Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.10.2013

Шлях за ґрати

В обласній прокуратурі намагаються підрахувати, скільки вкрали на ремонтах доріг до Євро-2012 у Львові
 
 автор Мирослава Іваник
 
Наразі слідчі займаються одразу трьома великими справами. За попередніми висновками, загальна сума збитків може перевищити два мільйони гривень. Нецільове використання понад 800 тисяч уже підтвердила експертиза. Наступною може стати справа на 1,2 млн. грн.
 
— Приводом для прокурорської перевірки є матеріали ревізії Держфінінспекції. Крім того, перевірки щодо окремих об’єктів здійснюємо з власної ініціативи, — розповів «Газеті» начальник управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту прокуратури Львівської області Андрій Швець.
 
На початку жовтня прокуратура Львівської області вже оголосила про підозру у вчиненні кримінального правопорушення двома посадовцями УКБ. Ідеться про зловживання під час ремонту вулиці Липинського. Як стверджують правоохоронці, вартість ремонтних робіт тут завищили на суму понад 185 тисяч гривень. Попри те, що особи, які підписували акти, вже не працюють в УКБ, за підписи їх змусять відповісти.
 
— Маємо ще одне кримінальне провадження про роботи на вул. Стрийській, Сахарова, Зеленій. Попередньо йдеться про завищення вартості робіт на 1,2 млн. грн. Однак цю суму взяли з акта ревізії Держфінінспекції, і вона ще не є остаточною і потребує підтвердження експертизою, — говорить Андрій Швець.
 
Що цікаво: в цій справі теж фігурує компанія «Онур». Зрештою, цим не надто здивуєш. Адже, за інформацією начальника управління капітального будівництва ЛМР Ігоря Фалюти, до Євро-2012 у Львові виконали ремонти доріг приблизно на 550 млн. грн. При цьому близько 70% замовлень виконували власне «онурівці».
 
Крім астрономічних сум, цього року на транспортників також чекають і крупні справи. У прокуратурі надіються, що вдасться притягнути до відповідальності не лише клерків, але й керівництво міського УКБ.
 
— Цього року ми відкрили провадження щодо замовлення оплати проекту на реконструкцію вулиці Городоцької (від вул. Шевченка до Чернівецької), — продовжує начальник управління. — Суть у тому, що 2007 року на замовлення УКБ міста розробляли проект на її реконструкцію. Але тоді проект не використали й 2009 року повторно розробили проект на цю саму ділянку. При його розробці у повному обсязі використали попередні матеріали При цьому виконавцем робіт обидва рази була одна й та ж фірма. За нормами, якщо вже є проект, оплата за розроблення наступного не може перевищувати певної суми. А тут вдруге заплатили повністю. 340 тисяч гривень — це сума переплати. Провадження вже на завершальному етапі розслідування.
 
Прокурор зазначає, як свідчить досвід, обдурити державу чи місто фірми-підрядники намагаються на всьому.
 
— Фантазії деяких працівників щодо способів заволодіння коштами не має меж! Наприклад, проводять роботи, пишуть в актах, що поставили два кілометри бордюру, за який заплатили, а насправді є тільки кілометр. Вносять недостовірні відомості про людські ресурси. Наприклад, пишуть, що працівники живуть у Львівській області і передбачають їхню доставку до робочого місця. А насправді всі живуть у Львові і жодних спеціальних затрат немає. Неправильно використовують коефіцієнти, розраховуючи вартість робіт. А в працівників УКБ не вистачає відповідальності, щоб це перевірити.
 
«Львівська газета», 17.10.2013
 
http://www.gazeta.lviv.ua

кількість переглядів: 2130