Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.09.2015

«Деякі судді свідомо затягують розгляд корупційних справ». Інтерв’ю прокурора Львівської області Романа Федика

Про криміногенну ситуацію в регіоні та боротьбу зі злочинністю розповів прокурор Львівської області Роман Федик.
 
Поява на вулицях Львова патрулів нової поліції допомогла жителям міста почуватися більш захищеними. Проте не знайдені винні у вибухах, що пролунали у липні біля двох опорних пунктів міліції. Не перестають брати хабарі чиновники, а контрабандисти намагаються налагодити нові контрабандні канали…
 
Романе Романовичу, міліцейське керівництво переконує громадськість, що криміногенна ситуація в області покращилася, жити стало безпечніше. Чи підтверджують це дані прокуратури?
 
– На жаль, упродовж семи місяців цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого, спостерігається зростання багатьох видів злочинів. Зокрема, майже на 60 відсотків збільшилась кількість злочинів проти власності, на 75 відсотків зросла кількість крадіжок, на 52 відсотки — розбоїв, на 60 відсотків — шахрайств, на 42 відсотки зросла кількість злочинів, пов’язаних з розповсюдженням наркотиків. Проте цього року вчинено менше тяжких та особливо тяжких злочинів. А рівень їх розкриття на Львівщині значно вищий, ніж в інших областях.
 
Криміногенну ситуацію в області погіршує незаконний обіг зброї та вибухівки. Правоохоронцям не повернули 868 одиниць зброї, яку викрали у так звану Ніч гніву з львівських райвідділів міліції. Чимало зброї потрапляє на Львівщину із зони АТО. Протягом цього року злочинці одинадцять разів застосовували вогнепальну зброю. П’ять разів постріли лунали у громадських місцях.
 
Незадовільною в області залишається протидія крадіжкам з автомобілів та діяльності кишенькових злодіїв. Із 838 крадіжок з автомобілів розкрито лише 152. Із зареєстрованої 441 кишенькової крадіжки розкрити вдалося лише 52.
 
– Витягаючи гаманець у маршрутці, злодій збагачується на кількасот гривень. А про які суми йдеться під час розслідування корупційних справ?
 
– До суду скерували для рогляду обвинувальний акт проти групи посадовців Рави-Руської філії державного підприємства “Укрспирт”. Зловживаючи службовим становищем, ці ділки минулого року привласнили понад 52 тисячі літрів етилового спирту загальною вартістю понад 5 млн.130 тис. гривень. До суду скеровано й справу, розпочату проти трьох освітян Національного транспортного університету, які систематично вимагали та отримували гроші від студентів. Слідчі міліції завершили розслідування провадження щодо доцента однієї з кафедр Національного технічного університету, його заступника та ще одного доцента цього вузу. Вони упродовж 2013-2014 років вимагали та отримали від студентів за успішну здачу заліково-екзаменаційних сесій понад 171 тисячу гривень.
 
Чимало проявів корупції було викрито цього року в сфері медицини та органах місцевого самоврядування. Зокрема, у суді триває розгляд справи щодо головного лікаря Городоцької районної лікарні, який отримав тисячу доларів за працевлаштування. Розпочався судовий розгляд провадження стосовно лікаря Стебницької міської поліклініки, який за 500 доларів брався оформити документи, які б дозволили чоловікові уникнути мобілізації.
 
Цього року завершилося досудове розслідування справи, порушеної проти сільського голови та кількох депутатів Великоглібовицької сільради Перемишлянського району, які вимагали 21 тисячу доларів за прийняття рішення про передачу в оренду 2,3 га землі. Завершено й досудове розслідування кримінального провадження щодо сільського голови та депутата Лисиничівської сільради Пустомитівського району, які вимагали 56 тисяч доларів за передачу в приватну власність земельної ділянки площею 0,51 га.
 
Викрили протиправну діяльність трьох митників і кількох працівників міліції. Зокрема, до криміналу притягнули слідчих Личаківського та Галицького райвідділів міліції. Перший вимагав дві тисячі доларів, другий – 1300 доларів: за закриття кримінальних проваджень.
 
– Чимало корупційних справ надовго “губляться” у судах, або ж винні отримують незначні покарання…
 
– Упродовж 2013-2015 років слідчі прокуратури викривали чимало випадків, коли судді свідомо фальсифікували рішення. Наведу кричущий факт. У липні Апеляційний суд Львівської області безпідставно залишив без змін виправдувальний вирок судді Личаківського суду Львова. Цей суддя виправдав двох осіб, які викрали з матеріалів кримінальної справи, що перебувала на розгляді в суді, та знищили письмові докази своєї причетності до низки тяжких злочинів. Йдеться про резонансну справу шахраїв кредитної спілки “Християнська злагода”. Ми переконані, що висновки суддів обох інстанцій є надуманими та не ґрунтуються на наявних у кримінальному провадженні доказах.
 
Ще один приклад: вироком судді Галицького районного суду 5 серпня цього року безпідставно виправдано посадовця Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, який обвинувачувався у корупції. Цей державний службовець вимагав та отримав від підприємця неправомірну вигоду за сприяння у накладенні мінімального штрафу — за неправомірне використання знака автомобільного бренду в господарській діяльності. Наразі прокуратура готує касації до Вищого спеціалізованого суду на ці вироки.
 
Дивує й позиція суддів Яворівського та Городоцького районних судів, які неодноразово заявляли про самовідвід, ухиляючись від прийняття рішень у справі головного лікаря Городоцької районної лікарні, який обвинувачується в отриманні хабара. Протягом цього року завдяки принциповій позиції прокуратури скасовано дванадцять незаконних виправдовувальних вироків судів стосовно 13 осіб.
 
Львівщину сколихнули кілька терористичних актів. Невідомі двічі обстрілювали з гранатометів будинок мера Львова Андрія Садового. Підір­валися на розтяжках та отримали важкі поранення дільничні інспектори міліції. Як триває розслідування цих резонансних справ?
 
25 липня минулого року, близько 23 год. 30 хв., невідомі з РПГ-18 “Муха” здійснили постріл у будинок голови Львівської міськ­ради Андрія Садового.
 
26 грудня минулого року будинок, в якому живуть Садовий і його родина, обстріляли з РПГ “Аглень”. Для розкриття цих злочинів призначили групу прокурорів і створили міжвідомчу слідчо-оперативну групу.
 
Розглядається кілька версій щодо вчинення цих злочинів. Зокрема, версія щодо вчинення замаху на вбивство міського голови через його професійну діяльність та з хуліганських спонукань, версія вчинення теракту з метою створення напруги у регіоні. Не відкидається й версія щодо помсти або залякування Садового як керівника громадського об’єднання “Самопоміч”. Під час досудового розслідування слідчі призначили близько 20 експертиз, опитали мешканців прилеглих до місця злочину будинків, допитали кілька сотень переселенців та майже 100 депутатів міськради.
 
Що стосується вибухів гранат, під час яких
 
14 липня отримали поранення співробітники Шевченківського райвідділу міліції, то слідчі припускають, що ці теракти вчинені для залякування населення та намагання спровокувати у регіоні збройний конфлікт. Ці злочини могли вчинити учасники терористичних бандитських формувань, агенти іноземних спецслужб або активісти радикально налаштованих громадських організацій, як лівого, так і правого спрямування. Не відхиляється й версія щодо помсти міліціонерам за їхню професійну діяльність. На даний час у цій справі допитано понад 1100 осіб, проведено ряд експертиз та експериментів для відтворення подій.
 
Хотів би запевнити львів’ян та гостей міста, що правоохоронні органи працюють у посиленому режимі та не дозволять злочинним елементам дестабілізувати спокій на Львівщині.
Джерело: Високий замок onlinehttp://wz.lviv.ua/ukraine/139908-deyaki-suddi-svidomo-zatyaguyut-rozglyad-koruptsijnikh-sprav
 
Газета «Високий замок» 01 вересня 2015
 
Розмовляв Омар Узарашвілі

кількість переглядів: 2269