Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.05.2020

Домашнє насильство на Львівщині: актуальні проблеми та шляхи вирішення

Результати національних досліджень стверджують, що кожна третя родина в Україні страждає від насильства, а кожна друга – від психологічного.
Жертвами стають як жінки, так і чоловіки, серед яких: члени сім’ї, співмешканці та батьки похилого віку.
Крім цього щороку від 1 до 3 млн дітей стають свідками чи жертвами не лише домашнього насильства, а й такого виду як булінг.
Домашнє насильство – це не лише дії фізичного, економічного та сексуального насильства, а й психологічного (словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи тощо), які можуть вчинятися не лише у сім’ї та між родичами, а й між колишнім подружжям та іншими особами, які перебувають чи раніше перебували у сімейних або близьких відносинах.
Через глибоко вкорінені дискримінаційні стереотипи в українському суспільстві ще триває боротьба із звичкою не розголошувати цю вкрай важливу проблему, однак, спостерігається, що все більше людей наважуються та припиняють її приховувати.
Водночас, обов’язок держави запобігати та протидіяти насильству, зокрема, це стосується і правоохоронної системи Львівщини.
Так, у лютому 2019 року прокурорами Радехівської місцевої прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно особи, яка вчинила домашнє насильство, за результатами розгляду якого, менше як за 2 місяці дії ст.126-1 КК України, судом ухвалено перший по Україні обвинувальний вирок.
Зазначимо, що 11.01.2019 в державі здійснено криміналізацію домашнього насильства, у тому числі психологічного, та доповнено Кримінальний кодекс України статтею 126-1, чим визнано гостроту цієї проблеми і боротьбу з вказаними явищами.
Загалом, за цей час з 170 кримінальних проваджень, які розслідувались правоохоронцями регіону до суду скеровано 125 обвинувальних актів, 52 з яких – за фактами психологічного насильства. Як наслідок, 125 осіб понесли визначене судом покарання, 12 кримінальних проваджень ще розслідуються.
 Окрім цього, відповідно до ст.91-1 КК України, в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, або звільненням з підстав, передбачених КК України, від кримінальної відповідальності чи покарання, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки:
1) заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;
2) обмеження спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності;
3) заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;
4) заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;
5) направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми. Оскільки переважно потерпілі примирюються з обвинуваченими і до моменту ухвалення вироку не бажають застосовувати до них обмежувальні заходи, з моменту дії вказаної норми судами області такі заходи не застосовано жодного разу.
Водночас, за вказаний період до суду скеровано 5 обвинувальних актів за ст.390-1 КК України за фактами невиконання обмежувальних заходів та обмежувальних приписів, встановлених судовими рішеннями у порядку цивільного судочинства, 3 з яких уже розглянуто.
Довідково: санкція ст. 126-1 КК України передбачає покарання у виді громадських робіт (на строк від 150 до 240 годин), арешту (на строк до 6 місяців), обмеження (на строк до 5 років) та позбавлення волі (на строк до 2 років).
У випадку, якщо ви стали жертвою домашнього насильства, негайно повідомляйте про це у поліцію:
• на лінію «102»
• територіальні підрозділи
• дільничного офіцера
 Закликаємо не мовчати!
 
Пресслужба Прокуратури Львівської області

кількість переглядів: 657