Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.07.2013

Прокурори змусили до виплати зарплатні 24 підприємства

     Унаслідок вжитих органами прокуратури Львівської області заходів, працівникам виплатили 5,4 млн грн заборгованої заробітної плати.
    
     Крім того, за 6 місяців вдалось зменшити кількість підприємств, які мають таку заборгованість. Зокрема, 24 підприємства повністю виплатили своїм працівникам заборговану зарплату, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.
    
      Щодо структури загального боргу, то на економічно активні підприємства припадає 32,3 млн грн, на підприємства-банкрути – 17,9 млн грн, на економічно неактивні – 5,4 млн грн. Борги підприємств державної форми власності – 20,7 млн грн комунальної власності – 1,6 млн грн та приватної форми власності – 33,6 млн грн.
    
      Серед найбільших боржників із виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств є ПАТ “Львівська вугільна компанія” - 1,9 млн грн.
    
     Лише завдяки вжитим органами прокуратури Львівської області заходів упродовж минулого року працівникам вказаного товариства виплачено 23,5 млн грн заборгованої зарплати.
    
    Крім того, в січні поточного року прокурором Сокальського району внесено подання в ПАТ “Львівська вугільна компанія” щодо перерахунку розрахованих посадових окладів з врахуванням законодавчовстановленої мінімальної заробітної плати в товаристві.
    
      Поряд з тим, у квітні 2013 року за фактом невиплати заробітної плати працівникам товариства за лютий-березень 2013 року в розмірі понад 3,7 млн грн прокуратурою району порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 175 КК України. Зазначимо, що під час досудового розслідування, під загрозою прятягнення до кримінальної відповідальності керівництво Львівської вугільної компанії погасило вказану суму боргу.
    
     Наразі прокуратурою Сокальського району зініційовано проведення перевірки Територіальною інспекцією з питань праці у Львівській області щодо фактів невиплати заробітної плати на вказаному товаристві за період квітня-червня 2013 року.
    
     Загалом прокурорами Львівщини в 2013 році за наслідками наглядових перевірок розпочато 15 кримінальних  проваджень, за ст.175 КК України відносно суб’єктів господарювання, які допустили невиплату заробітної плати  на загальну суму 12,8 млн грн.  З них 6, сума боргу по яких становить 2,4 млн грн уже скеровано до суду, ще 4 закрито у зв’язку з повним погашенням заборгованості в сумі 3,8 млн грн. У решті триває досудове розслідування.
    
      Поряд з тим, за процесуального керівництва прокуратури Львівської області органами внутрішніх справ проводиться досудове розслідування ще у 105 кримінальних правадженнях у цій сфері, стосовно службових осіб 121 суб'єкта господарювання на загальну суму боргу 23,1 млн грн. З них 8 також скеровані до суду з обвинувальним актом. Хід досудового розслідування решти проваджень взято на контроль.
   
      Загалом упродовж року прокурорами на усунення порушень у сфері оплати праці внесено понад 50 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 32 посадову особу органів влади та місцевого самоврядування, в тому числі, 10 посадовців контролюючих органів.
    
      В інтересах працівників подано 116 заяв в порядку наказного провадження за наслідками розгляду яких майже 740 тисяч гривень уже реально стягнено для погашення заборгованої зарплати.
 
 
«Експрес»
 
11 липня 2013 р.
 
 
http://lvivexpres.com/news/2013/07/11/48928-prokurory-zmusyly-vyplaty-zarplatni-24-pidpryyemstva

кількість переглядів: 75438