Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.05.2021

Еспресо. Двоє з п'яти львівських перевізників сміття викидали його під Львовом

Представників двох із п’яти компаній-перевізників, які надавали послуги з вивезення сміття у Львові, звинувачують у зловживанні бюджетними коштами під час вивезення твердих побутових відходів.

Про це "Еспресо.Захід" повідомив заступник начальника управління Львівської обласної прокуратури Василь Данілей.
"Учасники угруповання подавали до Львівської міськради документи з неправдивими відомостями із завищеним обсягом наданих послуг, а також неправдивою відстанню до звалищ, куди звозили сміття. На цій підставі отримували з міського бюджету відповідні кошти. Крім того, сміття переважно вивозили вночі без відповідних дозволів та документів, а отримані таким чином гроші розподіляли між усіма учасниками угруповання", – сказав він. 
За даними прокуратури, така схема дозволила фірмам заволодіти понад 2 мільйонами гривень із місцевого бюджету – так наразі оцінюють суму завданих збитків.
Правоохоронці затримали автомобіль 25 травня вночі під час відвантаження сміття. У водія були відсутні документи на вивантаження та захоронення відходів. 
 Нагадаємо, вивезенням сміття зі Львова займаються 5 компаній: "Львівспецкомунтранс", "Грінера Україна", "Спецавтотранс-Львів", "Санком-Львів", "Ековей Вейст Менеджмент". У міському бюджеті Львова на 2021 рік на вивезення сміття заклали​ 200 млн грн.
У департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України повідомляють, що встановлюватимуть й інші факти протиправної діяльності, які пов'язані з вивезенням сміття. 
"Зараз повідомлено про підозру п’ятьом особам. Йдеться про організатора оборудки та ще чотирьох його спільників. Усі вони – представники різних комерційних структур, які надавали послуги у сфері вивезення та захоронення сміття.
У процесі досудового розслідування слідчі будуть встановлювати ще й інші факти їхньої протиправної діяльності, які пов’язані, власне, з вивезенням сміття. Вивозили його в Житомирську, Київську область та на інші території по Україні. 
З місцевого бюджету за виконання цих робіт перевізники отримали кошти. Зараз доведено причетність їх до розкрадання понад двох мільйонів гривень, які були виділені на проведення цих робіт", – зазначила Наталія Калиновська, речниця  департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.
У Львівській міській раді вже відреагували на повідомлення від правоохоронців. Заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк запевняє: щойно почали з'являтися повідомлення про незаконне висипання сміття, чиновники самі звернулися до правоохоронних органів для проведення розслідування. 
"Ще раз наголошу, що недобросовісні перевізники мають бути покарані і співпрацювати з ними місто не буде", – йдеться у повідомленні Ірини Маруняк.

кількість переглядів: 861