Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.09.2014

Прокурор розповів нові деталі розслідування вибуху на базі «Беркуту» у Львові

За понад сім місяців слідчим прокуратури Львівщини та міліції у справі вибуху беркутівського складу під час Ночі гніву, де загинули двоє людей, вдалося з’ясувати тільки те, що тоді вибухнула газоповітряна суміш.
 
З часу, коли відкрили кримінальне провадження, було допитано понад 200 свідків, проведено 14 обшуків, призначено кілька експертиз. Однак з’ясувати, чому стався вибух і знайти винних наразі не вдалося.
 
«З’ясувати механізм вибуху нам не вдалося. Ми достовірно знаємо тільки те, що вибухнула не граната чи динаміт, а газоповітряна суміш», – зазначив у понеділок, 29 вересня, під час прес-конференції прокурор Львівської області Микола Гошовський.
 
2 червня справу передали прокуратурі через те, що з’явився свідок, який вказував на причетність силових структур до вчинення злочину.
 
За словами Гошовського, 8 серпня була проведена комплексна пожежно-технічна експертиза, яка дозволила зробити висновок, що на базі стався вибух газової суміші. Що це за суміш - слідчі поки не знають. Тому призначили ще дві повторні експертизи, які проводять у Києві.
 
Звідки така суміш могла взятися на базі «Беркуту» – теж невідомо. Будівля не газифікована, тому це не є природний газ.
 
Як наголосив прокурор, ускладнює розслідування ще й те, що первинний огляд місця вибуху був проведений тільки через півтори доби після події.
 
Зі слів прокурора області, вибух стався тоді, коли черговий працівник спецпідрозділу зайшов усередину приміщення, щоб оглянути його. Він потягнув за мотузку, щоб увімкнути світло, і в цей момент пролунав вибух. Працівника «Беркуту» відкинуло вибуховою хвилею до металевих шафок. Після цього він, охоплений полум’ям, виповз у коридор, де йому допомогли колеги. Він отримав численні опіки, але залишився живий.
 
Вибухова хвиля зруйнувала стіну. Під її уламками загинули двоє «беркутівців», які перебували у приміщенні складу.
 
Цікаво, що вхід до кімнати зберігання зброї був можливий лише через чергову частину. Зайти в цю кімнату могли лише чергові та керівник державного підрозділу.
 
Як розповів слідчий прокуратури Володимир Домбровський, кімната зберігання зброї була єдиним місцем, де могли забарикадуватися працівники спецпідрозділу, щоб уникнути розправи від народу. Тому всі 38 працівників зібралися біля цього приміщення.
 
Результати двох повторних експертиз будуть через кілька місяців. Однак прокуратура неодноразово зверталась до експертів з проханням пришвидшити цей процес. Як розповів Гошовський, тільки після отримання інформації від експертів можна буде робити висновки.
 
«Я думаю, що будуть знайдені винні особи, оскільки є смерть двох працівників «Беркуту». Хтось повинен понести за це відповідальність», – зазначив прокурор області.
 
Зазначимо, що 20 лютого цього року внаслідок вибуху газоповітряної суміші на складі зі зброєю БМОП «Беркут» загинули двоє працівників підрозділу. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за ст. 194 ч. 2 ККУ (умисне знищення чужого майна вчинене шляхом підпалу, вибуху що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей).
 
 
Інтернет-сайт ZAXID.NET
 

кількість переглядів: 2572