Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.09.2020

Українці зможуть вирішувати кримінальні справи у мирний спосіб

Про це стало відомо за результатами Семінару щодо впровадження відновного правосуддя (ВП) в Україні, який завершився минулого тижня у Києві. На заході учасники з п’яти пілотних регіонів обговорили можливості використання відновного правосуддя, зокрема медіації, для вирішення кримінальних справ у мирний спосіб.  Семінар відбувся в рамках однойменного проєкту, який виконується ГО «Інститут миру і порозуміння» (ІМіП) у партнерстві з Верховним Судом та за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF).
Участь у семінарі взяли медіатори, судді та прокурори з п’яти пілотних областей України, де впроваджується проєкт: Львівської, Одеської, Миколаївської, Харківської і Луганської. Не були присутніми лише представники Івано-Франківщини, яка опинилася в червоній карантинній зоні. Учасники семінару обмінялися досвідом та спільно поміркували над перевагами та можливостями відновного правосуддя (і його найпоширенішої форми – медіації) як для потерпілих і правопорушників, так і для судової системи та суспільства загалом. Окрім того, вони поділилися подальшими кроками щодо впровадження відновного правосуддя у своїх регіонах.
Так, на думку cудді Малиновського районного суду м. Одеси Олександра Гарського, відновне правосуддя потрібно впроваджувати вже сьогодні. «Я вважаю, що це пріоритетний напрямок для вивчення не тільки для суддів і прокурорів як професійних учасників процесу, але й для кожного юриста. Оскільки це дасть можливості в майбутньому застосовувати відновне правосуддя на практиці і по-іншому дивитися на вирішення правових конфліктів. Його, я впевнений, потрібно впроваджувати вже сьогодні», – зазначив він.
Суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Лілія Гарасимків зауважила, що відновне правосуддя має ряд переваг для судової системи. «Для судів це є спрощений порядок розгляду кримінальних справ, є підстави для закриття кримінальних проваджень, що, в свою чергу, також є позитивним вирішенням справи», – уточнила вона.
Окрім того, в.о. начальника відділу організаційного та правового забезпечення Прокуратури Львівської області Данило Антощак підкреслив важливість впровадження відновного правосуддя для прокуратури. «Зараз відбуваються процеси євроінтеграції. І прокуратура є одним із конституційних органів, які відповідають за правоохоронну систему. Відновне  правосуддя дає змогу дати людям змогу примиритися і йти по європейських стандартах гуманного суспільства», – зазначив він.
В свою чергу, прокурор відділу Прокуратури Луганської області Андрій Ткачук наголосив, що метою покарання за вчинення правопорушень має бути не лише кара, а й виправлення особи. «Протягом життя кожної людини можуть скластися певні обставини, які штовхають її на вчинення неправильних дій, кримінальних правопорушень, злочинів. Але це не означає, що людина повинна понести лише кару і нічого, крім цього. У Кримінальному Кодексі визначено, що покарання передбачає й виправлення особи, і попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень. Але без впливу на цю особу неможливо сприяти її виправленню. І я бачу саме відновне правосуддя як один із засобів досягнення домовленостей між потерпілою стороною і винною особою, щоб вони зрозуміли одне одного. І найголовніше, щоб винна особа пропустила через себе те, що відчула потерпіла сторона. Це насправді може допомогти виправленню особи, яка вчинила злочин», – зауважив Андрій Ткачук.
Нагадаємо, що медіація між потерпілим і правопорушником (медіація у кримінальних справах) – це програма відновного правосуддя, в якій потерпілий і правопорушник і, якщо доцільно, інші особи, на яких вплинула ця ситуація, разом беруть активну участь у визначенні наслідків правопорушення та шляхів їх виправлення за допомогою спеціально підготовленої та неупередженої сторони – медіатора. 
15 липня цього року проєкт закону України «Про медіацію» (№ 3504 від 19 травня 2020 року) прийнято Верховною Радою України у першому читанні за основу відповідно до рекомендації Комітету з питань правової політики. Цим законом в Україні на законодавчому рівні передбачається закріплення інституту медіації як механізму досудового й позасудового вирішення спорів – сімейних, ділових та кримінальних.
Вже зараз в Україні працює онлайн-ресурс rj.org.ua, який пропонує скористатися медіацією між потерпілим і правопорушником жителям шести пілотних областей України, а саме Миколаївської, Одеської, Харківської, Івано-Франківської, Львівської та Луганської. Послуга є конфіденційною і безкоштовною, оскільки відбувається в рамках проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні». 
Довідка: Проєкт “Впровадження відновного правосуддя в Україні” має на меті зміцнити спроможність українських громад здійснювати відновне правосуддя для боротьби зі злочинністю, вирішення конфліктів і сприяння виправленню завданої злочином шкоди шляхом створення механізмів застосування програм відновного правосуддя. В рамках проєкту вже створено пілотні майданчики відновного правосуддя в шести регіонах України, а саме: у Миколаєві, Одесі, Харкові, Івано-Франківську, Львові та Сєверодонецьку. Саме в цих осередках регіональні експерти та фахівці у галузі кримінальної юстиції об’єднали зусилля для розробки рекомендацій щодо подальшого застосування відновного правосуддя та, у разі необхідності, ініціювання змін до законодавства України.
Деталі тут: www.prostir.ua/

кількість переглядів: 1180