Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.05.2024

Заволоділи понад 1,7 млн грн під час закупівлі спецтехніки для комунального підприємства – на Львівщині засуджено організовану групу

За підтримання публічного обвинувачення Львівської обласної прокуратури чотирьох учасників організованої групи визнано винними за фактом заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

Вироком суду організатора засуджено до 10 років позбавлення волі. Співвиконавця до 8 років позбавлення волі, а двох пособників до 7 років позбавлення волі відповідно. Також до усіх учасників групи застосовано додаткові покарання у виді конфіскації майна та позбавлення права обіймати посади пов’язані з організаційно-розпорядчими і адміністративно господарськими функціями на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності строком на 3 роки.

Прокурори в суді довели, що організована група заволоділа грошовими коштами комунального підприємства. Останні були виділені з обласного бюджету у вигляді субвенцій для закупівлі спецтехніки для одного із комунальних підприємств Стрийщини.

До складу групи увійшли керівник комунального підприємства, його донька, а також директор товариства та бухгалтер цього ж товариства.

Для реалізації плану організатор, будучи керівником комунального підприємства, ініціював проведення тендерів по закупівлі двох одиниць транспортної техніки.

В свою чергу директорка товариства забезпечувала участь товариства у тендерах щодо закупівлі комунальної техніки. Остання достовірно знала, що вищевказані об’єкти закупівлі у суб’єкта господарювання відсутні. Також вона сприяла у перемозі тендеру, шляхом створення удаваної конкуренції, внаслідок чого її неправомірно визнали переможцем. Окрім цього жінка забезпечила підписання угод із підприємством щодо продажу та поставки техніки, заздалегідь завищивши її вартість.

Бухгалтер товариства готувала фіктивні документи про поставку техніки, знімала кошти отримані від комунпідприємства за закупівлю товару та передавала організатору групи.

Однак, по факту, жодної техніки на підприємство товариство не поставило. Проте кошти за «такі послуги» були перераховані останньому.

 

В свою чергу, донька керівника, за дорученням батька, підшукувала необхідну спецтехніку та допомагала у її придбанні за значно нижчою ціною.

Таким чином обвинувачені заволоділи коштами на суму понад 1, 7 млн грн.

Досудове розслідування – Слідче управління Головного управління Нацполіції у Львівській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань у Львівській області ДСР Нацполіції України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження.

 

Відділ інформаційної політики

Львівської обласної прокуратури

кількість переглядів: 191