Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.05.2019

Завдяки прокурорам поновлення права неповнолітніх, яких незаконно притягнули до адмінвідповідальності на Львівщині

Стан додержання законів та прав дітей при застосуванні до них у справах про адміністративні правопорушення заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи, вивчили ювенальні прокурори обласної прокуратури.

Згідно статистичних даних, упродовж 2018 року складено майже 650 протоколів про вчинення неповнолітніми адміністративних правопорушень, за наслідками розгляду яких місцевими судами до 241 підлітка застосовано заходи впливу, передбачені ст.24-1 КУпАП – попередження та передача під нагляд батьків.

Переважно протоколи складено органами поліції за фактами куріння неповнолітніми тютюнових виробів у невстановлених місцях, появу в громадських місцях у нетверезому стані та керування транспортними засобами без відповідних документів.

Водночас, проведеними органами прокуратури перевірками в підрозділах поліції, виявлено порушення прав дітей, а саме – не складення протоколів про адміністративне затримання неповнолітніх, порушення порядку проведення їх особистого огляду, складення протоколів стосовно дітей, які не досягли віку настання такої відповідальності.

При цьому, зазначимо, що єдиним органом, уповноваженим розглядати такої категорії правопорушення є суд.

Проте, ювенальні прокурори зафіксували випадки неправомірного перейняття органами місцевого самоврядування та поліції повноважень суду щодо розгляду адміністративних справ стосовно неповнолітніх.

До прикладу, адміністративною комісією Галицької районної адміністрації Львівської міської ради у березні 2018 року притягнуто до адміністративної відповідальності неповнолітнього за ч.1 ст.152 КУпАП (порушення правил благоустрою територій населених пунктів) у вигляді попередження без скерування матеріалів на розгляд суду.

Аналогічно, Кам’янка-Бузьким відділом поліції ГУ НП у Львівській області неправомірно притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 3 неповнолітніх за вчинені адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Також, перевірками виявлено порушення закону щодо несвоєчасного складення органами поліції протоколів про адміністративні правопорушення та неналежне оформлення адміністративних матеріалів стосовно неповнолітніх. Як наслідок, судами неодноразово повертались органам поліції матеріали на доопрацювання.

На усунення виявлених порушень керівництву поліції органами прокуратури області внесено 5 вказівок, за наслідками розгляду яких скасовано 3 незаконні постанови органів поліції про накладення адміністративних стягнень на неповнолітніх, одного працівника поліції притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а також виконкомом Львівської міської ради 05.04.2019 скасовано незаконну постанову органу місцевого самоврядування про притягнення неповнолітнього до адміністративної відповідальності.

Окрім цього, з метою недопущення надалі вказаних порушень прокурорами скеровано в територіальні органи поліції та УПП у Львівській області 10 листів про усунення виявлених порушень законодавства при притягненні неповнолітніх до адміністративної відповідальності.

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 1366