Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2013

«Коли зійде сніг, припускаю, вилізе «кримінал»

Прокурор Львівської області Олег Василенко розповів «ВЗ» про роботу прокуратури, яку він очолив рік тому.
 
Минув рік з того часу, як прокуратуру Львівщини очолив Олег Андрійович Василенко, який до цього призначення працював на різних посадах у Генпрокуратурі та очолював прокуратуру Сумської області. “Високий Замок” вирішив поцікавитися, чим Олегові Василенку запам’ятався перший рік роботи на Львівщині.
 
Коли підходив до прокуратури, звернув увагу на те, що лише біля неї у центрі міста тротуар прибрали так, ніби снігу та льоду й не було взагалі. Чи двірник у цьому районі сумлінний, чи так прокуратуру поважають...
 
- Олеже Андрійовичу, коли ви збиралися на Львівщину, у вас, мабуть, як і у багатьох “східняків”, були певні упередження щодо цього регіону. Виправдалися вони чи ні? Як вам працювалося у Львові? Які досягнення можете назвати?
 
- Жодних упереджень не було. Було розуміння того, що працюватиму у достатньо потужному, непростому регіоні, де населення - соціально та політично активне. А так на Львівщині, як і будь-де, живуть різні люди з різними поглядами...
 
Що стосується безпосередньо роботи, хотів би зазначити, що минулий рік був напружений через те, що область приймала Євро-2012, проходили вибори до Верховної Ради. До того ж минулого року почав діяти новий Кримінальний процесуальний кодекс України, до чого ми мали завчасно готуватися. Та це тема окремої розмови.
 
І незважаючи на всі згадані події, нам спільно з іншими правоохоронними органами вдалося втримати рівень злочинності як один з найнижчих у державі, забезпечити достатньо ефективну протидію корупції та організованій злочинності, а також зловживанням у земельній сфері.
 
Сподіваюсь, на Львівщині вже зрозуміли, що усі, хто порушує конституційні права і свободи громадян, відповідатимуть перед законом. Органи прокуратури вжили усіх заходів, щоб припинити факти катування та жорстокого поводження з людьми у райвідділах міліції. Цей перелік можна продовжувати, водночас головним досягненням вважаю тенденцію до підвищення рівня довіри громадян до прокуратури.
 
- Варто згадати і те, що Львівщина — прикордонна область. Останнім часом прес-служба прокуратури часто повідомляла про викриття в хабарництві працівників митниці. У мене, як у кримінального репортера, склалося враження, що час від часу керівницт-во митниці починає якусь кампанію з очищення власних лав. Та минає час, і все повертається на круги своя. Іноді також здається, що митники мусять збирати хабарі у якийсь “общак”.
 
- Щоб робити такі припущення, мені, як прокуророві, треба мати докази. Тобто мусять бути кримінальні провадження, під час розслідування яких було встановлено, що на митниці діяла організована злочинна група. Наразі таких проваджень немає.
 
Разом з тим, як у минулому, так і в поточному році ми скерували до суду чимало кримінальних справ щодо митників. Тобто прокуратура та Управління СБУ у Львівській області проводять на митниці систематичну роботу, а не займаються кампанейщиною. Реагуємо на кожний факт хабарництва чи сигнал про можливе хабарництво у цій державній структурі, зрештою, як і в інших.
 
Так, у грудні минулого року прокуратура зафіксувала майже сто фактів вимагання та отримання хабарів посадовцями двох медико-соціальних експертних комісій. Десятьом з цих медиків вже оголошено підозру у вчиненні злочинів.
 
Були викриті в корупційних діяннях чимало державних службовців різних структур. Цього року правоохоронні органи склали 34 корупційні протоколи, з яких стосовно двох держслужбовців третьої категорії — начальника управління ОДА та голови РДА, а також стосовно працівників апарату суду, податкової міліції, Державної виконавчої служби, кримінально-виконавчої інспекції.
 
- На підготовку до проведення Євро-2012 Львівщині надавалися значні кошти з державного бюджету. Не знаходилися бажаючі щось і до своєї кишені покласти?
 
- Додержання бюджетного законодавства - під нашим постійним контролем. Генеральний прокурор і президент вимагають контролювати використання кожної бюджетної копійки та притягати до відповідальності тих, хто переплутав власну кишеню з державною. Минулого року прокуратура порушила близько 30 справ щодо використання бюджетних коштів. За нашими приписами понад триста державних службовців були притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Відповідатимуть за свою бездіяльність і тридцять працівників контролюючих органів, які не реагували на неправильне використання бюджетних коштів. Завдяки втручанню прокуратури вдалося повернути до державного бюджету майже два мільйони гривень.
 
Цього року вже зареєстровані двадцять два такі кримінальні провадження. Сума збитків - 13 мільйонів гривень. Йдеться про використання бюджетних коштів, які надавалися на будівництво стадіонів та доріг як на теренах області, так і у місті Львові.
 
Про стан доріг Львівщини та безпеку руху говорилося і на відомчій нараді. Незабаром зійде сніг, і знову почнемо перевіряти стан дорожнього покриття. Припускаю, що після цього почнуться нові провадження.
 
- Нещодавно слідчі прокуратури проводили обшуки в офісі податкової міліції. З чим вони були пов’язані?
 
- Під час розслідування однієї зі справ, яка перебуває у провадженні органів внутрішніх справ, була отримана інформація про те, що на родичів деяких працівників податкової міліції за нетривалий проміжок часу зареєстрували значну кількість нерухомості у Львові. Мова йшла про значні суми, які викликали сумнів щодо легальних доходів осіб, які стали власниками нерухомості, та їхніх близьких родичів, які служили у податковій міліції. Через це у кабінетах цих працівників з дозволу суду провели обшуки. Проводилися не тотальні обшуки всіх податкових міліціонерів, як це подали деякі мас-медіа, а обшуки у кабінетах лише двох працівників. У кабінетах керівництва податкової міліції обшуки не проводилися. Бо не маємо до них жодних претензій.
 
- У грудні минулого року у Львові під час міліцейської спецоперації загинув Володимир Марко, кілер міжнародного масштабу, більше відомий за прізвиськом Біба. Чи не вдалося після цієї операції розкрити якесь із замовних вбивств, з тих, що останніми роками чинилися на Львівщині?
 
- Ця справа перебуває не у провадженні правоохоронних органів Львівщни. Та коли її почали розслідувати в Києві, з Львівщини витребували близько дванадцяти кримінальних справ щодо вбивств. Я так розумію, що по цих справах зараз проводять слідчі дії.
 
- Днями невідомі спалили автомобіль начальника управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей Львівської облдержадміністрації Валерія Потюка. Незадовго до цього палав автомобіль міського голови Винників Сергія Уварова. Чи вдалося вийти на сліди паліїв?
 
- Кримінальне провадження щодо підпалу автомобіля працівника облдержадміністрації перебуває на контролі прокуратури області. Про якісь досягнення у розкритті цього злочину, на жаль, говорити не доводиться. Ситуація з підпалом автівок, що спостерігається вже десь вісім місяців, турбує і прокуратуру, і міліцію. Таких злочинів - близько десятка. Спробуємо зламати цю негативну тенденцію.
 
- Ваша родина вже переїхала до Львова?
 
- Через певні сімейні обставини не переїхала. Та на свята мої рідні приїздять. Ось і зараз, під час канікул, дружина з сином (ходить у третій клас. - Авт.) у Львові. Їм тут дуже подобається. Не втомлююсь повторювати: в Україні, нехай не ображаються на мене жителі інших мегаполісів, є два визначні міста, у яких хотів би прожити все життя - Київ та Львів.
 
Омар Узарашвілі
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 76105