Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.08.2014

Громадяни мають право на мирні зібрання, за умови дотримання при цьому норм Закону

Сьогодні, як ніколи, наша держава потребує від громадян консолідації та спільних дій для збереження територіальної цілісності та нормального функціонування. Проте, окремі особи, прикриваючись іменем майдану гідності використовують його у свої власних амбітних цілях. Замість того щоб долучитися до розбудови незалежної правової держави та боронити країну на сході держави, представники так званих громадських організацій із залученням неповнолітніх осіб, вчиняють правопорушення. Вони лобіюють призначення на державні посади, чинять тиск на роботу суддів та правоохоронців.
 
Як уже неодноразово зазначалось, упродовж року на території Львівської області значно збільшилась кількість смертельних ДТП. Так, на дорогах Львівщини в дорожньо-транспортних пригодах загинуло 130 осіб, це на 23 особи більше у порівнянні з минулим роком. Ще у 898 ДТП особи отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. В той же час, продовжують чинитися перещкоди нормальній роботі керівництва УДАІ ГУ МВС України у Львівській області.
 
Зокрема, учора, 27 серпня близько 50 осіб вкотре пікетували біля адміністративної будівлі УДАІ ГУ МВС України у Львівській області. Під час проведення даного заходу учасники застосовували балончик з газовою речовиною. Перебуваючи на проїжджій частині вулиці Перфецького в м.Львові останні палили автомобільні шини. Крім того, пошкодивши вхідну браму зайшли на внутрішню територію управління та розбили вікно у приймальні начальника УДАІ ГУ МВС України у Львівській області. Відтак за фактом хуліганства, вчиненого групою осіб із застосуванням предмета заздалегіть приготовленого для заподіяння тілесних ушкодженнь розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст. 296 КК України.
Вказані дії фактично позбавляють можливості керівництва організувати ефективну роботу підрозділів УДАІ, в тому числі, щодо запобігання дорожньо-транспортним пригодам та контролю за додержанням вимог правил дорожнього руху України на автошляхах області.
 
Мирні акції не можуть проходити з проявами хуліганства зауважив прокурор області.
 
 
 
Блокування руху на відповідних дорогах, пошкодження комунального майна, встановлення незаконних барикад – це правопорушення. Такі дії не мають нічого спільного з мирними акціями. Вони тягнуть за собою встановлену законом відповідальність.
 
З огляду на це, прокурор Львівської області зазначив, усі хто вчиняє злочин, буде відповідати згідно Закону. При цьому він ще раз зауважив, що завжди готовий до конструктивного діалогу з усіма громадськими організаціями, які мають на меті допомагати правоохоронним органам забезпечувати законність на Львівщині. Водночас категорично висловився щодо спроб окремих осіб тиснути на органи прокуратури: «Звертаюся до всіх організаторів масових акцій – не підбурюйте людей на протиправні дії! Тут не може бути жодних компромісів. Позиція прокуратури Львівської області чітка: зреалізовуйте свої права, виключно у спосіб визначений законом, тим більше, що діючі закони жодним чином їх не обмежують»- наголосив прокурор області.
 
Також, прокурор області звернувся до працівників правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування з вимогою вжити невідкладних заходів для відновлення порядку в місті.
 
Довідково:
 
Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.
 
Стаття 1851. Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій
 
Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій -
 
тягне за собою попередження або накладення штрафу від десяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення або організатором зборів, мітингу, вуличного походу, демонстрації, -
 
тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.
 
Стаття 152 КУпАП. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів
 
Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -
 
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Стаття 153 КУпАП. Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об'єктів озеленення населених пунктів
 
Знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об'єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об'єктами озеленення, -
 
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
 
 
Стаття 279 КК України. Блокування транспортних комунікацій
 
1. Блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для
життя людей, або настання інших тяжких наслідків, -
 
- карається штрафом від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести
місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
 
 
 
Стаття 343 КК України. Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, працівника державної виконавчої служби
 
1. Вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу чи працівника державної виконавчої служби з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися
прийняття незаконного рішення -
 
карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до трьох місяців.
 
 
 
Стаття 376 КК України. Втручання в діяльність судових органів
 
1. Втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення -
 
карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.
 
 
 
Прес-служба прокуратури Львівської області
 
 
 

кількість переглядів: 2861