Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2023

Обкрадали громадян на фейкових сайтах банківських установ – у Львові судитимуть злочинну організацію

Прокурори Львівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт стосовно 4 учасників злочинної організації за фактами шахрайства, створення злочинної організації, несанкціонованого втручання в інформаційні (автоматизовані) системи та створення шкідливих програм (ч. 4 ст. 28 - ч. 4 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 - ч. 5 ст. 361, ч. 4 ст. 28 - ч. 2 ст. 361-1 КК України)

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені організували схему обкрадання громадян за допомогою так званих фішингових сайтів. Вони масово розсилали смс з інформацією про можливість отримання допомоги від держави, у тому числі, для внутрішньо переміщених осіб. У повідомленнях долучали посилання на фейкові сайти банківських установ.

На них потерпілі вводили свої справжні дані для доступу до онлайн-банкінгу.

Таким чином члени організації отримували коди доступу до банківських рахунків потерпілих та могли заволодівати їх коштами.

Правоохоронці заблокували роботу фішингових сайтів.

Наразі всі фігуранти знаходяться під вартою. За клопотанням прокурора, суд наклав арешт на їх майно.

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі слідчого управління Головного управління Нацполіції у Львівській області, за оперативного супроводу Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Відділ інформаційної політики

Львівської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 836