Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.02.2015

Роман Федик : «Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ»

     Прокурор Львівщини Роман Федик – про розкриття давніх та новітніх злочинів
 
Минув рік від початку Революції гідності, яка змінила долю України. За цей рік у людей накопичилося чимало розчарувань діями нової влади. Чи не найбільшим розчаруванням для українців стала відсутність кримінальних справ, які мали порушити проти тих, хто віддавав злочинні накази, спрямовані на захист режиму Януковича. У кожній області тоді були і свій Майдан, і свої можновладці, які намагалися придушити волевиявлення народу. Чи відповідатимуть такі посадовці за переслідування громадян, “ВЗ” запитав у прокурора Львівської області Романа Федика. На початку зустрічі прокурор зробив сенсаційну заяву: слідчі прокуратури довели, що відомого композитора та співака Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ.
«Слідчі прокуратури, – повідомив прокурор Львівщини Роман Федик, – зібрали безперечні докази того, що у 1979 році співака Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ. Коли тіло улюбленця народу знайшли у Брюховицькому лісі, радянська влада поспішила визнати, що Володимир Івасюк вчинив самогубство. Люди відмовлялися в це вірити. У 2014 році Генеральна прокуратура поновила розслідування цієї справи. Сьогодні можу заявити, що нам вдалося знайти свідків та беззаперечні докази вбивства Володимира Івасюка працівниками КДБ. Оскільки справа стосується працівників спецслужби колишнього СРСР, матеріали розслідування ми передали військовій прокуратурі».
 
- Романе Романовичу, днями відбулася колегія обласної прокуратури та керівництва силових структур області, пов’язана із подіями, що мали місце під час Революції гідності. Чи визнала прокуратура, що рік тому вона стояла на захисті режиму Януковича?
- Уперше в історії прокуратури її працівники мусили публічно визнати, що рік тому прокуратура стала на захист влади, а не закону. Працівники прокуратури тоді заспокоювали своє сумління тим, що вони, мовляв, захищали букву закону. Насправді так не було. На Львівщині тоді обласна та інші місцеві ради стали на бік народу та прийняли низку політичних заяв на підтримку Євромайдану. Працівники прокуратури намагалися довести, що ці політичні рішення порушували закони. Проте постулати міжнародного права підкреслюють, що громадяни мають право на власні політичні переконання, які місцеві органи влади мають втілювати у життя. Отож підтримка Майдану місцевими органами влади була цілком законною.
- Рік тому, розповідаючи про Антимайдан, який у столиці зібрали захисники режиму Януковича, мас-медіа здебільшого повідомляли про “тітушок”, яких у столицю звозили із Донбасу, Харківщини, інших регіонів. Чи не мала Львівщина тоді своїх “тітушок”?
- Мала. Накази влаштовувати “підтримку народу” режиму Януковича надходили на місця і по вертикалі, і по горизонталі. Сьогодні ми перевіряємо, як діяли рік тому керівники державних підприємств. Адже накази щодо відрядження до столиці “тітушок” надходили їм із міністерств. Зокрема, прокуратура Золочівського району встановила, що під час проведення акцій протесту в Києві посадовці однієї з філій державного підприємства “Укрспирт” за вказівкою свого керівництва примушували робітників їхати в Київ за кошти підприємства та брати там участь в акціях Антимайдану. Під страхом звільнення з роботи примушували підлеглих брати участь в Антимайдані й посадовці державного підприємства “Бібрське лісове господарство”. За цими фактами розпочато досудове розслідування.
- Цими діями керувала обл­держадміністрація?
- Вважаю, на рівні заступників голови облдержадміністрації були призначені посадовці, які відповідали за заходи щодо захисту режиму Януковича. Прокуратура скерувала лист голові Львівської облдержадміністрації щодо необхідності проведення службового розслідування дій її посадовців під час Революції гідності. Зокрема, тодішнього голови облдержадміністрації Олега Сала.
- Громадськість припускала, що слідчі свідомо гальмують розслідування резонансної справи щодо підпалу у Львові зброярні міліцейського спецбатальйону “Беркут”. 20 лютого минулого року під час вибуху на базі цього батальйону загинули двоє правоохоронців. Згодом з’ясувалося, що із зброярні батальйону зникло чимало стволів вогнепальної зброї. Чи прискорили висновки столичних експертів розслідування цієї справи?
- Досудовим розслідуванням встановлено, що підпал у зброярні “Беркута” вчинив заступник командира батальйону (майор міліції Сергій Голуб. - Авт.). Він, встановили слідчі, зайшов у зброярню та розлив щонайменше в п’яти місцях світлий нафтопродукт, ймовірно, бензин. Потім сірниками чи запальничкою підпалив рідину. Через малий простір зброярні утворилася паро-повітряна суміш нафопродукту з киснем. Від її вибуху обвалилася внутрішня стіна кімнати озброєння. Під її завалами загинули двоє міліціонерів. Цей офіцер, який вчинив цей злочин, перебуває у міжнародному розшуку. Зміни до законодавства, які нещодавно прийняла Верховна Рада, дозволять судити цю людину, якщо її не вдасться затримати, заочно.
- На колегії ви дорікали правоохоронцям незадовільною боротьбою з корупцією.
- На жаль, у війні з корупцією вони доволі часто “стріляють у молоко”. Викриваючи якогось хабарника, не відстежують всю ланку збору поборів, яка може діяти в наглядових і дозвільних державних структурах. Це стосується високопосадовців, що, наприклад, мають відношення до тендерів, бюджетних коштів і таке інше. У кожному селі кожна бабця знає, якщо говорити простою мовою, кому слід заплатити, щоб сина не мобілізували. Лише міліціонери про це чомусь не знають...
На жаль, міліція надалі більше турбується про гарні показники, а не про розкриття злочинів. Сьогодні криміногенна ситуація в області через певні соціально-економічні причини доволі складна. Останнім часом, скажімо, набули епідемічного характеру фінансові шахрайства, вчинені за допомогою мобільних телефонів. Зловмисники телефонують громадянам і представляються працівниками банків. Кажуть, що в банківській системі відбувся якийсь збій, отож слід терміново повідомити свої реквізити. Комусь зловмисники повідомляють, що він виграв автомобіль. І люди, не вагаючись, повідомляють свої банківські реквізити невідомому співрозмовникові! Після чого гроші з їхніх рахунків зникають.
Збільшилися останнім часом крадіжки цінних речей та грошей з автомобілів. Навіть коли у Львові прощалися з Кузьмою, невідомий злодій поцупив гроші з автомобіля відомого продюсера Володимира Бебешка. Отож раджу автомобілістам не залишати в своїх автомобілях цінні речі. Люди мусять більше дбати про власну безпеку. Останнім часом, скажімо, почастішали квартирні крадіжки, жертвами яких стали власники осель, облаштованих пластиковими вікнами. Злодії вправно “віджимають” ці вікна та проникають у помешкання. Тому господарям варто захистити вікна ґратами або вдатися до послуг Державної служби охорони.
Сьогодні, що не може не турбувати прокуратуру, розкривається лише кожна третя крадіжка та кожна п’ята квартирна крадіжка. Ось про що, а не про показники, мусить турбуватися міліцейське керівництво.
 
 
 
Автор: Омар Узарашвілі
 
Газета «Високий замок» 24.02.2015 р.
 
 

кількість переглядів: 2864