Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.03.2014

Громадяни повинні бути впевнені, що держава спроможна захистити та відновити їх порушені права,- прокурор Львівської області

Відновлення довіри та авторитету до вітчизняної правої системи, насамперед до органів прокуратури, є вкрай актуальною вимогою сьогодення. Працівники правоохоронних органів мають стати взірцем, прикладом неухильного додержання закону. Про це зазначив прокурор Львівської області під час проведення координаційної наради правоохоронних органів, яка відбулась у 21 березня поточного року. Зазначимо, що участь у заході, окрім керівників правоохоронних органів, прийняли голова Львівської обласної державної адміністрації Ірина Сех, голова Львівської обласної ради Петро Колодій та перший заступник міського голови міста Львова Олег Синютка.
 
Виступаючи перед присутніми прокурор області наголосив на низці важливих аспектів.
 
За його словами реагування на будь-які намагання розпалювання міжетнічної та расової ворожнечі, провокування сепаратистських дій, дискредитації органів державної влади та місцевого самоврядування повинні бути пріоритетом у роботі правоохоронних органів області у найближчий час. Наступним ключовим кроком повинно стати відновлення належної роботи правоохоронних органів. Насамперед йдеться про забезпечення громадського порядку, виявлення та притягнення до передбаченої законом відповідальності осіб, які вчиняють злочини.
 
Зокрема, прокурор Львівської області звернув увагу на злочиннні угрупування, які під виглядом учасників протестних заходів, нерідко із використанням зброї вчиняють напади на помешкання громадян, державні установи та комерційні структури.
 
«Необхідно негайно вжити усіх заходів, для упередження зростання конфліктів, забезпечення додержання Конституції та законів, попередження і припинення фактів самоправства та самосуду»,- сказав Володимир Гураль. При цьому він додав, що вирішення цієї проблеми можливе лише при спільній та злагодженній роботі правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, а також лідерів політичних сил та громадських організацій.
 
На державу покладено обов’язок щодо охорони життя та здоров»я громадян і їх майна, водночас стан розкриття злочинів, насамперед проти власності є вкрай низьким, а тому роботу на даному напрямі слід кардинально покращити.
 
Під час координаційної наради озвучено ще низку проблеми, які потребують нагального вирішення.
 
« На даний час особливої уваги потребує діяльність правоохоронних органів щодо профілактики та запобігання вчинення злочинів. Громадяни повинні бути впевнені, що держава спроможна захистити та відновити їх порушені права»,- наголосив Володимир Гураль. Сюди ж слід віднести проблему відновлення знищених чи викрадених в ході протестних акцій кримінальних проваджень з метою дотримання конституційних прав потерпілих та притягнення до відповідальності винних осіб.
 
Крім того він додав, що повернення довіри громадян до правоохоронних органів невід’ємно пов’язано з викоріненням корупції. Адже не є таємницею те, що ряд чиновників у контролюючих органах, органах державної влади та місцевого самоврядування поставили роботу на комерційну основу, однак відповідної реакції правоохоронних органів немає. «У роботі спецпідрозділів протидія корупції і надалі підміняється виявленням дріб’язкових фактів корупції»,- сказав прокурор Львівської області. Гострою постає проблема повернення державних коштів, які були привласненні в результаті корупційних діянь.
 
Під час координаційної наради також обговорили питання діяльності органів державної податкової служби. Зокрема, зазначено, що протягом останніх років велика кількість рішень органів державної податкової служби про донарахування податків скасовувались судами. Це стало наслідком нарахування податків на підставі надуманих фактів порушень податкового законодавства. За словами прокурора Львівської області, такий стан речей створював передумови до вчинення працівниками податкової інспекції корупційних дій, сприяв вчиненню так званого «тиску на бізнес» та недовіри не тільки до податкових органів, а й в цілому до органів влади.
 
Залишається малоефективною взаємодія спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції з органами державної влади та місцевого самоврядування. До цієї роботи не залучаються громадські організації, які володіють значним потенціалом в узагальненні та систематизації корупційних схем.
 
Наданий час, пріоритетом у роботі прокуратури є ефективне розслідування фактів застосування колишніми працівниками спецпідрозділу міліції "Беркут" фізичної сили. Так, слідчими органів прокуратури області у цьому році розслідувалось 83 кримінальних провадження за такими фактами, з них 79, після проведення необхідних та можливих слідчих дій на території області, скеровано для подальшого розслідування за територіальністю до Генеральної прокуратури України та прокуратури м. Києва, у інших - розслідування триває.
 
Не менш важливими напрямками діяльності органів прокуратури є забезпечення дотримання законності у земельних правовідносинах, у лісовому господарстві, в приватизації нерухомості і комунальної власності, а також в галузі охорони довкілля та користування надрами.
 
З огляду на викладене, позиція прокурора Львівської області та присутніх на нараді керівників державних органів влади, місцевого самоврядування та правоохоронців щодо бачення вирішення проблем у регіоні є спільною.
 
За наслідками проведення координаційної наради прийнято постанову, в якій передбачено низку спільних заходів, які можуть у максимально стислі терміни реально стабілізувати ситуацію на території області у відповідності до вимог Закону.
 
 
 
          Прес-служба прокуратури Львівської області
 

кількість переглядів: 2804