Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.03.2013

У прокуратурі Львівщини розглянули питання ефективності роботи податкової та митної служб області

На розширеному засіданні колегії прокуратури області 4 березня обговорили стан прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів з питань оподаткування та митної справи в діяльності вказаних служб
 
 
У роботі колегії взяли участь керівники ДПС у Львівській області, УПМ ДПС у Львівській області, Львівської митниці, керівники відділів Головного управління юстиції у Львівській області, керівники підприємств-боржників та міськміжрайпрокурори. Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.
 
 
На колегії відзначили, що однією з проблем на території області є значний податковий борг, який нині становить понад 1,6 млрд. грн. 
 
 
Майже половину його (578,1 млн. грн.) становить борг суб’єктів господарювання, які перебувають у процедурах банкрутства. Третя частина загального податкового боргу (474,4 млн. грн.) – борг підприємств вугільної промисловості, серед яких найбільшим є борг ДП «Львіввугілля».
 
 
Водночас, як засвідчують результати прокурорських перевірок, податкові органи області здійснюють недостатній контроль за повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків і зборів, у тому числі в судовому порядку. Зокрема, виявлено факти зволікання у висуненні позовів до боржників про стягнення податкового боргу.
 
 
На колегії також розкритикували роботу органів ДПС області на стадії виконання вже постановлених на користь податкової рішень про стягнення такого боргу. 
 
 
Загалом, уже впродовж цього року органи прокуратури Львівської області зареєстрували 2 кримінальні провадження про вчинення працівниками органів державної податкової служби області кримінальних правопорушень, на їхy. адресу внесено 52 подання, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 16 службових осіб, а загалом поставлено питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності понад 50 винуватих посадових осіб. 
 
 
На колегії також зазначено, що не сприяє активному зменшенню податкового боргу й неефективна робота органів державної виконавчої служби області. 
 
 
Зокрема, останні не забезпечують належного виконання судових рішень про примусове стягнення податкового боргу. Так, упродовж минулого року з понад 322 млн. грн. стягнуто лише 8,8 млн. грн. 
 
 
Загалом у 2013 році органи прокуратури Львівської області в органи державної виконавчої служби внесли 11 подань, які нині перебувають на розгляді.
 
 
Іще один важливий момент, на який звернули увагу під час колегії, – це належний стан додержання законності у митній сфері. Ідеться насамперед про порушення під час здійснення процедур митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів. 
 
 
Відтак розкритикували пасивну позицію службових осіб Львівської митниці щодо вжиття заходів задля притягнення до адміністративної відповідальності іноземних громадян за перевищення строків тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України. 
 
 
Враховуючи викладене, на колегії констатували, що правоохоронні органи та органи контролю ще не забезпечують належного стану законності у згаданих сферах. Відтак прокуратура вимагатиме значної активізації роботи від керівництва цих органів.
 
 
Окрім того, було заслухано звіти відповідних державних органів, а також підприємств, де наявний значний податковий борг перед бюджетом.
 
 
На завершення у прокуратурі наголосили, що досягнути позитивних зрушень можливо лише завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів та органів влади, зокрема контролю. Тому перед останніми поставили завдання напрацювати комплекс спільних заходів, які дали б змогу забезпечити належний стан правопорядку в окреслених сферах.  
 
 

http://www.gazeta.lviv.ua/news/2013/03/05/8934

кількість переглядів: 75794