Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.06.2019

Прокуратура перевірила органи поліції на предмет дотримання вимог законодавства при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення

Проведеними перевірками встановлено, що вжиті органами поліції заходи в цілому сприяли забезпеченню дотримання конституційних прав осіб, до яких застосовано заходи адміністративного примусу.

Разом з тим, у діяльності правоохоронців траплялись несистемні порушення.

До прикладу, прокурори Стрийської місцевої прокуратури з’ясували, що після затримання та доставлення особи у територіальний підрозділ ГУ НП у Львівській області, протокол про вчинення нею адмінправопорушення складено не було.

Зафіксовано і випадки затримання осіб за вчинення правопорушень, не передбачених ст.262 КУпАП.

Допускались і непоодинокі факти фактичного затримання осіб без складання протоколів про адміністративні затримання, що, у свою чергу, призводило до порушення права останніх на захист.

Так, працівниками УПП у Львівській області доставлено до одного із відділів поліції особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.173-2 КУпАП, та застосовано спеціальний засіб «кайданки», тобто фактично затримано. Водночас, протокол про таке затримання, всупереч ст.261 КУпАП, патрульними не складено.

Такі ж порушення виявлено і у діяльності Самбірського, Золочівського, Дрогобицького та Шевченківського відділів, а також Сколівського і Бориславського відділень ГУ НП у Львівській області.

Крім цього, трапляються факти неналежного виконання уповноваженими особами відділів та відділень поліції постанов про накладення на порушників стягнень у виді адміністративного арешту.

До прикладу, Червоноградським відділом поліції ГУ НП у Львівській області не виконано чотири постанови суду про накладення на порушників таких стягнень.

Таке невиправдане зволікання сприяє уникненню від відбування призначеного стягнення, формує відчуття безкарності та вседозволеності.

Аналогічні порушення виявлено у Сокальському і Бродівському відділеннях, а також Шевченківському та Золочівському відділах поліції ГУ НП у Львівській області.

Також, у діяльності органів Нацполіції області виявлено випадки порушення вимог законодавства щодо роз’яснення затриманим особам їх прав та обов’язків, передбачених ст.268 КУпАП та ст.ст.55, 56, 59, 63 Конституції України, порядку проведення особистих оглядів затриманих осіб, неповідомлення родичів про затримання правопорушників, а також незабезпечення затриманим особам права на захист, тощо.

Всього, за результатами перевірок органами прокуратури внесено 28 документів реагування, які на даний час перебувають на розгляді.

 

 

Прес-служба прокуратури Львівської області

 

кількість переглядів: 1526