Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.01.2015

Роман Федик: «Звільнивши з-під варти породіллю, я став «дахувальником наркотрафіку»

Напередодні Нового року Генеральний прокурор України Віталій Ярема призначив прокурором Львівської області Романа Федика, який до цього очолював прокуратуру Дніпропетровської області.
 
Це призначення викликало бурхливу реакцію деяких політиків. Зокрема, народний депутат Володимир Парасюк заявив: “Львівщина отримала нового прокурора - Романа Федика. Мало того, що він замішаний у дуже багатьох резонансних справах, він ще й прикривається іменем революції. Зі слів активістів, на Дніпропетровщині Роман Федик “кришував” наркотрафік і займався прикриванням фальсифікацій виборів до парламенту”. “ВЗ” вирішив отримати відповіді на закиди на адресу новопризначеного прокурора безпосередньо у Романа Федика.
 
- Романе Романовичу, вас призначили на посаду прокурора Дніпропетровської області 6 березня 2014 року. Незабаром між вами та представниками обласної влади почалася справж­ня інформаційна війна. Що спровокувало конфлікт?
 
- Головну причину вбачаю у бажанні місцевих чиновників керувати прокурором області та роботою прокуратури загалом. Я цього їм не дозволяв, ніколи не був і не буду «ручним» прокурором. Перші закиди на мою адресу почали з’являтися, коли обласна прокуратура активізувала розслідування кримінального провадження щодо подій у Дніпропетровську 26 січня 2014 року. Тоді під обласною облдержадміністрацією група “тітушок” з допомогою міліціонерів намагалася розігнати місцевий Євромайдан. Слідчі прокуратури вирішили допитати кількох міліціонерів. Та керівництво обласної міліції постійно казало, що ці міліціонери перебувають в зоні проведення АТО. Одного дня до мене прийшов народний депутат і натякнув, що вважає недоцільним притягнення до відповідальності одного із керівників обласного управління внутрішніх справ. На це я відповів, що закон один для всіх.
 
Ще більше обурило місцевий політикум те, що прокуратура запідозрила у причетності до подій 26 січня та активній допомозі “тітушкам” тодішнього голову Дніпропетровської обласної ради, який вважав їх “народними дружинниками” і надав їм приміщення. У цьому приміщенні ми згодом знайшли бейсбольні бити, якими діяли “дружинники”. Саме під час активного розслідування цих подій на мене почали лити бруд.
 
- Заступник губернатора Дніпропетровщини Святослав Олійник заявляв, що ви “дахуєте” наркотрафік. Які для таких заяв були підстави?
 
- Будучи адвокатом (цією діяльністю я займався впродовж 2011-2014 років), я захищав, зокрема, права особи, затриманої нібито за збут наркотиків. У цій справі працівники міліції затримали двох осіб за вчинення вказаного злочину. Незабаром один із арештованих помер у СІЗО, другий у слідчому ізоляторі захворів на туберкульоз. Вивчивши матеріали цього провадження, я переконався, що мала місце провокація злочину з боку працівників міліції. Саме цю версію я і обстоював.
 
І ще. Перебуваючи вже на посаді прокурора Дніпропетровської області, я перевіряв дотримання норм законності у Дніпропетровському СІЗО і побачив в камері жінку, яка годувала грудну дитину. Виявилося, її арештували вагітною, звинувативши у збуті наркотиків. Отож дитину вона народила у слідчому ізоляторі. Тоді я наказав звільнити матір з немовлям з-під варти. За результатами розгляду справи в суді вказану особу засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі... Так, на думку певних осіб, я став «дахувальником наркотрафіку».
 
- На вашу адресу лунали і більш серйозні звинувачення. Зокрема у небажанні порушувати кримінальні провадження за фактами фальсифікації виборів до Верховної Ради та, цитую заступника голови Дніпропетровської ОДА Святослава Олійника, “у підриві обороноздатності області”.
 
Після трагічних подій під Іловайськом заступник голови облдержадміністрації зібрав засідання Ради оборони Дніпропетровської області. Згідно із Законом “Про прокуратуру”, я, як прокурор, не маю права входити до складу будь-яких органів, утворених громадськими організаціями чи органами місцевої виконавчої влади. Отож коли мене запросили на засідання цієї ради, яке проводив заступник губернатора, я відрядив для участі у заході свого першого заступника. Чим, вирішили місцеві чиновники, “підірвав обороноздатність області”.
 
Що стосується виборів. Запекла боротьба точилася на Московському виборчому окрузі Дніпропетровська. Там за місце у Верховній Раді боролися самовисуванці - екс-нардеп від Партії регіо­нів Олександр Кузьмук, якого підтримувало чимало представників влади, та підприємець Вадим Нестеренко, який і переміг на виборах. Кузьмук посів лише третє місце. Після цього прихильники останнього почали доводити, що переможець підкуповував виборців, та вимагали притягнути його до кримінальної відповідальності. За цим фактом проводилось досудове розслідування, у ході якого не було здобуто достатніх доказів підкупу виборців кандидатом в народні депутати Нестеренком. З таким висновком погодилась і Генеральна прокуратура України, яка вивчала матеріали цього кримінального провадження. Відтак ці скарги не знайшли підтверд­ження.
 
- У ЗМІ були повідомлення про те, що під час народної люстрації дніпропетровські активісти зірвали з вас значок, прикрашений діамантами...
 
- Те, що ви назвали народною люстрацією, насправді було спробами втручання в роботу прокуратури, організованими певними політико-бізнесовими групами. Перша така спроба відбулася 30 вересня. Коли натовп вибив двері в приміщення прокуратури, я вийшов до людей, і хтось зір­вав з мене значок «з діамантами». Насправді це був герб прокуратури, прикрашений цирконієм (у народі цей камінь називають штучним діа­мантом. - Авт.). Такий значок, що коштує близько 300 гривень, можна купити у будь-якому ювелірному магазині.
 
Друга спроба відбулася 29 жовтня. Її організували «ділки» з Кривого Рогу, які привезли «народних люстраторів» двома автобусами. Та їм дали відсіч.
 
- Після перебування на посаді прокурора Дніпропетровської області вас призначили очільником прокуратури не менш складної Львівщини...
 
- Працюватиму там, де довірить керівництво Генеральної прокуратури, постійну підтримку якого відчуваю. Під моїм керівництвом прокуратура Львівщини зосередить увагу на захисті в судах прав громадян та інтересів держави. Особливу увагу також приділятимемо розслідуванню справ, що стосуються земельно-правових відносин. В області, особливо у місті Львові, було чимало фактів самовільного захоплення земельних ділянок і незаконного на них будівництва. Триматимемо під контролем питання цільового та ефективного використання бюджетних коштів, боротьби з контрабандою. Найголовнішим нашим завданням буде боротьба з корупцією.
 
Також зроблю все, щоб не допустити тяганини у розслідуванні кримінального провадження щодо факту загибелі людей під час вибуху на базі львівського “Беркута”.
 
- 26 грудня минулого року вдруге обстріляли з гранатомета будинок мера Львова Андрія Садового. СБУ почала за цим фактом провадження за статтею “теракт”. Проте нічого не чути про якісь перспективи в розслідуванні обставин першого обстрілу з гранатомета будинку мера, який стався 25 липня минулого року.
 
- Перспективи є у розслідуванні будь-якої справи. Якщо чиниться злочин, злочинці залишають сліди. Голов­не, ці сліди знайти та дати їм належну оцінку. Що стосується першого пострілу в будинок міського голови, то це був добре підготовлений злочин. Проте слідству вдалося вийти на певні сліди, які дали змогу окреслити коло підозрюваних. Не буду розкривати таємниці слідства. Зауважу лише, що головна версія - намагання певних сил підірвати стабільність у регіоні. Тобто ці постріли пов’язані із подіями на сході України.
 
- На Дніпропетровщині ви жартома називали себе “дніпропетровським львів’янином”...
 
- Я народився у Пустомитах. Працювати починав слідчим в прокуратурі Пустомитівського району. Пізніше працював у прокуратурах Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Рівненської областей. Маю двох синів. Старший, Остап, вчиться у Києві в Національній академії прокуратури. Молодший, Данило, навчає­ться у юридичному ліцеї Дніпропетровська. Дружина Ольга - приватний підприємець. Її родина з Рудників Миколаївського району Львівщини.
 
Омар Узарашвілі
 
Газета «Високий замок», 5.01.2015
 

кількість переглядів: 2146