Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.06.2018

Прокуратура повернула львів’янам земельну ділянку вартістю понад 2 млн грн

Рішенням господарського суду Львівської області, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду, задоволено позов прокуратури в інтересах держави до Львівської міської ради та одного із приватних підприємств.

Так, визнано недійсними ухвали органу місцевого самоврядування, відповідно до яких суб’єкту господарювання надано в оренду земельну ділянку площею 0,1066 га вартістю понад 2 млн грн на вул. І.Чмоли, 1 у м. Львові, для влаштування і обслуговування гостьової автостоянки (що є об'єктом дорожнього сервісу).

Також визнано недійсним договір оренди землі і, крім цього, зобов’язано підприємство повернути цю землю територіальній громаді м. Львова.

Прокурори встановили і довели у суді, що на вказаній ділянці відсутні об’єкти нерухомого майна, а тому її надано в оренду всупереч положенням ст.134 Земельного кодексу України, тобто на позаконкурентних засадах, без проведення процедури земельних торгів (аукціону).

Більше того, землі транспорту і зв’язку за основним цільовим призначенням належать до окремої категорії та за функціональним призначенням не можуть бути частиною житлової та громадської забудови.

Незважаючи на це, ухвалами Львівської міської ради та договором оренди, спірну земельну ділянку, всупереч вимогам ст.ст. 19, 20 Земельного кодексу України, одночасно віднесено до двох різних категорій – земель житлової та громадської забудови, а також земель транспорту і зв’язку.

Завдяки заходам, вжитим органами прокуратури, цьогоріч це судове рішення реально виконано.

Зокрема, до «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» внесено відомості про скасування права оренди підприємства на вищезазначену земельну ділянку.

Окрім цього, відповідно до акту прийому-передачі, землю повернуто Львівській міській раді.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 2013