Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.02.2016

Прокуратурою виявлено злочинну схему відчуження майна Львівського автобусного заводу

Прокуратурою Львівської області виявлено підроблене рішення господарського суду м.Києва, на підставі якого знято відповідні арешти та заборону на відчуження майна Львівського автобусного заводу, а у січні цього року вказані об’єкти зареєстровані за двома юридичними особами у м. Києві.
 
Про це сьогодні під час брифінгу повідомив начальник відділу нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування органами фіскальної служби та підтримання державного обвинувачення Тарас Іваник.
 
Зокрема, прокурор нагадав, що на приміщення ВАТ «ЛАЗ» тривалий час існували обтяження та заборони на відчуження, іпотеки банку, арешти виконавчої служби. Так, у 2015 році за клопотанням слідчого накладено арешт на будівлі загальною площею 127 тис. м кв з метою недопущення їхнього відчуження.
 
Проте, як встановлено прокуратурою, усі заборони та обтяження на вказане майно знято одним із державних реєстраторів, яким прийнято до виконання підроблене рішення господарського суду м. Києва.
 
"При цьому, таке рішення у базі даних Єдиного державного реєстру судових рішень не зареєстровано. Більше того, під наявним на рішенні суду реєстраційним номером, справу розглядав Джанкойський міськрайонний суд Автономної республіки Крим ще в лютому 2014 року за позовом фізичної особи у цивільній справі, яка жодного стосунку до приміщень на вул.Стрийській, 45 у Львові не мала», - розповів Тарас Іваник.
 
Відтак, після зняття арештів на вказані приміщення, у січні поточного року приватним нотаріусом м.Києва посвідчено договори їх купівлі-продажу. Як з’ясовано прокуратурою, новими власниками цього майна вартістю близько 100 мільйонів гривень стали юридичні особи, зареєстровані за однією адресою у столиці, які тривалий час взагалі не звітувались в органах Державної фіскальної служби.
 
На цей час прокуратурою Львівської області розпочато кримінальне провадження за фактами вчинення шахрайських дій та використання підробленої документації.
 
Водночас, сьогодні, 18 лютого, за клопотанням слідчого ухвалами суду уже накладено арешти на майно, яке у незаконний спосіб відчужено із власності Львівського автобусного заводу.
 
Наразі вживаються заходи щодо можливого стягнення на це майно з метою відшкодування збитків усім кредиторам, в тому числі, і погашення заборгованостей зі сплати податків та зарплатні.
 
Також, у ході брифінгу журналістів поінформовано про хід розслідування низки кримінальних проваджень за фактами умисного ухилення від сплати податків та інших незаконних дій із майном підприємств, створених на базі колишнього Львівського автобусного заводу.
 
Зокрема, прокурор відділу організації позовної роботи та представництва при виконанні судових рішень прокуратури області Сергій Тарас нагадав, що 25 серпня 2015 року прокуратурою області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за фактом заволодіння державним майном та придбання права на таке майно шляхом обману.
 
Йдеться про 70,41 % акцій ВАТ «ЛАЗ» вартістю 27,1 млн грн, які незаконно вибули з державної власності внаслідок протиправних дій акціонерів товариства. З’ясовано, що останні подавали до суду завідомо неправдиві заяви (інформації), на підставі яких за нововиявленими обставинами переглянуто та скасовано судові рішення про визнання недійсними договорів купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «ЛАЗ» у 2001 та 2002 роках.
 
Відтак, вказані акції товариства, які підлягали поверненню державі за судовими рішеннями, повернуті не були.
Водночас, у ході розслідування встановлено ознаки кримінального правопорушення в діях судді Деснянського районного суду м. Києва, який розглядав вказану справу. Відповідно, органами поліції 22 січня цього року розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.375 КК України, за фактом постановлення цим суддею завідомо неправосудного рішення. Зазначені провадження об’єднано та 25 січня 2016 року скеровано за територіальністю прокурору м. Києва.
Після завершення досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень та встановлення вироками суду тих чи інших обставин, прокуратурою невідкладно буде вирішено питання про вжиття заходів представницького характеру з метою поновлення порушених інтересів держави, та в свою чергу й інтересів тисяч колишніх працівників заводу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури Львівської області
 
 

кількість переглядів: 2024