Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2017

Прокуратурою області вживаються заходи щодо недопущення випадків зневажливого та зухвалого ставлення до правоохоронців

Так, завдяки принциповості прокурорів судом касаційної інстанції призначено новий перегляд обвинувального вироку стосовно мешканки Львівщини, яка у вересні 2016 року, у стані алкогольного сп'яніння, під час застосування стосовно неї на законних підставах працівниками поліції заходів фізичного впливу та спецзасобу «кайданки», чинила опір полісменам.

Зокрема, жінка вкусила одного із правоохоронців за передпліччя лівої руки, а другого - за праве плече, ліве передпліччя, ліве стегно, таким чином чим спричинила останнім легкі тілесні ушкодження.

Червоноградським міським судом порушницю засуджено за ч.2 ст.342 КК України (опір працівникам правоохоронного органу під час виконання ними службових обов’язків), ч.2 ст.345 КК України (умисне заподіянні працівникам правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків) та призначено покарання у вигляді 3 років та 3 місяців позбавлення волі, однак її безпідставно звільнено від реального відбування покарання з іспитовим строком 2 роки та 6 місяців.

Перевіряючи законність вироку суду першої інстанції, апеляційний суд проігнорував неодноразове притягнення мешканки м. Червонограда до кримінальної відповідальності, у тому числі за вчинення злочинів проти авторитету органів державної влади, а також те, що останньою злочини вчинялись у стані алкогольного сп'яніння.

Відтак, Вищий спеціалізований суд через істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, а також м’якість обраного покарання, задоволив касаційну скаргу прокуратури області, рішення суду апеляційної інстанції скасував, а справу скерував на новий розгляд.

Аналогічно, судами апеляційної та касаційної інстанцій підтверджено законність вироку Сихівського районного суду м. Львова, яким до 2 років і 6 місяців засуджено жителя Турківщини за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.296 КК України (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства (хуліганство), що супроводжувалось винятковим цинізмом та було пов'язано з опором представникові влади, який виконував обов'язки з охорони громадського порядку.

Нагадаємо, що у липні 2016 року, 55-ти річний чоловік, керуючи автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, порушив Правила дорожнього руху, через що був зупинений працівниками поліції на одній із автозаправок м. Львова. Порушник поводив себе зухвало, відмовлявся виконувати законні вимоги працівників патрульної поліції, почав штовхати їх, пошкодив нагрудний відеореєстратор та жетон одного із працівників поліції.

У подальшому, знаходячись в кімнаті прийому громадян одного із відділів поліції м. Львова, продовжував вчиняти свої злочинні дії.

На законні вимоги працівників поліції щодо припинення хуліганських дій, останній не відреагував та продовжував чинити їм активний опір.

Відтак, злісний хуліган відбуватиме призначене покарання у в’язниці.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 1822