Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2018

У прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів Львівщини

У п’ятницю, 13 липня, у прокуратурі Львівської області під головуванням очільника відомства Юрія Квятківського відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо стану злочинності, розслідування та розкриття злочинів на території Львівщини упродовж I півріччя 2018 року.

Серед запрошених – голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, головний військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк, начальник Головного управління Служби безпеки України у Львівській області Олександр Ткачук, начальник Головного управління Нацполіції області Валерій Середа, керівник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Михайло Дзюдзь, начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Сергій Дмитровський, начальник Головного управління Державної фіскальної служби Львівської області Ігор Кондро.

«Правоохоронцям, у тісній співпраці із органами влади, місцевим самоврядування та громадськістю вдалось досягти певних позитивних зрушень щодо протидії злочинності на території області. Маємо позитивну тенденцію до зменшення рівня злочинності. Загалом криміногенну ситуацію на Львівщині покращено», – заявив у вступному слові прокурор області Юрій Квятківський.

Так, на 10 тисяч населення такий спад злочинності складає 66,1 проти 68,3 злочинів за аналогічний період 2017 року.

Фіксується зменшення числа скоєних тяжких злочинів з 5430 (у 2017 році) до 4702 цьогоріч.

«Водночас, на 31,8% збільшилась (з 581 до 766) кількість виявлених злочинів у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, у тому числі, на 12,5% (112 до 126) більше виявлено фактів хабарництва та одержання незаконної винагороди», сказав прокурор області.

Завдяки скоординованій роботі усіх правоохоронних органів спостерігається зменшення кількості вчинених злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості, крадіжок, шахрайств, грабежів, розбоїв, вимагань, порушень правил безпеки руху і експлуатації транспорту, незаконних заволодінь транспортними засобами, а також злочинів вчинених неповнолітніми, групою осіб та у стані алкогольного сп’яніння.

Разом з тим Юрій Квятківський окреслив ті напрямки, як потребують невідкладної активізації. Йдеться, зокрема, про виявлення та скерування до суду кримінальних проваджень у бюджетній і банківській сферах, у сфері земельних правовідносин, незаконної вирубки лісів, видобутку корисних копалин, розслідування злочинів у сфері протиправного обігу підакцизних товарів, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, контрабанди та інше.

Зокрема, гостро постає питання щодо протидії злочинам у сфері довкілля.

«Незважаючи на постійні повідомлення в засобах масової інформації, соціальних мережах про незаконні рубки лісу, видобуток гравію та інших корисних копалин, упродовж цього року виявлено лише 96 злочинів вказаної категорії, що на 9,4% менше ніж за аналогічний період минулого року (106)», – сказав Юрій Квятківський.

«Враховуючи констатоване, криміногенна ситуація в області залишається складною», – додав він.

Ще одним проблемним питанням для Львівщини залишається профілактика, розкриття і розслідування умисних вбивств та тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого.

Зокрема, за вказаний період вчинено 23 очевидних умисних вбивства (за аналогічний період минулого року – 19, тобто на 17,4% більше), з яких 4 – вчинено раніше судимими за інші злочини особами.

Проте, варто зазначити, що ефективність розкриття злочинів цієї категорії покращилась. Цьогоріч розкрито 91,3% злочинів, проти 84,2% у 2017 році.

«Злочини проти життя та волі особи є і повинні бути на постійному контролі правоохоронців – з моменту їх виявлення і скерування обвинувального акту до винесення законного рішення судом. Це одне із наше з вами головних завдань», – наголосив Юрій Квятківський.

Очільник прокуратури зосередив увагу на статистичних даних щодо кількості зафіксованих дорожньо-транспортних пригод, що на 6% менша порівняно з аналогічним періодом 2017 року (4009) – 3768. Відбувся також спад ДТП з потерпілими.

Так, упродовж цього року вчинено 589 ДТП з потерпілими (з них - 27 в стані алкогольного сп’яніння, в яких загинуло 8 осіб) проти 672 (з них - 35 в стані алкогольного сп’яніння, в яких загинуло 13 осіб). Загалом, у ДТП впродовж цього року загинуло 58 осіб, у минулому – 69.

На завершення прокурор області подякував за вже досягнуті результати і вкотре наголосив на необхідності активізації як роботи, так і профілактики, задля ефективної боротьби зі злочинністю у регіоні.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 2052