Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2019

У прокуратурі Львівської області очільник відомства підсумував роботу правоохоронців

У четвер, 25 липня, у прокуратурі Львівської області під головуванням очільника відомства Юрія Квятківського відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо стану злочинності, розслідування та розкриття злочинів на території Львівщини упродовж I півріччя 2019 року.

Серед запрошених – голова Львівської обласної державної адміністрації Маркіян Мальський, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, головний військовий прокурор Західного регіону України Віталій Вдовитченко, керівник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Михайло Дзюдзь, начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Юрій Кагітін, начальник ЗРУ Держприкордонслужби України Володимир Єгоров, начальник Головного управління Державної фіскальної служби Львівської області Ігор Кондро, т.в.о. начальника Головного управління Служби безпеки України у Львівській області Віктор Чигрик, т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції області Тарас Сабанюк.

«Головною метою нашої зустрічі є обговорення проблемних питань у протидії злочинності, а також вироблення комплексу спільних заходів щодо забезпечення законності у регіоні», – сказав у вступному слові Юрій Квятківський.

«Передусім хочу відзначити ефективну роботу усіх органів державної влади та правоохоронців області під час чергових виборів Президента України та позачергових виборів до парламенту», звернувся до присутніх прокурор області.

Так, завдяки вжитим заходам, спостерігаємо зменшення рівня злочинності на 10 тис населення. За 6 місяців 2019 року він складає 51 проти 66,1 злочинів за минулий рік.

Зменшилось і число скоєних тяжких злочинів на майже 22% (з 4702 до 3673), середньої тяжкості на 34,3% (з 8108 до 5325) та невеликої – на 2,1% (з 3556 до 3481.

Спільна робота призвела до зменшення кількості таких злочинів, як: проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, крадіжок, шахрайств, грабежів, розбоїв, вимагань, порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту, незаконних заволодінь транспортними засобами, злочинів вчинених групою осіб, у стані алкогольного сп’яніння, а також особами, які раніше вчиняли злочини.

Водночас, правоохоронці спостерігають збільшення на 3,9% особливо тяжких злочинів (з 357 до 371).

Для прикладу, лише кваліфікованих незаконних заволодінь транспортними засобами (ч.ч. 2,3 ст.289 КК України) вчинено 20. Найбільше таких відбулось на території Сихівського району (7) та Франківського (5) районів м.Львова.

Незважаючи на зменшення кількості вчинених злочинів проти власності у області загалом, їх ріст все ж відбувся на території Городоцького району на 85% (з 120 до 222), Стрийського – на 75% (з 41 до 72), Бродівського – на 26% (з 111 до 140) та у Моршині на 53% (з 15 до 23).

Більшою від загальної по області є питома вага злочинів проти власності на території міст Самбора (72,8%), Моршина (76,7%) та Борислава (79,7%).

Незважаючи на зменшення скоєних на Львівщині грабежів, їх ріст відбувся у Дрогобичі (з 15 до 23, на 53%), Бориславі (з 8 до 9, на 12,5%) та на Бродівщині (з 1 до 4).

«Викликають тривогу факти погроз вчинення терористичних актів та замінувань, розкриття яких потребує значної затрати засобів та людських ресурсів. Такі факти створюють постійну напругу в суспільстві», – наголосив прокурор області.

Вже у першому півріччі цього року задокументовано 23 злочини, пов’язані з погрозами вчинення терористичних актів, що більше ніж у 7 разів від аналогічного періоду минулого року (3). У підсумку Львівська область посіла 5 місце у державі після Донецької (239), Луганської (157), Харківської (74) та Дніпропетровської (26) областей за кількістю таких фактів.

Окрім цього, упродовж першого півріччя цього року підрозділами поліції розпочато 47 кримінальних проваджень за фактами неправдивих повідомлень про замінування (ст.259 КК України), зокрема, приміщень закладів охорони здоров’я і освіти, бізнесцентрів, готелів, вокзалів тощо.

Крім цього, упродовж I півріччя 2019 року на території області скоєно 25 умисних вбивств (ст.ст.115-118 КК України). Загальний відсоток розкриття злочинів вказаної категорії становить 92% при загальнодержавному 86,8%. Найбільше умисних вбивств ставалось у Галицькому, Личаківському, Залізничному, Шевченківському районах м.Львова, Мостиському, Стрийському, Миколаївському, Кам’янка-Бузькому районах області та у м. Червоноград.

Збільшилась на 2,6% кількість злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням із зброєю (з 155 до 159).

Найбільше злочинів за ст.263 КК України вчинено на території м. Львова (36) та Яворівського району (9).

У кримінальних провадженнях вказаної категорії вилучено з незаконного обігу 108 одиниць вогнепальної зброї, 8841 бойовий припас, 32 гранати, 2 вибухових пристрої та 4,2 кг вибухових речовин.

Очевидно, що збільшення вчинених злочинів вказаної категорії, перш за все, пов’язано з подіями, які відбуваються на сході України у зоні ООС.

«Потребує активізації робота правоохоронних органів регіону щодо профілактики дорожньо-транспортних пригод», – сказав очільник прокуратури області.

Згідно із статистичними даними, упродовж 6 місяців 2019 року зафіксовано 5068 дорожньо-транспортних пригод, що на 0,8% більше у порівняно з 2018 роком (5026).

Вже упродовж цього року вчинено 900 (861) ДТП із потерпілими (з них – 512 (379) напідпитку – у яких загинуло 40 (32) осіб.

Загалом, внаслідок ДТП загинуло майже 100 осіб (123 за 6 місяців 2018 року).

«Проаналізувавши ситуацію, ми з’ясували, що основними причинами ДТП, у тому числі зі смертельними наслідками, є перевищення швидкості. При цьому, дотепер на теренах Львівщини відсутні стаціонарні системи контролю швидкісного режиму, а кількість анонсованих мобільних пристроїв вимірювання швидкості TruCam (9) є недостатньою», – закцентував Юрій Квятківський.

Пріоритетним напрямком роботи правоохоронців області залишається протидія незаконним рубкам лісів.

З моменту набрання чинності (19.05.2019) Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», що стосується внесення змін до ст.246 КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), яким зменшено розмір шкоди, необхідної для притягнення осіб до кримінальної відповідальності за незаконну порубку, територіальними підрозділами поліції, розпочато лише 16 кримінальних проваджень за ст.246 КК України.

Загалом, у залишку слідчих підрозділів Нацполіції перебуває 180 кримінальних проваджень. Найбільше таких розслідується СВ Турківського (41), Старосамбірського (39), Яворівського (29), Дрогобицького (17), Стрийського (14).

«Мені не зрозуміло, чому незаконні рубки лісу виявляються після втручання ЗМІ. Мене дивує Ваша споглядальницька позиція. Вимагаю активізувати роботу на вказаному напрямку», – звернувся до правоохоронців обласний прокурор.

Також Юрій Квятківський зосередив свою увагу на розслідуванні корупційних правопорушень.

За його словами, органами Нацполіції Львівщини завершено досудове розслідування із скеруванням обвинувальних актів до суду у 68 таких проваджень.

Попри це, упродовж 6 місяців 2019 року до суду скеровано 24 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами порушення вимог земельного законодавства.

Водночас, до суду скеровано лише 25 кримінальних проваджень про вчинення злочинів про хабарництво, з них 7 обвинувальних актів за фактами одержання неправомірної вигоди (ст.368 КК України).

«Необхідно активізувати роботу щодо виявлення фактів одержання неправомірної вигоди, зосередивши зусилля на викритті службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище», – наголосив Ю.Квятківський.

Загалом позитивної оцінки заслуговує робота правоохоронців області з протидії організованій злочинності.

Упродовж цього року правоохоронцями області до суду скеровано 15 обвинувальних актів щодо 73 членів організованих угруповань, з яких 7 у сфері економіки та 9 – загальнокримінального спрямування.

Крім цього, Юрій Квятківський проаналізував і інші важливі напрямки та наголосив, що ще залишаються окремі проблемні питання щодо зміцнення стану законності, які вимагають консолідації сил правоохоронців у їх подоланні.

«Запорукою успіху на цьому шляху має стати системна та злагоджена робота усіх правоохоронних відомств у взаємодії із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування», – підсумував прокурор Львівської області.

 

Пресслужба прокуратури Львівської області

 

 

кількість переглядів: 2191