Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.05.2018

Спростування недостовірної інформації, викладеної користувачем у одній із соцмереж. Позиція прокуратури Львівської області.

Днями у соцмережі «Facebook» в групі «Скандальні забудови у Львові» користувачем Olesya Datsko опубліковано інформацію про те, що нібито під прикриттям прокуратури узаконюються у місті самовільні забудови.

Стверджуємо, що викладені факти не відповідають дійсності і для підтвердження цього надаємо низку прикладів роботи органів прокуратури Львівської області у вказаній сфері.

Інформація по ТзОВ «Каньйон»

 

Органами прокуратури в ході здійснення представницької діяльності виявлено порушення чинного земельного законодавства з боку ТзОВ «Каньйон».

Так, вказаний суб’єкт господарської діяльності, в порушення вимог ст.141 Земельного кодексу України та договору оренди земельної ділянки використав останню не за цільовим призначенням.

Спірна земельна ділянка надавалась ТзОВ «Каньйон» в оренду «для обслуговування автостоянки за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання - землі транспорту, зв’язку» (п.16 договору оренди від 12.06.2015).

Водночас, на ній здійснено будівництво двох житлових будинків без зміни цільового призначення земельної ділянки.

З огляду на вказане, 29.09.2016, керівник Львівської місцевої прокуратури №2 до Господарського суду Львівської області подав позов в інтересах держави в особі Львівської міської ради до ТзОВ «Каньйон» про:

- розірвання договору оренди земельної ділянки площею 1,5187 га вартістю понад 29 млн грн на вул. Т.Шевченка, 307-а, укладеного між Львівською міською радою та ТзОВ «Каньйон»;

- зобов’язання ТзОВ «Каньйон» повернути територіальній громаді м. Львова від імені якої діє Львівська міська рада за актом приймання-передачі вказану вище земельну ділянку, привівши її у попередній стан шляхом знесення об’єктів самочинного будівництва, що на ній розташовані.

Рішенням господарського суду Львівської області від 13.12.2017 вказаний позов прокурора задоволено. Це рішення набрало законної сили.

Зазначимо, що судовий наказ з метою виконання рішення суду отримала Львівська міська рада.

Водночас з’ясовано, що п.1 ухвали Львівської міської ради від 17.05.2018 припинено дію договору оренди землі від 02.06.2015, укладеного між Львівською міською радою та ТзОВ «Каньйон», п.2 затверджено ТзОВ «Каньйон» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (зміна цільового призначення) та надано земельну ділянку на вул. Т. Шевченка, 307-а площею 1,5187 га в оренду на 10 років для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків.

Після отримання оригіналу зазначеного рішення та матеріалів на підставі яких воно прийняте, прокуратурою буде надано оцінку його законності.

 

Інформація по земельній ділянці на вул. Б.Хмельницького, 230-а

Рішенням господарського суду Львівської області від 22.04.2015, залишеним без змін постановою Вищого господарського суду України від 09.02.2016, задоволено позов прокурора Личаківського району м. Львова, розірвано договір оренди землі, укладений між Львівською міською радою та приватним підприємством «Бірюза» від 16.05.2009, зобов'язано ПП «Бірюза» повернути Львівській міській раді земельну ділянку загальною площею 1,885 га вартістю 33,4 млн. грн., по вул. Б.Хмельницького, 230-а у м. Львові.

Львівською місцевою прокуратурою № 1 забезпечено виконання даного рішення суду, а саме 01.02.2017 до «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна» внесено запис про розірвання договору оренди земельної ділянки та таку обліковано як землі комунальної власності, власником яких є Львівська міська рада.

Водночас, в подальшому органами прокуратури встановлено, що інших рішень (після розірвання договору оренди землі) про надання у власність чи користування вказаної земельної ділянки Львівською міською радою не приймалось.

На відповідне звернення ТзОВ «МС Імперіал» управлінням архітектури Департаменту містобудування Львівської міської ради відмовлено у видачі містобудівних умов та обмежень у зв’язку зі здійсненням самочинного будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Декларації про початок підготовчих чи будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Б. Хмельницького, 230-а у м.Львові департаментом ДАБІ у Львівській області не реєструвались.

У зв’язку з цим, за вказаним фактом прокуратурою області 18.10.2016 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 3 ст. 197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки та самочинне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці), за результатами розслідування якого обвинувальний акт та угода про визнання винуватості 31.05.2017 скеровано до Личаківського районного суду м.Львова. Винну особу судом покарано.

Також встановлено, що рішенням господарського суду Львівської області від 08.02.2017 у справі №914/2746/16, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 10.04.2017, задоволено позов Львівської міської ради до ТОВ «МС Імперіал» та зобов’язано останнє звільнити займану земельну ділянку загальною площею 1,885 га, на якій розміщено багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення та підземною автостоянкою, і привести її у попередній стан шляхом знесення багатоквартирного житлового будинку за власні кошти.

Сторонами двічі (21.12.2016 та 26.05.2017) подавались на затвердження до господарського суду Львівської області мирові угоди, в затвердженні яких судом відмовлено, у зв’язку з невідповідністю таких вимогам чинного законодавства.

Разом з тим, постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.08.2017 ухвалу господарського суду Львівської області від 05.07.2017 скасовано та затверджено мирову угоду від 26.05.2017, укладену між сторонами виконавчого провадження.

Органи прокуратури участі у вказаній справі не брали.

 

Інформація по будівництву багатоквартирного житлового будинку на вул. Струмок – Масарика, 7

 

Органами прокуратури області здійснено вступ у розгляд судами двох справ за позовами інших осіб, які стосуються будівництва багатоквартирного житлового будинку у Львові по, вул.Струмок – Масарика, 7.

Так, на розгляді Галицького районного суду м. Львова перебував адміністративний позов батька дітей, які відвідують дошкільний навчальний заклад №167 у Львові, про скасування наказу Департаменту містобудування Львівської міської ради, відповідно до якого забудовнику було затверджено комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва багатоквартирного житлового будинку (з приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом) за вказаною адресою.

Оскільки ця земельна ділянка віднесена до зони дитячих дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл та межує із садочком, це стало підставою для втручання у справу Львівської місцевої прокуратури №1, яка і відстоювала у суді інтереси дітей.

Однак, 26.09.2016, постановою суду першої інстанції в задоволенні позову позивачу відмовлено, який він згодом оскаржив його у апеляційному порядку.

Зазначимо, що подальша участь в розгляді справи забезпечувалась прокуратурою області.

Відтак, 21.06.2017, Львівським апеляційним адміністративним судом скасовано постанову суду першої інстанції та згаданий наказ Департаменту міської ради.

При цьому, рішення суду апеляційної інстанції Департаментом міської ради та забудовником оскаржено в касаційному порядку. Остаточне рішення у справі судом не прийнято.

Крім цього, прокуратурою області забезпечується участь в розгляді Львівським окружним адміністративним судом іншої справи за позовом одного із батьків дошкільнят вже згаданого закладу, який вимагав визнати протиправним та скасувати дозвіл на початок будівництва житлового будинку біля садочку.

Ухвалою суду провадження у справі зупинено до розгляду цим же судом іншої справи за позовом інвестора.

Оскільки судом були скасовані містобудівні умови і обмеження, то Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Львівської міської ради анулювала дозвіл про початок виконання підготовчих та будівельних робіт та внесла запис у відповідний Реєстр.

Відтак, інвестор просив суд скасувати наказ, на основі якого було скасовано вищезгаданий дозвіл, проте суд відмовив йому в задоволенні цього позову.

На даний час згадане судове рішення не набрало законної сили, оскільки апеляційний суд надав інвестору та забудовнику час для усунення недоліків у поданих ними скаргах.

 

Крім цього, варто наголосити, що будь-якого відношення до розподілу чи отримання квартир у вищевказаних будинках, прокуратура області не має.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

 

кількість переглядів: 10382