземагенства одного з районів Львівської області, який вимагав у громадянина неправомірну вигоду в сумі 30 тис. доларів США за позитивне вирішення питання погодження, підготовки та видачі відповідних документів для одержання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 0,8 га.
    Викрито низку резонансних злочинів, вчинених службовими особами у медичній сфері. Так, працівниками спецпідрозділу УБОЗ ГУ МВС України у Львівської області викрито організовану групу з числа медичних працівників однієї з медико – соціальних експертних комісій, які систематично вимагали та одержували упродовж 2012 року у хворих та членів їх сімей хабарі в сумах від 200 до 1500 доларів США за встановлення відповідних груп інвалідності та видачу довідок встановленого взірця.
    В ході розслідування зазначеного кримінального провадження, органом досудового розслідування встановлено 62 факти отримання членами медико – соціальної експертної комісії хабарів на загальну суму 101 685 грн.
    Значний рівень корупції відзначався у сфері освіти. Зокрема, спецпідрозділом УБОЗ ГУ МВС України викрито декана юридичного факультету одного з ВУЗів Львівської області, який одержав від абітурієнта неправомірну вигоду в сумі 1500 доларів США за позитивне вирішення питання щодо вступу на юридичний факультет цього ж навчального закладу. За вказаним фактом особа притягнута до кримінальної відповідальності.
    Негативним явищем, що впливає на стан протидії злочинності в регіоні, залишається вчинення корупційних злочинів працівниками самих правоохоронних органів. З 4 організованих злочинних груп, кримінальні справи та провадження стосовно яких скеровано до суду у 2013 році, 2 - стосовно працівників міліції. Спецпідрозділом ВБКОЗ УСБУ у Львівській області виявлено організовану групу, до складу якої входили начальник сектору БНОН одного з міськрайвідділів ГУ МВС України у Львівській області та двоє оперуповноважених цього ж сектору, які в період з червня по серпень 2012 року вчинили замах на одержання хабарів на загальну суму 27 975 гривень, збут наркотичних засобів, а також сфальсифікували матеріали проведення двох оперативних закупівель наркотичного засобу.
    У кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, розслідуваних упродовж 12 місяців 2013 року правоохоронними органами Львівської області, сума заподіяних збитків становить 176524 грн., з яких відшкодовано в ході досудового слідства 104624 грн.; накладено арешт на майно на суму понад 4 млн. грн.; вилучено майна та цінностей в сумі 519137 грн.
    Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції у 2013 році проводилась робота по виявленню фактів адміністративної корупції. За 12 місяців 2013 року складено 75 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, з них прокурорами – 15, УСБУ – 47, УБОЗ – 13.
    У розрізі статей, складено протоколів: за ст.172-2 (одержання неправомірної вигоди) – 44; за ст.172-4 (суміщення посад) – 6; за ст. 172-6 (фінансовий контроль) –3; за ст. 172-7 (конфлікт інтересів) – 21; за ст. 172-9 КУпАП (невжиття заходів щодо протидії корупції) -1.
    Судами області розглянуто 75 протоколів і у 69 випадках особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
    Відзначається тенденція до збільшення кількості виявлення корупціонерів серед державних службовців та посадових осіб вищого рівня. Так, в 2013 році судами області з числа 69 осіб, яких притягнуто до відповідальності, кожен шостий, або 17% становлять державні службовці, 5 посадових осіб районних державних адміністрацій, голова Бродівської районної державної адміністрації, начальник управління Львівської обласної державної адміністрації, 1 посадова особа судової гілки влади. Крім цього, до адміністративної відповідальності притягнутий 1 працівник ОВС, 1 працівник податкової міліції, 9 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 3 працівники підрозділів цивільного захисту, 3 працівники державної кримінально-виконавчої служби, 16 посадових осіб інших органів державної влади, 20 посадових осіб публічного права, 2 посадові особи, які надають публічні послуги, 1 військовослужбовець Збройних Сил України, 1 службова особа Державної прикордонної служби, 5 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права.
    Сума накладених у 2013 році судами стягнень за вчинені адміністративні корупційні правопорушення становить 70 тис.грн., а сума реально стягнутих штрафів складає 65 тис. грн.
    У 24 випадках судами застосовано додаткове стягнення у виді конфіскації незаконно отриманої вигоди.
    Впродовж 2013 року судами закрито 6 адміністративних проваджень про корупційні правопорушення, з яких у 5 випадках провадження закрито на підставі п.6 ст. 247 КУпАП (у зв’язку із скасуванням акта, який встановлює адміністративну відповідальність), в 1 випадку провадження закрито на підставі ст. 38 КУпАП (у зв’язку з спливом строку притягнення до адміністративної відповідальності).
    За порушення, допущені у бюджетній сфері, притягнуто до адміністративної відповідальності 13 осіб. Виявлялись у 2013 році правопорушення на таких пріоритетних напрямках, як: банківська сфера -складено 1 протокол; фінансово–кредитна – 1; сфера освіти – 9; охорона здоров'я – 8; охорона довкілля – 4; агропромисловий комплекс – 5; у сфері земельних правовідносин – 4; у сфері транспорту - 1.
    Із 47 осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення адміністративних корупційних правопорушень і які підлягали звільненню із займаних посад відповідно до ст. 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», звільнено із займаних посад 20 осіб. Крім цього, ще 20 осіб звільнено із займаних посад ще до визнання судом осіб винними у вчиненні корупційного правопорушення. Щодо 7 посадових осіб органів місцевого самоврядування, у зв’язку з відмовою органу місцевого самоврядування у їх звільненні за вчинення корупційних правопорушень, на даний час органами прокуратури, шляхом подачі позовів до адміністративних судів, вирішується питання про звільнення їх із займаних посад.
    Сума збитків, заподіяних корупційними адміністративними правопорушеннями, становить 101 тис. грн., з яких відшкодовано 100 тис.грн. і становить 99%, крім цього, 21 тис. грн. відшкодовано за позовами прокурорів за збитками, заподіяними в минулих роках.
    На усунення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень, органами прокуратури Львівської області у 2013 році внесено 65 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 57 посадових осіб.
    Робота спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції на цьому напрямку триває.

кількість переглядів: 1355