Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2017

Прокурор Львівщини: Оцінюємо діяльність Садового та його заступників (Інтерв'ю прокурора Львівської області Ю.Квятківського)

 
Юрій Квятківський призначений прокурором Львівщини у червні 2016 року – після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Відповідно, одним із основних завдань, які він отримав від Генпрокурора, було розслідування та покарання винуватців трагедії. А іще – боротьба з корупцією, лісовою мафією тощо.
Про те, чим обласний прокурор може похвалитися за час роботи на Львівщині, чи вдалося зловити «велику рибу» та про головні проблемні питання Юрій Квятківський розповів у розмові з кореспондентом IA ZIK.«Серед досягнень – викриття злочинів у лісовій сфері»
– Разом із Вашим призначенням у червні 2016 року Генпрокурор публічно поставив завдання ловити «велику рибу». За час перебування на посаді, яку б справу Ви віднесли до такої категорії, відзначили як професійний успіх?
– Щоб зловити «велику рибу», треба належно підготуватися. Не можна просто прийти і зловити її голими руками. Треба мати наживку. Таку роботу ми проводимо. На сьогодні моя увага прикута до правоохоронних органів, які документують злочини, їх виявляють. Ми здійснюємо процесуальне керівництво. Але у мене є суттєві зауваження до роботи правоохоронців. На сьогодні з позитивного боку можна відзначити лише роботу управління захисту економіки (УЗЕ). Це той підрозділ, який планомірно проводить свою роботу.
Тут варто наголосити на розслідуванні кримінальних проваджень. Упродовж минулого року 11 слідчих прокуратури розслідували та скерували до суду з обвинувальними актами 58 кримінальних проваджень, (50 в 2015) – це шосте місце у державі. З цієї кількості кримінальних проваджень – 29 про корупційні правопорушення, що забезпечило п’яте місце серед інших регіонів країни. У той же час, деякі правоохоронні органи неналежно виконують цю роботу. До прикладу, слідчі СБУ у 2016 році скерували до суду значно меншу кількість (28) кримінальних проваджень (34 у 2015).Щодо досягнень можу відзначити виявлення злочинів у лісовій сфері. Із понад 300 кримінальних проваджень 64 вже скеровані до суду. Зокрема, щодо чотирьох керівників лісгоспів. Слідчі прокуратури притягнули до відповідальності 15 посадовців за розкрадання, халатність у лісовій сфері. Загалом правоохоронні органи Львівщини покарали за злочини в лісовій галузі 67 посадових осіб.
Нещодавно за оперативними даними було задокументовано факт отримання хабара начальником відділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Окрім того, у минулому році затримали керівника цього ж управління, який видав 200 підроблених сертифікатів щодо лісу. Було створено організоване злочинне угруповання, яке займалося легалізацією викраденого лісу та відправленням його за кордон. Кримінальне провадження стосовно ОЗГ буде скероване до суду найближчим часом.Викрито ще одного начальника відділу управління лісового господарства, який брав «винагороду» за кожен куб. Ми декілька разів документували його злочини і врешті спіймали його «на гарячому».
У лісовій сфері маємо одні із кращих показників щодо виявлення злочинів.– Похвалив Вас за це Генпрокурор?
– Ні. Генеральний прокурор нікого не хвалив. Нарада у ГПУ більше зводилася до проблемних питань. Серед іншого, говорили про прогалини у законодавстві. На Львівщині зросла кількість тяжких злочинів, але зменшився показник їх скерування до суду. Найбільш кричуще недопрацьовують підрозділи Державної фіскальної служби.«Розглядаємо халатність чиновників Львівської міськради»– Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі. Коли кінцева справа буде скерована до суду. Чи відбудеться це до річниці трагедії на сміттєзвалищі (30 травня)?
– Два провадження уже в суді. Ми не вважали за доцільне розслідувати все, аж тоді передавати до суду. Це було б неправильно. Люди б цього не зрозуміли. Ми скеровували до суду частинами – після отримання результатів експертиз. Залишилася ще одна непроведена інженерно-будівельна експертиза. Йдеться про стоки зі сміттєзвалища, які скидали у каналізаційні мережі «Львівводоканалу».Рішенням сесії Львівської облради від грудня 2011 року було зобов’язано міського голову, виконавчий комітет з 1 червня 2012 року припинити використання сміттєзвалища, провести рекультивацію, знайти нову земельну ділянку під полігон ТПВ. Рішення не виконано.
СЕС у 2013 році закривала сміттєзвалище. Особисто міський голова звернувся до суду – рішення СЕС було скасовано. Кошти на укріплення сміттєзвалища, перешарування не виділялися. Міський голова та виконавчий комітет ЛМР не виносили на сесію це питання, хоча мали би це зробити.Сьогодні даємо оцінку діяльності міського голови і його заступників за напрямками.
– Тобто, слідство просувається ближче до керівництва міської ради?
– Так. Ми займаємося міською радою. Щодо нижчого рівня усе можливе ми вже зробили. Те, що міський голова разом з виконкомом не забезпечив виконання рішення Львівської облради – не виділяв кошти на ущільнення, пересипку, поливання і все решту – сталася пожежа, відбувся зсув, і загинули люди.
Суд визнав бездіяльність міського голови та виконавчого комітету щодо незакриття Грибовицького сміттєзвалища, але, наскільки відомо, ще буде касація. Після розгляду у касаційній інстанції буде прийнято рішення у кримінальному провадженні.
– То коли розслідування завершиться?
– Я не готовий вам сказати. 23 лютого завершиться термін подання касації. Коли вона буде призначена до розгляду…У рамках слідства також перевірили версію про завищені обсяги вивезеного сміття. Провели обшуки, вилучили документацію у перевізників. Звірили дані щодо зважування і те, що показували перевізники і виставляли рахунок міській раді – у цьому розбіжностей не знайшли.
На сьогодні розглядається версія халатності посадових осіб, які продовжували вивезення сміття, незважаючи на рішення контролюючих органів, і в кінцевому результаті сталася загибель людей.«Викриття корупціонерів – наша щоденна робота»
– У 2016 році стався резонансний замах на львівського бізнесмена Богдана Копитка. На якій стадії слідство? Коли справа піде до суду?
– Про це сказати важко. Ми ще не оголосили про завершення слідства. Очікуємо результати останніх експертиз. Думаю, у березні відкриємо матеріали для ознайомлення. Лише в підозрюваного Гаврилюка є чотири захисники, які захочуть ознайомитися з матеріалами справи.
– Чи пішов головний підозрюваний Дмитро Гаврилюк на співпрацю зі слідством?
– Ні, не пішов. Він не дає показів.

– Минулий рік був досить плідний на затримання хабарників. Який випадок Вас найбільше вразив?
– Це наша щоденна робота. Невеликі суми, але ми не можемо на них не зважати. У сфері охорони здоров’я задокументували заступника головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні (Наталію Ван Доеверен, – ZIK), яка зараз заявляє, що вона у той день не була на роботі. Ми знайшли додаткових свідків, які на перехресному допиті надали ще й інші докази її протиправної діяльності. Люди, коли дізналися, що вона затримана, самі прийшли в органи поліції і розповіли про такі факти.
Днями був затриманий лікар у Трускавці на хабарі 200 доларів. Суми не великі. Не можна порівняти Львівську область із Києвом, де відбувається отримання важливих дозволів та інше.
– Часто хабарники у суді отримують «м’яке», в очах суспільства, покарання.

– Так. Ніхто з корупціонерів на Львівщині не отримав покарання у вигляді реального позбавлення волі, хоча санкція статті це передбачає. У той же час, прокуратура принципово стоїть на позиції жорсткого покарання для корупціонерів, тому й оскаржує занадто «м’які» вироки. В поодиноких випадках, коли суди приймають рішення про покарання корупціонера до реального терміну позбавлення волі, такі вироки одразу ж оскаржують їхні захисники.– Поясніть такий факт. Заступника директора з геології та інвестиційної діяльності ДП НАК «Надра України» «Західукргеологія» Ігоря Михайловського у 2016 році затримали на хабарі 1, 5 млн грн, а покарали штрафом у 25,5 тис. грн. Зокрема, у рішенні суду йдеться про те, що він уклав угоду про визнання винуватості з прокуратурою. Тобто, можна визнати, покаятися і не сідати до в’язниці?
– Насправді тут потрібно було законно платити понад 1 млн грн за отримання ліцензії. До цих коштів посадовець «приліпив» і свою частину.Є певна категорія злочинів, які має розслідувати НАБУ. У зв’язку з тим, що не було тоді порозуміння щодо підслідності, справу завершувала прокуратура. Людина скористалася неврегульованим законодавством між НАБУ та ГПУ.
Закон дозволяє укладати угоду про визнання винуватості. Це будемо робити, якщо затримані будуть допомагати нам викривати весь злочинний ланцюжок. Генпрокурор звертає увагу: якщо людина хоче з нами співпрацювати, щоб ми викрили більш високого посадовця, йдемо на укладання угоди про визнання винуватості.– У повноваженнях прокуратури розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів. Скільки таких було?
– Начальник Франківського відділу поліції Львова, начальник слідства з Сокаля, який два місяців побувши на посаді, почав займатися вимаганням. Нещодавно затримали слідчого з Бродів, який також вимагав кошти (7 тис. грн) за закриття справи.Є кримінальне провадження щодо групи працівників поліції, які пройшли переатестацію та погоріли на перевищенні службових повноважень та вимаганні. Забрали в людини 4,1 тис. дол. США та 700 грамів каміння бурштину. Добре, що подія відбулася на АЗС, усе зафіксовано на відео. Постраждалий звернувся до на із заявою. Чотири працівники карного розшуку перебувають під вартою.Зростання злочинності і брак кадрів у поліції й судах.

– У поліції нарікають на брак кадрів – немає кому розслідувати справи. Яка ситуація в органах прокуратури Львівщини?
– У нас є понад 10 слідчих. Ми укомплектовані. Але є підслідність. КПК визначає, які органи мають розслідувати певні категорії злочинів. Провальна ситуація в поліції сталася із проведенням атестації та новим набором кадрів. Вони могли набір кадрів оголосити ще влітку, але набирають лише зараз. Набирають слідчих, яких ще скеровуватимуть на навчання, а це все час. А спостерігається ріст злочинності. Зареєстровано на 4,6 тис. злочинів більше, ніж попереднього року. У той час кількість слідчих не збільшилася, а навпаки зменшилася – частина не пройшла переатестацію. Ми звертали увагу, що не потрібно затягувати цей процес. Львівщина остання проходила переатестацію – маємо сьогодні результат. У Шевченківському відділі поліції лише дев’ятеро слідчих із 41, передбаченого за штатом.
На сьогодні критичною є ситуація з виявленням та документуванням злочинів, пов’язаних із збутом наркотиків. Так, у минулому році працівники відповідного управління, яке здійснює боротьбу з незаконним обігом наркотиків, задокументували лише 66 випадків збуту, в той час як у 2015 таких було 266. Переконаний, що не останньою причиною таких справ є відсутність довший час керівника цього управління поліції.У прокураті обмежений штат. Окрім того, ми готуємося до суттєвого скорочення. В Україні планується скоротити третину працівників прокуратури – 5 тисяч.
Окрім того, багато кримінальних проваджень «зависли» в судах. У Львівській області на сьогодні у двох судах взагалі немає суддів – Жидачівський і Мостиський райони. У Сколе залишився один суддя. Немає кому розглядати справи. Провадження щодо тяжких злочинів, які має розглядати колегія суддів, змушені скеровувати в інші суди.
– Пане Юрію, у Вашій команді – два молоді заступники, призначення яких спричинило неоднозначну реакцію у деяких ЗМІ. Що можете сказати про їх роботу, чи задоволені Ви нею?
– У мене є суттєві зауваження до Юрія Татомира. Він як адвокат, правозахисник – грамотна людина. Але у нього немає досвіду керівництва. Потребує покращення спільна діяльність із громадськими організаціями. Заступника від громадськості ми взяли не лише для того, щоб він координував діяльність Консультативної ради при прокуратурі, а також для налагодження ефективного діалогу між усіма громадськими організаціями, щоб ми могли почути їх проблематику, пропозиції тощо. Тому цю роботу слід активізувати та проводити ефективніше. З цього приводу вже робив йому зауваження…Стосовно Галини Борейко – людина на своєму місці. Вона була керівником, начальником відділу, системно розуміє, що робити. Колектив задоволений її роботою, і маємо певні зрушення у показниках роботи.
– Назвіть основні напрямки роботи на 2017 рік.– Такі ж, як були – боротьба з корупцією, хабарництвом, злочинами у бюджетній сфері. Нагляд за умовами утримання в’язнів у колоніях, дотриманням прав нелегалів, яких затримують на кордоні. З нових завдань – перевірка тарифів. Людей зараз найбільше цікавить законність формування тарифів на світло, газ.

«Майно на дружину, бо вона стояла у чергах, усе оформляла»
– Пане Юрію, переглянула Вашу електронну декларацію за 2015 рік. Чому все нерухоме майно (квартира, будинок, готель, земельні ділянки) записано на дружину?
– Через те, що вона займалася цим майном, оформляла дозвільні документи. Через те воно записано на дружину. Комусь же треба було оформляти документи…Більшість земельних ділянок перейшли у спадок. Батьки дружини і вона сама народилися в селі, працювали у сільському господарстві, отримали пай. Коли померла мати, дружина оформила спадок – 3 га паю – на себе. Будинок, у якому ми живемо, будували батьки дружини. Щодо заощаджень. У 2010 році я пішов на пенсію. Тоді усіх «помаранчевих» відправляли на пенсію. Чотири роки працював у банківській сфері. При виході на пенсію отримав допомогу від держави. Кошти вклали у будівництво кафе-готелю.
Однокімнатну квартиру отримав у 2006 році у Білій Церкві. Коли мене перевели до Києва, я продав цю квартиру, усі кошти інвестували у будівництво «Київміськбуду». У 2008 році купили квартиру у Києві. Потрібно було ходити оформляти документи, стояти у чергах. Цим займалася дружина.У Львові на квартирний облік не ставав і не планую.

– Де у Львові проживаєте, якщо не секрет?
– Винаймаю квартиру.

Розмовляла Наталія Шутка для IA ZIK
Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/02/20/prokuror_lvivshchyny_otsinyuiemo_diyalnist_sadovogo_ta_yogo_zastupnykiv_1047001
 

кількість переглядів: 2066