Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2015

На Львівщині до судів скеровано 65 обвинувальних актів стосовно 80 осіб за корупційні правопорушення

     Такими є результати діяльності органів прокуратури Львівської області у 2014 році щодо протидії корупції.
 
     Зокрема, левова частка із направлених до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях - про одержання неправомірної вигоди, зловживання впливом, службове підроблення, привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, винесення суддею завідомо неправомірного рішення.
 
     Так, було викрито низку посадових осіб органів місцевого самоврядування та державної влади на одержанні неправомірної вигоди, суми якої в конкретних випадках становили від 13 до 30 тисяч доларів США, за надання в користування та власність земельних ділянок.
 
     При цьому, прокуратурою виявлено 2 факти вчинення корупційних кримінальних правопорушень у складі організованих злочинних груп. До прикладу, прокуратурою області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно членів організованої групи, які впродовж 2011-2012 років незаконно, на підставі завідомо неправосудних рішень суду, заволоділи 12 приміщеннями територіальної громади міста Львова загальною вартістю майже 4 млн грн.
 
     Загалом, торік розпочато 68 кримінальних проваджень з ознаками корупції, сума збитків в яких загалом становить майже 7 млн грн, з них відшкодовано 3,6 млн грн. За ініціативою прокурорів накладено арешти на майно правопорушників у сумі близько 2 млн грн. та заявлено позовів на 2,9 млн грн.
 
     Водночас, судами постановлено 44 вироки стосовно 49 обвинувачених у корупційних правопорушеннях. Зокрема, з них 6 осіб засуджено до реальної міри покарання у виді позбавлення волі, до 5 – застосовано конфіскацію майна. У низці вироків засудженим призначено покарання у виді штрафу, громадських робіт. У зв’язку із невідповідністю призначених судами покарань тяжкості вчиненого злочину прокуратурою Львівської області до апеляційного суду оскаржено 7 вироків, ще 3 – оскаржено у касаційному порядку.
 
     Крім цього, у 2014 році судами розглянуто 80 протоколів про вчинення адміністративно караних корупційних правопорушень. Відтак, до відповідальності притягнуто 73 особи, у тому числі – 15 державних службовців (2 посадові особи обласної державної адміністрації та 9 посадових осіб райдержадміністрацій) та 21 посадовець органів місцевого самоврядування та державної влади.
 
     Також, на усунення причин та умов, що сприяли корупційним проявам, прокурорами внесено 62 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 157 службових осіб.
 
     Зазначимо, що цього року розпочато 11 кримінальних проваджень у зазначеній сфері, за фактами отримання неправомірної вигоди, з яких 7 – уже скеровано з обвинувальними актами до судів.
 
 
 
 
 
 
 
 
      Прес-служба прокуратури Львівської області
 
 

кількість переглядів: 2159