Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.11.2021

У Львові викрито міжнародну схему з виготовлення і збуту підроблених сертифікатів про вакцинацію від COVID-19

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом особам за фактом підробки та збуту офіційно підроблених документів – сертифікати про вакцинацію/профілактику від COVID-19 (ч. 3 ст. 358 КК України).

За даними слідства, група осіб у складі двох мешканців Львівщини  та громадянина України, який тимчасово проживає у республіці Польща організували міжнародну схему з виготовлення підроблених медичних документів – сертифікатів про вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19 без фактичного проведення щеплення, а також довідок про результати ПЛР-тестів без відібрання біоматеріалу. Один з фігурантів здійснював пошук потенційних клієнтів, після чого передавав іншим учасникам групи замовлення, які і виготовляли безпосередньо сертифікати, та в подальшому передавали їх поштою замовникам.

Окрім того, фігуранти виготовляли підроблені COVID-документи, нібито видані державними органами й медичними установами іноземних держав.

Один фальсифікований сертифікат іноземного взірця коштував 250 євро, внутрішній – 1800-2000 грн.

У ході обшуків за місцями проживання та роботи спільників вилучено комп’ютери,  з використанням яких здійснювалося виготовлення підроблених документів, дублікати печаток та штампів медичних установ, які мають дозвіл на здійснення щеплень та видачу сертифікатів про вакцинацію, медичну документацію з записами про псевдовакцинацію, в тому числі підроблені COVІD-сертифікати, банківські картки, готівкові кошти в іноземній валюті в сумі майже 8 000 євро та 2 300 дол США.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, вирішується питання про обрання запобіжного заходу фігурантам та встановлюються інші причетні особи.

Операцію з викриття проведено прокуратурою спільно зі слідчими слідчого управління Головного управління Нацполіції у Львівській області та співробітниками Управління СБУ у Львівській області.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана  кримінальному покаранню, доки  її вину  не буде  доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Відділ інформаційної політики

Львівської обласної прокуратури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 1131