Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2019

У Прокуратурі Львівської області підбили підсумки діяльності правоохоронців за минулий рік

У середу, 30 січня 2019 року, у прокуратурі Львівської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на якій очільник відомства Юрій Квятківський прозвітував про стан злочинності, розслідування та розкриття злочинів на території регіону упродовж минулого року.

Участь у заході взяли голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, голова Львівського апеляційного суду Петро Каблак, військовий прокурор Західного регіону України Віталій Вдовитченко, начальник УСБ України у Львівській області Олександр Ткачук, керівник головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області Юрій Кагітін, начальник ГУ Нацполіції Львівщини Валерій Середа, начальник Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Володимир Єгоров, начальник Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Михайло Дзюдзь, начальник Головного управління ДФС у Львівській області Ігор Кондро, керівник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук.

«Завдяки спільним зусиллям, рівень злочинності в області зменшився на 6%. Загальний її рівень на 10 тис населення за 2018 рік склав 102,1 злочини проти 108,8 за аналогічний період 2017. Загалом, на 9,7% менше скоєно особливо тяжких злочинів, а також на 15,4% зменшилось число скоєних тяжких злочинів», – сказав у вступному слові Юрій Квятківський.

Водночас на Львівщині вчинено 11 199 кримінальних правопорушень середньої тяжкості, що на 1,8% менше, ніж торік. Найбільше таких зафіксовано у Львові, Червонограді, Дрогобичі та Пустомитівському районі.

Щодо структури злочинності, то злочини проти власності складають 63,7%, проти життя та здоров’я особи – 8,6%, проти авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 5,7%, злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг – 4,8, проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 3,7%, у сфері господарської діяльності – 3%, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – 2,7%.

У минулому році обліковано 16 403 злочини проти власності, що на 11,3 % менше ніж за аналогічний період 2017 року. Водночас, найбільша питома вага таких злочинів спостерігається у Бориславі, Дрогобичі, Червонограді та Львові.

«Завдяки вжитим заходам на 30,4% зменшилось кількість вчинених грабежів, на 7,8% – розбоїв, на 29,4% – вимагань. А також, на 20,6%, зокрема, вдалось скоротити кількість вчинених квартирних крадіжок», Встановлено, що найбільше правопорушень цієї категорії вчинено у Львові, Дрогобичі та Червонограді. Проте, варто зауважити, до суду скеровано на 7,5% менше обвинувальних актів, ніж у 2017 році», – зазначив Юрій Квятківський.

Схожою ситуація є і щодо автомобільних крадіжок. Упродовж минулого року таких вчинено 856 (653 на території Львова, а також 44 у Пустомитівському та 24 – у Яворівському районах). Водночас, до суду скеровано на 9,6% менше обвинувальних актів, ніж у 2017 році.

«Недостатньою є робота правоохоронних органів щодо протидії торгівлі людьми або іншими незаконними угодами щодо передачі людини» – заявив очільник прокуратури.

Так, упродовж минулого року викрито лише 7 злочинів вказаної категорії, що на 22,2% менше, ніж минулоріч. Таких злочинів виявлено лише 5 у Львові та по одному у Бродівському та Мостиському районах.

Крім цього, не є ефективною профілактика злочинів на напрямку безпеки руху та експлуатації транспорту. Питома вага злочинів цієї категорії є сталою та становить 3,7%, як і у 2017 році, незважаючи на зменшення на 6,9% кількості злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 174 до 162).

Незважаючи на збереження тенденції до зменшення кількості кримінальних правопорушень цієї категорії, Львівська область з року в рік посідає 1 місце в країні по смертності (у 2018 року у ДТП загинуло 292 особи (2017 рік – 319 осіб).

Водночас, 50 кримінальних правопорушень вказаної категорії вчинено в стані алкогольного сп'яніння.

Загалом, у області вчинено на 17% менше незаконних заволодінь транспортними засобами (з 330 до 274). Водночас, найбільше їх зафіксовано у Львові (124), Червонограді (14) та Пустомитівському районі (17).

За словами Юрія Квятківського у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів виявлено на 4,2% менше злочинів. Питома вага злочинів вказаної категорії становить 2,7% (аналогічно, як і у 2017 році).

Також обласний прокурор зазначив, що у 2018 році на Львівщині вчинено 2 224 злочини проти життя та здоров’я особи, що на 2,2% більше, ніж торік.

Крім цього, вчинено 75 умисних тяжких тілесних ушкоджень, що на 2,6% менше. З них 26 – умисні тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті потерпілого (що на 85,7% більше ніж у 2017 році).

Попри це, у 2018 році на території області вчинено 41 вбивство. Незначний ріст цих злочинів відбувся у Дрогобицькому, Золочівському, Кам’янка-Бузькому, Радехівському, Жидачівському, Сколівському, Турківському районах, містах Червоноград і Трускавець, а також у Франківському та Сихівському районах м. Львова.

Впродовж 2018 року, органами Національної поліції Львівської області завершено досудове розслідування із скеруванням обвинувальних актів до суду у 101 кримінальному провадженні (органи поліції – 72, СБУ – 11, слідство органів прокуратури – 18), про вчинення корупційних правопорушень (за аналогічний період минулого року – 77).

«Окрім цього, за звітний період до суду скеровано 21 обвинувальний акт за фактами одержання неправомірної вигоди (ст.368 КК України). Всього в межах цих кримінальних проваджень хабарники одержали понад 2 млн грн неправомірної вигоди, а її середня сума склала близько 32 тис грн», – сказав Ю.Квятківський.

Крім цього, прокурор області позитивно відзначив роботу щодо протидії організованим формам злочинності.

«За минулий рік до суду скеровано 17 (проти 13 у 2017 році) обвинувальних актів, щодо 86 (2017 – 63) членів організованих угрупувань, з яких 11 (2017 - 7) – у сфері економіки, в тому числі 2 (2017 – 1) щодо ОГ з корупційними зв’язками та 6 – загальнокримінального спрямування», – сказав Ю.Квятківський.

«Однак, із 17 злочинних угрупувань – 16 виявлено завдяки роботі органів Національної поліції (УЗЕ – 8, кримінальна та кіберполіція – 6 та по одному ВВБ поліції та ДФС), – додав він.

Також на нараді гостро постало питання протидії злочинам у сфері довкілля.

Прокурор області зауважив, що попри постійні повідомлення у засобах масової інформації, соціальних мережах та інших джерелах про незаконні рубки лісу, видобуток гравію та інших корисних копалин, упродовж року виявлено лише 143 злочини вказаної категорії, що на 14,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року (168).

«Про яку боротьбу із злочинами вказаної категорії можна говорити, коли на території Самбірського та Радехівського районів не виявлено жодного злочину вказаної категорії», – сказав Юрій Квятківський.

«Відтак, прошу активізувати роботу у цій сфері та по інших пріоритетних напрямах», – підсумував головний прокурор області.

Юрій Квятківський наголосив, що потрібно вжити додаткових заходів, задля підвищення ефективності та результативності роботи правоохоронних органів Львівщини.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 2128