Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.03.2013

Прокуратура Львівської області принципово реагує на порушення прав дітей-інвалідів

     Зокрема, проведеними перевірками виявлено порушення органами влади та місцевого самоврядування прав неповносправних дітей на охорону здоров’я, освіту та соціальний захист.
 
     Так, всупереч законодавству, не забезпечено безперешкодного доступу дітей-інвалідів до 65 загальноосвітніх шкіл Яворівського району, 44 -Миколаївського району, 12 навчальних закладів Галицького та 46 -Шевченківського районів м. Львова.
 
      Водночас, в окремих випадках, державні кошти, виділені на соціальний захист дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку, стають предметом зловживань.
 
      До прикладу, під час добудови приміщення Сторонянської загальноосвітньої школи, виявлено завищення обсягів виконаних робіт на 91 тис. грн. Відтак, не збудовано передбачені проектом будівництва засоби доступності для 7 дітей-інвалідів, які навчаються у зазначеній школі.
 
     За вказаним фактом Дрогобицькою міжрайонною прокуратурою зарєєстровано кримінальне провадження.
 
      Крім того, департаментом соціального захисту населення Львівської ОДА не здійснюється контроль за станом виховання та матеріального забезпечення дітей-інвалідів, що перебувають у Роздільському та Буківському дитячих будинках-інтернатах
 
     Більше того, бездіяльність з боку адміністрації Роздільського дитячого будинку-інтернату стала однією з умов передачі квартири вихованця під приміщення магазину.
 
     Прокуратурою виявлено порушення і в діяльності Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА. Як наслідок, через неналежний контроль, діти-інваліди не забезпечувались в повному обсязі медичними препаратами.
 
     Також, попри наявність в області значної кількості дітей з особливими освітніми потребами, інклюзивною формою навчання охоплено лише 110 дітей, індивідуальною – 1 236 дітей, інтегрованим навчанням – 3 407 дітей, з яких лише 297 дітей - у дошкільних закладах.
 
      При наявності в області майже 500 дітей шкільного віку з порушенням опорно-рухового апарату автобусами забезпечено лише 4 райони.
 
     Окрім того, в порушення вимог законодавства про освіту, 25 львівських дітей-інвалідів не охоплені навчанням.
 
     Також, поза увагою Департаменту з питань освіти, науки, сім’ї та молоді облдержадміністрації та керівництва шкіл-інтернатів залишається стан забезпечення вихованців належними їм пенсіями, допомогами, аліментами, захист їх житлових та майнових прав.
 
     До прикладу, у зв’язку з несвоєчасним поновленням документів, майже рік не виплачувалась державна соціальна допомога вихованцю Львівської спецшколи-інтернату для глухих дітей. Як наслідок, дитина не отримала 8 500 грн допомоги. Зважаючи на такий факт, органами прокуратури подано позовну заяву про відшкодування належних дитині коштів до Личаківського районного суду.
 
      Відтак, поточного року лише за прокурорського втручання поновлено права 44 дітей.
 
     Загалом, за наслідками проведених перевірок на вказаному напрямку органами прокуратури Львівської області внесено 56 подань. За наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 17 посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, поставлено питання про відповідальність ще 42 посадових осіб. До суду заявлено 3 позови та зареєстровано 2 кримінальні провадження.
 
 
 

     Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 75813