Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2017

Грибовицька трагедія. Прокуратура дала відповідь на головне питання

Сьогодні, 17 лютого, прокурор Львівської області Юрій Квятківський під час прес-конференції розповів про стан досудового розслідування за фактом трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Зокрема, він озвучив результати проведеної експертизи, яка остаточно дала відповідь щодо причини трагедії на полігоні твердих побутових відходів. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.
 
Фото - Гал-інфо.
 
Зокрема, Юрій Квятківський нагадав хронологію подій, розповів про причини пожежі та позовну діяльність.
 
Так, Юрій Квятківський нагадав, що 30 травня 2016 на Грибовицькому полігоні ТПВ, після ліквідації попередньо виниклої пожежі, відбувся зсув схилу, під завалами якого загинули троє працівників органів ДСНС України. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження за ознаками вчинення службової недбалості, порушення правил екологічної безпеки при експлуатації споруд та при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинили тяжкі наслідки (за ст.ст. 236, 367, 272 КК України).
 
Він зазначив, що розслідування було проведено у кілька етапів.
 
Перший етап розслідування стосовно посадовців ЛКП «Збиранка» завершено у грудні 2016 року скеруванням до суду обвинувального акту стосовно керівника ЛКП «Збиранка», його заступника та начальника полігону за ст. 236, 367 КК України (службова недбалість та порушення правил екологічної безпеки, що спричинили тяжкі наслідки). Триває судовий розгляд.
 
Другий етап розслідування завершився скеруванням 15 лютого 2017 до суду обвинувального акту, за ознаками вчинення службової недбалості, стосовно керівника Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, якому підзвітне та підконтрольне ЛКП «Збиранка».
 
«Водночас, продовжується досудове розслідування щодо обставин виникнення пожежі на Грибовицькому полігоні ТПВ, дотримання вимог нормативних актів при здійсненні робіт з пожежегасіння, додержання вимог Правил пожежної безпеки при експлуатації полігону.
 
Надати відповіді на вказані питання могли лише відповідні спеціалісти, з врахуванням чого у межах кримінального провадження було призначено комплексну комісійну судову пожежно-технічну експертизу, експертизу в галузі охорони праці і безпеки життєдіяльності та інженерно-екологічну експертизу, проведення якої доручено експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім.Засл.проф. М.С. Бокаріуса», - розповів Юрій Квятківський.
 
Він наголосив, що 15 лютого цього року прокуратура отримала висновок зазначеної комплексної комісійної судової експертизи.
 
Як зазначив прокурор, на вирішення експертам були поставлені, зокрема, питання щодо причин та механізму виникнення пожежі; встановлення джерела запалювання, яке зумовило займання твердих побутових відходів; визначення можливості самозаймання твердих побутових відходів на полігоні ТПВ ЛКП "Збиранка"; дотримання вимог нормативних актів при експлуатації Грибовицького полігону ТПВ та при виконанні робіт з пожежогасіння, тощо.
 
«З метою вирішення поставлених у зазначеній експертизі питань, органом досудового розслідування, в період з 16 по 18 січня 2017 року в час відрядження судових експертів у Львів, надано останнім усі необхідні матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, а також проведено вказані експертами слідчі (процесуальні) дії.
 
Проведеною комплексною комісійною експертизою, яка виконувалась 4 судовими експертами згаданого вище інституту, зокрема встановлено, що причиною пожежі, яка виникла 28 травня 2016 року приблизно о 18.00 в середній частині східного схилу полігону твердих побутових відходів ЛКП «Збиранка» Львівської міської ради, є самозаймання неущільнених твердих побутових відходів.
 
Даних, що мав місце умисний підпал чи загорання було спричинено іншими сторонніми факторами, експертизою не встановлено», - повідомив Юрій Квятківський.
 
Він також зазначив, що експертиза встановила, що експлуатація полігону посадовцями ЛКП «Збиранка» здійснювалась з порушеннями вимог нормативно-технічних актів, в тому числі Правил пожежної безпеки.
 
«Зокрема, не проводилась поверхнева герметизація шарів сміття, їх ущільнення важкою технікою, а також перешарування інертним матеріалом у належній кількості, не здійснювався полив ділянок полігону при високій температурі атмосферного повітря, не виконувались вимоги щодо забезпечення збору та утилізації звалищного газу (біогазу), що призвело до його накопичення у внутрішньому «тілі» полігону з подальшим витоком назовні в атмосферу.
 
Вказані порушення нормативних актів є тими обставинами, які створили необхідні передумови для самозаймання східного схилу Грибовицького сміттєзвалища - неущільнене, неперешароване інертним матеріалом, насичене звалищним газом тіло полігону, без поливу за високих температур», - сказав Юрій Квятківський.
 
Також, за його словами, судовими експертами досліджувалась правомірність дій працівників ДСНС при виконанні робіт з гасіння пожежі на Грибовицькому полігоні та встановлено, що під час виконання таких робіт та використання відповідної протипожежної техніки були дотримані вимоги нормативно-технічних актів, які регламентують дії у надзвичайних ситуаціях.
 
Щодо позову до Львівської міської ради та міського голови Львова, прокуратурою області, в межах наданих повноважень, вжито не тільки кримінально-правові, а й відповідні заходи представницького характеру, що спрямовані на усунення порушень при експлуатації Грибовицького полігону твердих побутових відходів.
 
«Так, постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 30 січня 2017 року повністю задоволено позовні вимоги прокуратури до виконавчого комітету Львівської міської ради та міського голови Львова», - сказав Юрій Квятківський.
 
Він пояснив, що цим рішенням суду визнано протиправною:
 
- бездіяльність виконавчого комітету Львівської міської ради та міського голови Львова щодо незабезпечення закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону для їх розміщення, будівництва на ній заводу з їх переробки та сміттєсортувального комплексу;
 
- зобов’язано виконавчий комітет Львівської міської ради невідкладно вжити заходів щодо припинення вивезення Львівським комунальним підприємством «Збиранка» твердих побутових відходів на полігон поблизу села Великі Грибовичі Жовківського району Львівської області та щодо його подальшої експлуатації;
 
- зобов’язано міського голову Львова звернутися із відповідним клопотанням в органи, до компетенції яких належить вирішення питання виділення земельної ділянки.
 
«Вказаним рішенням суду, котре набуло законної сили, встановлено, що виконавчий комітет Львівської міської ради та міський голова Львова упродовж останніх років належних дій щодо вибору земельної ділянки для облаштування нового полігону та припинення експлуатації існуючого не вчиняли.
 
Так, ще у 2006 році спеціалізованим підприємством ВАТ «Гірхімпром», на замовлення Львівської міської ради і за кошти міського бюджету, на території області було визначено 6 земельних ділянок, котрі за своїми параметрами та характеристиками підходять для облаштування полігону ТПВ, та складено відповідні техніко-економічні обґрунтування. З шести вказаних ділянок розпорядником 5-ти є ЛОДА, а розпорядником однієї - Малехівська сільська рада.
 
Проте, виконком міськради та міський голова роками скеровували звернення та вели переписку щодо можливості вибору ділянки під полігон ТПВ з місцевими радами та райдержадміністраціями, котрі не уповноважені приймати рішення щодо виділення ділянок під полігон. При цьому, реальних дій щодо вибору однієї з шести пропонованих спеціалізованим підприємством земельних ділянок не здійснювали», - повідомив Юрій Квятківський.
 
Крім того, судом враховано, що у 2003 році головним державним санітарним лікарем Львівської області винесено постанову (від 25.11.2003 року № 119/01) «Про припинення експлуатації сміттєзвалища для м.Львова ЛКП «Збиранка» управління житлово-комунального господарства Львівської міської адміністрації».
 
Також, як зазначив прокурор, згідно висновку державної екологічної експертизи щодо екологічної ситуації, що склалася на території впливу Львівського міського полігону ТПВ від 26 серпня 2011 року (№ 15845/16/10-11), проведеної Міністерством екології та природних ресурсів України, подальша діяльність Львівського полігону ТПВ визнана екологічно неприпустимою через негативний вплив на довкілля та такою, що підлягає поетапному закриттю з його технічною та біологічною рекультивацією.
 
Юрій Квятківський також нагадав, що відповідно до рішення Львівської обласної ради від 13 грудня 2011 року №314 «Про стан функціонування Львівського міського сміттєзвалища» контрольною датою його закриття та початком робіт по технічній рекультивації визначено 1 червня 2012 року, однак дане рішення залишилось не виконаним.
 
Окрім цього, 22 лютого 2012 року головним державним санітарним лікарем Львівської області винесено адміністративно-запобіжну постанову №04/01 щодо постійної заборони збору на звалищі вторинної сировини.
http://galinfo.com.ua/news/grybovytska_tragediya_prokuratura_dala_vidpovid_na_golovne_pytannya_252501.html?print
 
 

кількість переглядів: 2466