Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.10.2014

Органи Міндоходів Львівської області упродовж року провели майже 1 700 позапланових перевірок підприємств, - прокуратура

Прокуратурою Львівської області проведено перевірки з питань захисту конституційних засад підприємницької діяльності в територіальних органах Міндоходів області. Відтак з’ясовано, що у поточному році фіскальною службою області проведено понад 2 000 перевірок суб’єктів господарювання. При цьому 1 695 – позапланові, тобто призначені за власною ініціативою цього органу. Як виявлено прокурорами, підставою для таких перевірок стало ненадання платниками податків відповідей на письмові запити Міндоходів.
 
За наслідками вказаних перевірок інспекторами донараховано майже 280 млн. грн. податкових зобов’язань. Більше того, лише за результатами позапланових перевірок донараховано 175 млн. грн. При цьому, платники погодилися лише з однією третьою частиною від цієї суми, а решта 110 млн. грн. оскаржили в адміністративному та судовому порядку.
 
Варто зауважити, що в поточному році судами уже скасовано нарахованих податковою, у тому числі у минулих роках, зобов’язань на загальну суму понад 1 млрд. грн. Мають також місце непоодинокі випадки скасування податкових повідомлень – рішень в адміністративному порядку. Так, у поточному році повністю або частково скасовано 113 податкових повідомлень – рішень на загальну суму 18,4 млн.грн.
 
У прокуратурі зазначають, що наведене свідчить про створення видимості ефективної статистичної роботи, однак незаконне донарахування фінансових зобов’язань по суті – є порушенням конституційних засад підприємницької діяльності.
 
Водночас, прокурори встановили, що нерідко рішення про проведення позапланових перевірок приймалися безпідставно, а на основі завідомо неправильного відображення в актах висновків про порушення платниками вимог податкового законодавства - незаконно нараховувались податки.
 
Крім того, проведеною перевіркою в Головному управлінні Міндоходів у Львівській області виявлено, що майже усіма податковими інспекціями порушуються вимоги ст.ст.73, 78 Податкового кодексу України. Зокрема, працівниками фіскальної служби неналежно оформлюються письмові запити платникам податків про надання їм інформації та документів. В окремих випадках безпідставно від суб’єктів господарювання вимагаються документи за період діяльності декількох років, які нереально зібрати у визначений строк (10 робочих днів), при цьому інспектори незаконно скорочують встановлені законодавством терміни на 2-3 дні для надання відповіді на запити.
 
Зауважимо, що вказані порушення виявлено в діяльності ДПІ у Галицькому районі м.Львова, ДПІ у Сихівському районі м.Львова, ДПІ у Франківському районі м.Львова, ДПІ у Шевченківському районі м.Львова, Буської ОДПІ, Стрийської ОДПІ, Сокальської ОДПІ, Самбірської ОДПІ, Золочівської ОДПІ, Миколаївської ОДПІ, тощо.
 
До прикладу, на підставі необґрунтованих та немотивованих доповідних записок керівництвом Буської ОДПІ, Городоцької ОДПІ, Золочівської ОДПІ, Дрогобицької ОДПІ, Миколаївської ОДПІ, Самбірської ОДПІ, Стрийської ОДПІ прийнято рішень про призначення понад 20 позапланових перевірок.
 
З огляду на викладене, прокуратурою Львівської області в Головне управління Міндоходів у Львівській області внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення, притягнути винних осіб до відповідальності та вжити усіх заходів для недопущення їх у майбутньому. На даний час документ реагування перебуває на розгляді.
 
Водночас зазначимо, що органами прокуратури Львівської області у поточному році з питань захисту конституційних засад підприємницької діяльності в територіальні органи Міндоходів області вже внесено 29 подань. За наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності на даний час притягнуто 14 службових осіб вказаного відомства.
 
 
 
 
 
 
 
                    Прес-служба прокуратури Львівської області
 

кількість переглядів: 2545