Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.02.2017

На Львівщині повернули у державну власність палац XIX століття

У держвласність повернули колишнй санаторій «Розділ»
 
Санаторій «Розділ», колишній палац польського графа, знову належить державі
 
Прокуратура домоглася повернення в державну власність санаторію «Розділ», розташованого у смт. Розділ Миколаївського району Львівщини. Про це повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області.
 
Зазначено, що Верховний суд України відмовив у задоволенні заяви київському ТзОВ «Мережа відпочинку», яка вимагала скасування постанови Вищого господарського суду України від 14 грудня 2015 року про витребування санаторію з незаконного володіння. За згадуваним рішення Вищого госпсуду був зокрема скасований договір купівлі-продажу, за яким санаторій перейшов ТзОВ «Мережа відпочинку».
 
Також повідомлено, що право власності на санаторій «Розділ», площею більше 3 тис. м2 та вартістю 8,3 млн грн уже зареєстроване за державою.
 
Зазначимо, йдеться про колишній палац Жевуських-Лянцкоронських. Він був закладений у 1704 році, і розбудований у 1874-1903 коштом графа Кароля Лянцкоронського.
 
До 1939 року у палаці зберігалася родинна збірка старожитностей і картин, також бібліотека, зібрана Лянцкоронським. Найцінніші експонати з колекції його син вивіз до родинних маєтків у Австрії та Швейцарії до Другої світової війни.
 
Те що залишилося, після Другої світової війни, частково було розпорошене по музеях і картинних галереях колишнього СРСР. Зокрема, деякі експонати зберігаються у сховищах Дрогобицького краєзнавчого музею та Львівської галереї мистецтв.
 
За радянських часів у палаці влаштували санаторій «Розділ», він входив до системи «Укрпрофоздоровниці».
 
У 2004 році його продали київському ТзОВ «Мережа відпочинку», засновником і директором якого, за даними YouControl, є Максим Іванишин.
 
Станом на осінь 2008 року пам’ятка, за свідченнями місцевих мешканців, перебувала у занедбаному стані. Вхід на територію був заборонений. Рештки художніх предметів інтер’єру, які залишилися після радянського періоду були вивезені. До держреєстру пам’яток об’єкт внесений не був.
 
 

кількість переглядів: 2560