Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.06.2022

Збагачення на гуманітарній допомозі – винні понесуть кримінальну відповідальність

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації, в Україну надходять тисячі тон гуманітарної допомоги з усього світу. На жаль, поряд із доброчесними волонтерськими організаціями, які роблять усе для нашої перемоги, зустрічаються ті, хто збагачується на гуманітарній допомозі чи благодійних пожертвах.  

Для Львівської обласної прокуратури та усього правоохоронного блоку області викриття і розслідування таких видів злочинів є пріоритетним. За фактом неправомірних дій із використанням гуманітарної допомоги зареєстровано 23 кримінальні провадження. За п’ятьма з них фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Серед підозрюваних є екс-посадовець ОДА, в.о. мера одного з міст Львівщини, а також мешканці Львівської області, Львова та Києва.  Стосовно однієї особи справу вже скеровано до суду.

Застерігаємо: кожен хто збагачується на гуманітарній допомозі чи благодійних пожертвах, незалежно від посади чи статусу, понесе кримінальну відповідальність.

Якщо Вам відомі факти незаконного використання гуманітарної допомоги, повідомляйте про це на гарячу лінію Львівської обласної прокуратури (032) 235-83-80.

Нагадуємо, що у квітні 2022 року набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, якими встановлена кримінальна відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

У час воєнного стану санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

кількість переглядів: 1929