Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2015

Ювенальні прокурори відновили права 90 львівських неповнолітніх

Прокуратура продовжує у судовому порядку реагувати на факти порушень прав і свобод дітей.
 
 
 
Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.
 
Зокрема, судами області задоволено 6 позовів про визнання за дітьми-сиротами права власності на майно та земельні ділянки в порядку спадкування на загальну суму близько 130 тис грн, ще 5 аналогічних позовів на суму більше 60 тис грн перебувають на розгляді.
 
За 13 позовами прокурорів судами накладено заборону на відчуження житла, в якому проживали діти, батьки яких позбавлені батьківських прав.
 
Лише після втручання органів прокуратури 18 неповнолітнім пільгової категорії виплачено майже 90 тис грн одноразової грошової допомоги.
 
При цьому, Львівським апеляційним адміністративним судом задоволено апеляційну скаргу прокуратури Львівської області та скасовано рішення суду першої інстанції, яким відмовлено у виплаті такої допомоги дитині-сироті.
 
Також, за позовом Самбірського міжрайонного прокурора Львівським окружним адміністративним судом визнано протиправним рішення Самбірської міської ради, яким, усупереч вимогам ст. 24 Конституції України, ч. 5 ст. 35Закону України «Про дошкільну освіту», встановлено нерівні умови оплати за харчування дітей у дошкільних закладах м. Самбора залежно від їх реєстрації (прописки), а не місця розташування дошкільного закладу. Ще один позов указаної категорії перебуває на розгляді.
 
Окрім того, ювенальними прокурорами вжито заходів з метою відновлення інтересів держави у сфері охорони дитинства. Зокрема, завдяки прокуратурі Львівським господарським судом постановлено стягнути 110 тис грн заборгованості за договорами оренди майна навчальних закладів.
 
Водночас, судами задоволено 10 позовів про визнання незаконною бездіяльність органів місцевого самоврядування з питань забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на прилеглій до шкіл території.
 
Зазначимо, що загалом у поточному році судами задоволено 63 позови та заяви прокурорів на суму близько 1,3 млн грн, що були подані з метою захисту прав дітей та інтересів держави в окресленій сфері.
 

кількість переглядів: 1971