Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.07.2013

Рівень злочинності на Львівщині є одним з найнижчих у державі, - прокурор Львівської області

     Сьогодні під час проведення розширеного засідання колегії прокуратури Львівської області за підсумками роботи у I півріччі значну частину свого виступу Олег Василенко присвятив темі злочинності в регіоні.
     Зокрема, як відзначив прокурор області координаційна діяльність прокуратури Львівщини сприяла  позитивним зрушенням. Спостерігається зменшення кількості тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, а їх питоме співвідношення є одним з найнижчих у державі.
     “Однак, мене непокоїть ріст кримінальних правопорушень проти життя і здоров’я, крадіжок, грабежів, шахрайств, вимагань та стан розкриття вказаної категорії злочинів”,- наголосив прокурор області Олег Василенко.
     Піддано критиці профілактичну діяльність правоохоронних органів, оскільки переважна кількість таких правопорушень вчиняється саме на побутовому грунті та внаслідок безконтрольності за поведінкою осіб, які мають перебувати в полі зору міліції.
     Прокурор області також звернув увагу правоохоронців на недостатнє використання наданих новим кримінальним процесуальним законодавством повноважень щодо здійснення негласних слідчих дій, спрямованих на розкриття злочинів. Зокрема, таких проведено лише 1 873 і це при майже 3,5 тисячах зареєстрованих тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.
    “Це свідчить про про необхідність системного процесуального керівництва у кримінальному провадженні. Від цього підвищується роль і відповідальність за результат проведеної роботи кожного прокурорського працівника”,- наголосив прокурор області.
     Не оминув увагою Олег Василено й роботу правоохоронних органів у протидії проявам організованої злочинності.
     Відтак за його словами, внаслідок спільної діяльності правоохоронних органів Львівщини у 2013 році припинено діяльність 5 організованих злочинних угрупувань.
    При цьому виявлено злочинну організацію, члени якої займались виготовленням та збутом наркотичних засобів. До складу ще однієї організованої групи увійшли працівники міліції підрозділу БНОН, які займалися збутом наркотичних і психотропних речовин та вимаганням хабарів, дві організовані групи, сформовані  з числа керівників та лікарів МСЕК, які вимагали та отримували хабарі від пацієнтів, а також організовану групу, що вчиняла розбійні напади на потерпілих, застосовуючи до них сильнодіючі медичні препарати.
     Завдяки вжитим організаційно-практичним заходам в області намітилась позитивна тенденція щодо підвищення ефективності протидії корупції.
     Всього, упродовж І півріччя 2013 року правоохоронними органами Львівщини розпочато 39 кримінальних проваджень цієї категорії.
     Закінчено досудове розслідування із скеруванням обвинувальних актів до суду в 35 кримінальних провадженнях стосовно 48 осіб, при цьому активно використовувалися можливості укладеня процесуальних угод.
     Як зазначив прокурор Львівської області, “достатньо «представницьким» був суб’єктний склад притягнутих до відповідальності осіб, серед яких працівники митної служби, органів внутрішніх справ, системи охорони здоров’я, освіти та суду”.
     Значну увагу правоохоронні органи приділяли боротьбі з адміністративно караними корупційними проявами.
     Так, за 6 місяців поточного року спеціально уповноваженими суб’єктами складено 56 протоколів про корупційні правопорушення.
     Серед осіб, яких притягнуто до відповідальності, - працівники органів внутрішніх справ, податкової міліції, посадові особи районних державних адміністрацій, в тому числі, голова Бродівської районної державної адміністрації, начальник управління культури Львівської обласної державної адміністрації, судової гілки влади.
     Незважаючи на це прокурор області вимагає від правоохоронних органів ефективніше протидіяти корупції у сфері високих корупційних ризиків. Зокрема, державної митної, податкової служби, депутатів усіх рівнів, а також у суспільно значимих сферах транспорту, паливно-енергетичному комплексах, де не притягнуто жодного корупціонера.


     Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 75629