Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2014 році

Інформація про вжиті заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2014 році 
 
З метою напрацювання нових форм і методів антикорупційної діяльності, проблемні питання забезпечення узгодженості дій правоохоронних органів розглянуто на розширеному засіданні колегії прокуратури області та двічі на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів.
Внаслідок вжитих заходів активізовано протидію кримінально караній корупції.
Так, у минулому році правоохоронними органами області розпочато 68 кримінальних проваджень (14 - слідчими органів прокуратури, 54 - слідчими органів внутрішніх справ). 4 провадження перейшли в залишку із попереднього звітного періоду.
У 70 кримінальних провадженнях оголошено про підозру 88 особам, від займаних посад відсторонено 40  підозрюваних.
В порядку ст.208 КПК України за підозрою у вчиненні корупційних злочинів затримано 22 особи, яким судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застав.
Поряд цим, судами області щодо 18 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, стосовно 22 осіб - особисте зобов’язання, ще до 6 осіб - грошову заставу на загальну суму 230 розмірів мінімальних заробітних плат.
До суду у 2014 році передано 65 обвинувальних актів стосовно 80 осіб (25 - органами прокуратури, 55 - слідчими органів внутрішніх справ).
За направленими до суду обвинувальними актами, 51 - про злочини, пов’язані із одержанням неправомірної вигоди, за ст.368 КК України, 9 - за ст.369-2 КК України, 8 - за ст.369 КК України, 8 - за ст.366 КК України, 4 - за ст.191 КК України, 3 - за ст. 368-3 КК України, по 2 - за ст.ст.364, 368-4, 190 КК України, та по 1 - за ст.ст.354, 365, 189, 209, 375, 368-2 КК України.  
З направлених до суду обвинувальних актів задокументовано злочини у фінансово-кредитній, банківській системах, АПК, освіти, охорони здоров'я, у бюджетній та земельній сферах, у сфері приватизації. Забезпечено ухвалення обвинувального вироку стосовно професійного судді, що ухвалив низку неправосудних рішень, якими позбавив територіальну громаду міста Львова об¢єктів комунальної власності на загальну суму понад 3,5 млн. грн. Вжитими прокуратурою заходами нерухомість повернуто місту.
Викрито ряд посадових осіб органів місцевого самоврядування та державної влади в одержанні неправомірної вигоди, сума якої, до прикладу, у конкретних випадках становили від 13 до 30 тисяч доларів США, за надання в користування та власність земельних ділянок.
Також задокументовано 2 факти вчинення корупційних кримінальних правопорушень у складі організованих злочинних груп.
Так, розслідувано і направлено до суду обвинувальний акт в кримінальному провадженні стосовно трьох працівників відділу освіти Галицької районної адміністрації Львівської міської ради, які у складі організованої злочинної групи, шляхом подання офіційних фінансово-господарських документів із завищеними сумами коштів, які мали скеровуватись на виплату заробітної плати, отримали на свої особові банківські рахунки бюджетні кошти, частину з яких в сумі 2 млн. 892 тисяч  гривень привласнили, чим спричинили міському бюджету міста Львова збитки в особливо великих розмірах.
Окрім цього, скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно членів організованої групи, які впродовж 2011-2012 років незаконно, на підставі завідомо неправосудних рішень суду, заволоділи 12-ма приміщеннями територіальної громади міста Львова загальною вартістю 3 млн. 96 тис. грн.
У кримінальних провадженнях з ознаками корупції установлено збитків на суму 6 млн. 482 тис. грн., з яких відшкодовано 3 млн. 590 тис. грн., накладено арешт на майно на суму 1 млн. 878 тис. грн., заявлено позовів на суму 2 млн. 892 тис. грн., вилучено майна на суму 630 тис. грн.
Унаслідок вжитих організаційно-практичних заходів активізовано протидію і адміністративно караній корупції.
Так, в минулому році спеціально уповноваженими суб’єктами складено 79 протоколів про вчинення корупційних правопорушень, з них прокурорами - 16, працівниками УСБУ - 39, УБОЗ -24. Крім того, із 2013 року перейшли як залишок 4 нерозглянуті протоколи.
У розрізі статей, складено протоколів: за ст.172-4 (порушення обмежень щодо суміщення та сумісництва) - 2; за ст.172-5 (порушення обмежень щодо одержання подарунка) - 2; за ст.172-6 (фінансовий контроль) -10; за ст.172-7 (конфлікт інтересів) - 47; за ст.172-9 КУпАП (невжиття заходів щодо протидії корупції) -18.
Судами розглянуто 80 протоколів, з яких у 73 випадках осіб визнано винними та притягнуто до адміністративної відповідальності, у 7 випадках провадження судом закрито, з них у 6 випадках провадження закрито на підставі ч.1 ст.247 КУпАП (відсутність складу правопорушення) і у 1 випадку провадження закрито на підставі ст.38 КУпАП (закінчення терміну притягнення до адміністративної відповідальності).
Із 73 осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень: 15 державних службовців, з них 2 посадові особи обласної державної адміністрації та 9 посадових осіб райдержадміністрацій. Крім цього, до відповідальності притягнуто 13 посадових осіб органів місцевого самоврядування; 8 посадових осіб інших органів державної влади; 37 посадових осіб публічного права; 2 посадові особи, які надають публічні послуги.
В результаті належної взаємодії прокуратури області із спецпідрозділами активізовано діяльність останніх з виявлення корупційних адміністративних правопорушень на пріоритетних напрямках.
Так, за порушення, допущені у бюджетній сфері, притягнуто до адміністративної відповідальності 15 осіб; у сфері земельних правовідносин - 7 осіб; у сфері освіти - 20; у паливно-енергетичному комплексі - 3; в сфері охорони довкілля - 5; у сфері охорони здоров'я - 7 осіб.
Сума накладених у 2014 році судами стягнень за вчинені адміністративні корупційні правопорушення, становила 39 тис. грн.
Із 5 осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення адміністративних корупційних правопорушень і які підлягали звільненню із займаних посад у відповідності до ст.22 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", звільнено із займаних посад у зв’язку із притягненням до адміністративної відповідальності 1 особу. Крім цього, 4 осіб звільнено з посад з інших підстав, передбачених чинним законодавством, ще до визнання судом особи винною у вчиненні корупційного правопорушення.
Корупційними адміністративними правопорушеннями, виявленими у минулому році, заподіяно збитків на загальну суму 14 тис. грн., з яких стягнуто 5 тис. грн., по решті збитків проводиться стягнення.
Також, на усунення причин та умов, що сприяли корупційним проявам, прокурорами внесено 62 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 157 службових осіб.
Робота спеціально уповноважених суб’єктів на цьому пріоритетному напрямку триває.

кількість переглядів: 1221